Holistische geneuzel… Pluto in Steenbok, druïden erkend

In 2007 heb ik een aantal lezingen gegeven over de mogelijke invloed van Pluto in Steenbok. Een van mijn aandachtspunten wat het idee dat, Pluto in Steenbok een toenemende belangstelling zoul laten zien voor het paganism. Steenbok is een vrouwelijke aardse teken – en Pluto heeft verbinding met het idee van herboren worden, met esotericism, en met de schatten van moeder aarde. Pluto door Boogschutter heeft een begin gemaakt in het ondermijnen van traditionele systemen van geloof. In de nasleep van de schandaal rondom de misbruik van kinderen, ziet de Katholieke kerk – vooral in de rijke Westerse landen – haar aantal leden – drastisch terugvallen. Welnu – onder de kop “holistisch geneuzel past in een bredere trend” schreef columniste Elma Drayer in de Trouw op donderdag 7 oktober, een stuk dat mijn inzicht rondom Pluto in Steenbok helemaal bevestigt. In Groot Brittannie is netwerk de Druiden erkend als een bonafide godsdienst. Eerst stap in een hele ontwikkeling, als we mw. Drayer moeten geloven. Mij heeft ze trouwens niet te overtuigen. De beslissing genomen door de “Charity Commission” maakt de weg vrij voor andere “modern pagans” ook deze status te krijgen.

De commissie kwam tot de conclusie dat druiden “choerente en serieuze overtuigingen’ hebben. Ik citeer nu uit Mw. Drayers artikel: “Het bevesigt hoezeer wij in West-Europa met een enorme boog lijken terug te keren naar het animistische wereldbeeld van onze verre voorouders. Terwijl de monotheistische Schepper zijn aanhang ziet slinken, wordt zijn plaats langzaam ingenomend door Moeder Natuur”. Eigenlijk bevestigt deze trend ons inzicht in natuurlijke cycli. Net als de Zon – komt alles in feite op, beleeft zijn hoogtij, maar moet op den duur weer ten onder gaan. Wat ooit door het Christendom als zinloos werd gezien en met macht onderdrukt is – keert terug.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Pluto in Capricorn en getagd, , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Holistische geneuzel… Pluto in Steenbok, druïden erkend

 1. Ga-lama zegt:

  Laatste keer dat Pluto door Steenbok liep 1762-1777 betekende de afbraak van aristocratische machtsstructuren zodat er democratische konden ontstaan. Het bewustzijn is inmiddels verhoogd belangen moeten de gehele mensheid DIENEN! Nu gaat het enkel om verdienen!
  De planeet is een levend organisme, geen mega shoppingcenter!! De aarde draait met 107.000 km per uur om de zon misschien de reden dat vele in deze aardse draaimolen alleen om de kwast heen draaien! Door ergens bij STIL te staan verandert je zicht erop! Miniraal, plant dier en mens draaien met dezelfde snelheid rond vandaar dat je eigenlijk niet kunt spreken van “dode” dingen want vanaf de maan is er EEN blauwe planeet die beweegt en als BEWEGEN leven is, het antwoord alles “leeft”. Als dit ons bewustzijn echt RAAKT wordt alles anders! Nu moeten eerste de wortels terug voeding krijgen.

 2. Pingback: Tweets die vermelden Holistische geneuzel… Pluto in Steenbok, druïden erkend - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl -- Topsy.com

 3. frans zegt:

  mooi gezegd in je reactie ga-lama,we mogen in deze opwindende tijd en ruimte weer terug naar de tijdruimte; naar de eenheid.
  Het paar tijd en ruimte is de eeuwig en altijd verstrengelde, in liefdevolle overgave aanwezige eenheid en geven daardoor geboorte aan alle dingen terwijl boven tijd en ruimte het bewustzijn de melodie van mededogen neuriet.
  De baarmoeder, de leegte waarin liefde en mededogen zich afspeelt.
  De tijd zorgt ervoor dat de ruimte meer en meer met liefde gevuld wordt en de ruimte geeft de tijd de tijd ervoor; dat is ware liefde.
  Daarom zal hun kind geen lijden kennen.

 4. Elodie zegt:

  Pluto in Steenbok trekt machtstructuren omver om plaats te maken voor iets geheel nieuws. Interessant in dit licht, is de beweging van Beppe Grillo. In een documentaire van Tegenlicht ( die nog steeds online staat) is te zien hoe deze man duizenden mensen mobiliseert via internet. Hij gaat dwars door politieke machtstructuren heen en legt de vinger op de zere plekken. Ook biedt hij oplossingen voor bv goedkopere energie. Heel simpel, heel doeltreffend. Zijn weblog staat op de 4e plaats van de meest gelezen weblogs ter wereld.
  Wat vooral zo interessant is, is dat hij werkelijk iets nieuws biedt. Een revolutie, een machtsomwenteling die flink in opmars is.
  Telkens als Pluto in Steenbok liep in de eeuwen hiervoor, veranderde de manier van regeren. Amerika is gesticht met Pluto in Steenbok, en ook daar zijn vergaande zaken gaande.

  Spiritueel gezien weet ik het zo net nog niet. Het zou prachtig zijn als paganisten eindelijk uit hun verdomhoekjes mogen komen, maar of dat plaats gaat vinden met Pluto in Steenbok? Het enige wat ik in deze kan bedenken, is dat ook binnen paganistische organisaties/clubjes/groeperingen de hierarchie gaat veranderen. Dat geheime kennis meer en meer toegankelijk is voor een grotere groep. Die ontwikkeling is al gaande omdat er complete occulte/paganistische bibliotheken online staan. Moest je vroeger nog maanden zoeken naar een boek; tegenwoordig ben je met een paar muisklikken waar je zijn wilt.

  • Hallo Elodie, Ik denk ook niet dat je vijftienhonderd jaar onderdrukking in pakweg 17 jaar om ver kan gooien. Wat ik wel denk is dat het zichtbaarder wordt en ook – zoals nu in de UK – mogelijk wordt binnen een bestaand struktuur (in dit geval the charities association) erkenning te krijgen. Veel mensen die aan bepaalde zaken meedoen willen daar niet iopenlijk aan toe te geven – omdat men negatieve reacties verwacht/ of krijgt. De natuur religies zou je ook kunnen zien als een onderdeel van een bredere beweging, . het begin van meer respect, zorg en verantwoordelijkheid voor onze moeder aarde. De aarde is geen dode brok die door de ruimte zwerft. Ze is een prachtig mooi organism. Leuk dat je reageert. Het was gezellig om je bij de ASAS te zien. Je was plots weg dus ik heb geen “dag” kunnen zeggen. Leuke lezing. Lieve groet, Liz

 5. Elodie zegt:

  Hai Liz. Ja, het is inderdaad ook een ontwikkeling dat de paganistische spiritualiteit meer en meer in de openbaarheid komt. Denk je niet dat dit ook te maken heeft met het leeglopen van de kerken? Mensen blijven toch hun behoefte aan spiritialiteit houden, maar vinden nauwelijks herkenning in oude instituten. En een kenmerk van oude instituten is dat ze te bepalend zijn en niet meer van deze tijd. Topdown dus … Gecombineerd met Neptunus in Waterman, die zegt dat spiritualiteit van de mensen is, kan dat niet meer.
  Er zullen dus nieuwe ontwikkelingen komen waar de voortekenenen nu al zichtbaar zijn. Maar ook oude paganistische structuren zullen zich aan gaan passen aan nieuwe tijden willen ze overleven.
  Kijk alleen al naar je blog over het boek astrologie en initiatie. Zo’n 30 jaar geleden zou dat écht niet gepubliceerd worden!

  met een lieve groet terug,
  Elodie

 6. Hi Elodie, Inderdaad. Het moderne heidenism zal een meer zelf-bewuste beweging worden. Veel van wat vroeger als “magie” gezien werd – is niet van onze tijd. We weten bijvoorbeeld de reden waarom dingen vergaan, de wetenschappelijke verklaring kennen we. Er is door de toedoen van de wetenschap, enerzijds minder mysterie maar anderzijds juist meer zuiverheid. Het ware belang, de echte esentieele, “the core”, is wat overleeft. Onderdrukking heeft niet alleen negatieve impact/ consequenties. MvgLiz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *