Karmische relaties – en het geheim van het 12e huis

hearst

Vandaag fietsend naar huis, kwam Howard Sasportas ineens in mijn gedachte op. Ja ja…echt …zomaar. Howard Sasportas was een briljante Amerikaanse astroloog die jong aan AIDS overleed. Ik heb een dvd van workshop die hij voor de CPA in London heeft gegeven,  over karmische relaties. Zo…ineens kwam zijn theorie over het 12e huis bij mij opborrelen. Hier komt ie…Als de heerser van het 12e huis een van de relatie planeten is (Zon, Maan, Venus of Mars) dan heeft de desbetreffende persoon veel karma uit te werken op het gebied van relaties. Om een idee te hebben van hoe deze “karma” eruit ziet, moet je kijken naar de desbetreffende planeet. Waar staat die? Wat voor aspecten maakt de planeet? En welke aspecten zijn vlak voor de geboorte gemaakt? Het levert interessant inzichten op. Ik zal je een voorbeeld geven, de horoscoop van Patty Hearst 20 Feb. 1954, 18.01 San Francisco. (bron Solar Fire database).

patty hearst

Heer 12 in deze horoscoop is de Zon in Vissen conjunct met cusp 7 – het huis van partners maar ook van openlijke vijanden. Hierdoor wordt  het thema relatie extra benadrukt. Op 4 februari 1974 met haar progressieve heer 1, Mercurius, conjunct met haar radix Zon – werd Patty Hearst gekidnapt. Haar vader Randolph Hearst (de Rupert Murdoch van zijn tijd) gaf miljoenen dollar uit om zijn dochter terug te krijgen…zonder success. Grote was de verbazing toen zijn dochter gekend werd bij een bankoverval. Hearst bleek lid te zijn geworden van de bende die haar gekidnapt had. (Zon staat conjunct met cusp zeven – de vijanden dus). Ze is dan ook uiteindelijk gearresteerd en kreeg een 35 jaar gevangenisstraf – maar werd door Jimmy Carter vrij gelaten. Heel interessant verhaal. Uiteindelijk huwde Patty Hearst met haar lijfwacht (iemand die getraind is om de openlijke vijanden op afstand te houden).

Venus is heerser van mijn eigen huis 12 en huis 7. Al mijn relaties hebben een sterke karmisch karakter. Twee keer getrouwd – en ook twee keer geschieden. Mijn laatste huwelijk was met een Rus. Experimenteer hiermee en als je iets leuks te vertellen hebt, dan horen we het graag… Elizabeth

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

14 Reacties op Karmische relaties – en het geheim van het 12e huis

 1. Diana zegt:

  Stomme vraag voor kenners natuurlijk, maar voor de leken: hoe weet je wat de heer van een bepaald huis is?

 2. Marcel zegt:

  Elk teken heeft een planeet die erover heerst. En het teken op de cusp van een huis bepaalt dus wie er over het huis heerst.

  Overigens heb ik zelf altijd geleerd dat huisheer/planeet twee dingen zijn die los van elkaar staan. Dat je dus een huisheer niet als planeet duidt. Maar ik lees toch steeds vaker dat dat wel gedaan word.

 3. Hi Diana,Marcel,

  Ten eerste Diana, Marcel’s uitleg klopt. De cusp is de grens tussen twee huizen. Als je Kreeft ascendant hebt – dan is Kreeft ook aan de eerste huis cusp. Welk planeet hoort bij Kreeft – de Maan. De Maan is dus in dit geval heerser van het eerste huis.

  Nu Marcel. Wat je vaak tegenkomt in moderne astrologie is dat mensen Jupiter met het negende huis associeeren, of de Maan met het vierde huis. Dan werkt – volgens de klassieke astrologie – het hele systeem niet meer. Jupiter heeft alleen een verbinding met het 9e als Boogschutter of Vissen aan de cusp van dat huis staan. Anders niet.
  mvgE

 4. Marcel zegt:

  Hoi Liz,
  Dat is niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat een huisheer onvergelijkbaar is met een planeet. Dus ook niet als de planeetinhoud geduid mag worden, zoals in bovenstaand artikel. Dus heer 12 in 7 geeft wel aan dat het thema karma op relaties gericht is, maar dat dat de Zon is doet dan niet ter zake. Maar daar zullen de astrologische meningen gewoon wel over verdeeld zijn.
  Groeten Marcel

 5. Elizabeth Hathway zegt:

  Hi Marcel, Ik kan je niet goed volgen denk ik. Een huisheer is altijd een planeet? Heer 12 – de Zon – is in dit verhaal een van de zgn. relatie planeten. Het is dus heel belangrijk. MvgE

 6. Marcel zegt:

  Hoi Liz,
  Ik heb het er nog even op nageslagen en wat ik bedoel wordt verwoord in het boek Huisheren en huisheerverbanden van K. Hamaker-Zondag. Als je het boek kent of hebt, het staat in de eerste paragraaf van hoofdstuk 2. Daar staat dat planeetaard en planeet als huisheer volkomen los van elkaar staan.
  Maar nogmaals, de meningen zullen wel verdeeld zijn.
  Groeten Marcel

 7. Elizabeth Hathway zegt:

  Hi Marcel, Bedankt voor de moeite. Ik denk dat Karin wel met planeten als huisheren werkt hoor. Maar goed zullen wij het voor nu hierbij laten Marcel? Anders zal ik Karin zelf even vragen of zij hier wat meer duidelijkheid over kan geven…tenminste voor zover het over haar eigen werkwijze betreft. Mvg E

 8. nathalie zegt:

  Hai…
  Bij andere huizen is er wat duidelijker de uitleg… hier 12e huis vind ik minder duidelijk…..
  Om maar met de deur in huis te vallen…
  Ik heb deel Leeuw en rest Maagd in het 12e huis…. Help????
  Bedankt alvast, succes, Nathalie xXx

 9. Dus de Zon (als heerser van het 12 huis) is de planeet – in de context van dit artikel – die relevant is. Waar staat je Zon? En welk teken en huis? Kijk opnieuw naar de opening alinea van het artikel – dan wordt het idee duidelijker denk ik. MvgE

 10. Jas zegt:

  Ik zit in hetzelfde schuitje als Nathalie

  Mijn Zon staat in 10, bijna in 11…

  Hij is conjunct Mars (en Ceres), opposiet Neptunus, halfvierkant Venus en driehoek Pluto

  Hoe ontwikkelden relaties voor me tot nu toe (°1985)?

  Wel, ik ben nog nooit langer samen geweest dan drie en een half maand met iemand… Ik vind mezelf iemand helemaal anders in een relatie dan alleen, ik vind mezelf zwakker, ik ga te veel op in de ander, zodat ik mezelf terug opeis en mijn apartheid (lees: ik breek met haar)

  Het is niet dat ik een chronische versierder ben, integendeel… Ik verleid nooit, neem zelden het eerste initiatief (venus opposiet saturnus)…

  Nochtans vraag ik niet zo veel… Een leven apart en een leven samen… Verwacht niet van mij dat ik je enige bron van geluk ben… Heb je eigen bezigheden (nee, geen andere mannen… :)), en verander niet om de twee dagen wat je verwacht van een relatie… en wees aub duidelijk in wat je verwacht…

  Ook moet een relatie een meerwaarde geven aan je leven, iets toevoegen… Automatisch offer je wat dingen op voor je relatie, maar als ik dingen moet opgeven zonder er genoeg voor in de plaats te krijgen, hoeft het voor me niet… Ik ben geen schotelvod…

  O ja, ik heb wel een beetje bindingsangst… 🙂

 11. Christiane zegt:

  Via via maak ik pas kennis met dit blog. Heer 12 van mijn horoscoop is de Maan en staat in 2. Met mijn echtgenoot waarmee ik 20 jaar getrouwd ben geweest heb ik vele financiële moeilijkheden gekend, door borg te staan voor zijn broer, door zijn drank- en uitgaansgedrag. Uiteindelijk ben ik van hem gescheiden doordat hij langzaam in de goot terecht kwam en mij meesleurde.. ik was voor mezelf verplicht mij ervan te bevrijden. Ook de volgende relatie, die hijzelf heeft beëindigd doordat hij verliefd werd op een andere vrouw, zonk in financiële moeilijkheden en hij ging falliet met zijn bedrijf.
  De maan maakt een afnemend vierkant met Uranus in 11 en een toenemende driehoek met Jupiter in 6.

  • Hallo Christiane, Bedankt voor je feedback. Je verhaal zie ik als een bevestiging van het stukje over Karmische Relaties. Ik wens je heel veel succes in je volgende relatie. Met vriendelijke groet Elizabeth

 12. Francisca zegt:

  Wat interessant!
  Ik ga deze hypothese over ‘karmische relaties’ eens grondig analyseren en kom daar later op terug.
  Mijn man en ik hebben allebei onze zon in het 12e huis staan (in tegenovergestelde tekens 7-7 vibratie). Wat wij in ieder geval delen en ook bij elkaar vinden, is onze hang naar ‘stilte’, mystiek en diepe vrede. Wij zijn allebei los van elkaar al op hele jonge leetijd (zelf) lid geworden van een mystieke orde waar wij nog altijd lid van zijn. Wij zijn elkaar jaren later in een werksituatie (niet in de mystieke orde) tegen gekomen en herkenden elkaar en hadden zoiets van: ‘En hoe is het jou sinds onze laatste ontmoeting (in een voriig leven) vergaan? Vertel eens, alle avonturren die je sindsdien beleeft hebt. Nice to meet you again!’. Sindsdien zijn wij samen; totdat wij wellicht beslissen individueel weer voor een poosje een andere weg in te slaan. We zijn gewoon elkaars zielemaatjes en niet elkaars bezit.

  In het dagelijkse leven ben ik gewoon ‘wetenschapper’ die ook les geeft aan een universiteit en mijn man is ondernemer (een zakenbink).

  O ja, Astrologie is sinds ik klein ben wel een van mijn lievelingshobbies (veel zelfstudie en analyses en soms ook in groepen).
  Groetjes
  MBP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *