Eclipsen algemeen. Saros cyclus

Op 19 maart vindt er een zonsverduistering plaats in 28 graden 7′ Vissen. Het zal voor ons in het noorderlijke halfronde niet zichtbaar worden, omdat het om 03.43 MET plaatsvindt, en toch… Wat is een eclips?

Vanaf de aarde gezien lijkt het alsof de Zon en de Maan even groot zijn. De Maan loopt bijna in hetzelfde vlak om de Aarde, als de Aarde om de Zon. Als die vlakken precies samenvielen dan zou elke nieuwe maan ergens op aarde de zon verduisteren. In de werkelijkheid is er een verschil van 5 graden tussen de draaivlak van de Aarde en die van de Maan. Dit betekent dat de maan meestal net langs andere sterren van de dierenriem loopt dan de Zon. De twee snijpunten tussen de banen heten de knopen. Alleen als de Maan in schijngestalte “Nieuwe Maan” niet ver van de knoop staat is er een goede kans op een zonsverduistering. Alleen als de Maan in geschijngestalte “Volle Maan” niet ver van de knoop staat is er kans op een maansverduistering.

Eclipsen zijn niet echt zeldzaam: er zijn minstens vier per jaar. De typische baaneigenschappen van de Aarde en de Maan brengen met zich mee dat een vaste cyclus van zonsverduisteringen zich elke 18 jaar en 10 of 11 dagen (afhankelijk van de schrikkeljaren) herhaalt, zij het niet op dezelfde plaats op aarde. Dit cyclus van eclipsen wordt de Saros cyclus genoemd. Voor meer info. over de Saros cyclus, wijs ik je naar het boek van Bernadette Brady, Predictive Astrology, The Eagle and the Lark. Dit boek is ook in het nederlands verkrijgbaar.

“Watch this space”  Dit artikel wordt vervolgd…

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Astrology English en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *