Astrologie:Duiding Horoscoop Amsterdam

 

Ik wil even wat aandacht besteden aan de horoscoop van Amsterdam. Gewoon een paar ideeen geven over hoe je naar zo’n mundane horoscoop kunt kijken. De data voor deze horoscoop komt van astroloog Selma Schephel – die lange dagen in de Gemeente archief heeft doorgebracht om achter de datum te komen dat Amsterdam voor het eerst tol-rechten kreeg. Ik ben eerlijk gezegd vergeten wat haar redenen waren voor de tijd 14.00. Misschien is dat erbij vermeld? Dat weet ik niet – en aangezien Selma in 2015 is verongelukt is, kan ik dat ook niet meer vragen. De datum die ik hier gebruik is: 26 october 1275, 14.00 Amsterdam.

Amsterdam

De ascendant in een mundane horoscoop geeft informatie over het imago en uitstraling van de plaats. In de horoscoop voor Amsterdam is de ascendant Waterman. Waterman =the family of man, niet voor niets telt Amsterdam de meeste nationaliteiten ter wereld. De uitstraling is vrijheidslievend, inclusief en niet exclusief, iedereen doet mee. De stad is eigenwijs en wil eigenlijk zijn eigen gang gaan. Dit kan natuurlijk vrijving geven met Den Haag en het uitgestippelde lijn van de regering in het algemeen. Hoe anarchistisch Amsterdam kan zijn was duidelijk in 1980- het jaar van de beroemde krakersrellen. Amsterdam kan behoorlijk tegendraads en provocerend zijn. Schelto Patijn – bijvoorbeeld kreeg een maharihuana soort naar hem genoemd – schelto skunk!

De Zon – in de horoscoop – heeft eigenlijk met de essentie te maken, het essentieele, dat stukje originaliteit die iedereen in zich heeft, de vonk, de persoonlijke zon, die ervoor zorgt dat deze Jan toch anders is dan de andere Jan die je kent. Maar de Zon in een mundane horoscoop- heeft ook met de leidende macht te maken- de burgemeester bijvoorbeeld. De Zon in Schorpioen laat o.a. Amsterdam’s fascinatie met macht zien, invloed, de onderwereld, verslavingen en GROOT GELD (Zon hier in het achste huis). Wisten jullie dat de grootste voorraad goud in de wereld opgesloten ligt in de bank op de Frederiksplein in Amsterdam?

De Maan – in de horoscoop – in Steenbok zegt iets over de bewoners – het volk. Amsterdam – Dam in de Amstel.  Land in het water. De Maan hoort bij het tegenovergestelde teken, Kreeft. Deze stad heeft iets on-natuurlijks. It is man-made. Steenbok laat de serieuze kant van Amsterdammers zien, die ervoor zorgt dat desondanks alle afleidingen, alle plezierige aktiviteiten, er toch de volgende dag gewerkt wordt. Dit is een ambitieuze volk. Werk hard, speel hard. Ze hebben iets ingetogen. Als buitenlander duurt het echt lang voordat je geaccepteerd wordt. Zo had ik – jaaaren lang – geen Nederlandse vrienden. Veel van mijn engelstalige vrienden maakte hetzelfde mee. Vriendelijk en erg beleefd op het werk maar, je thuis uitnodigen?? Heel erg Steenbok.

Venus staat in Weegschaal en is de algemene aanduider van o.a. kunstizinnigheid. Amsterdam had geen betere plaatsing voor deze planeet kunnen krijgen. Zo zien we hoe bijzonder kunstzinnig deze stad is. Met kunstacademia, gallerijen, inclusief de Van Gogh. Amsterdam heeft altijd kunstenaars getrokken en zal dat altijd blijven doen. Venus heeft ook met rijkdom te maken. Saturnus verhoogd in Weegschaal ziet hoe de stad uitging gaf aan haar rijkdom. Statige, elegante gebouwen. Amsterdam kan heel erg goed pronken, vind ik. Gay Pride, Hartjes Dag, Uit Markt, Museum Nacht,  zijn eigenlijk goed georganiseerde (Saturnus) kunst manifestaties (Venus).

Noteer ook Mercurius natuurlijke aanduider van de handel, in Boogschutter, het teken van de reiziger  – hier in het negende huis (het huis van het buitenland). In de zestiende eeuw zorgde handel – met het buitenland – voor de Gouden Eeuw. Amsterdam was het centrum van de wereld.

Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel problemen gehad. Deze werden zichtbaar gemaakt met de dood van Theo van Gogh. Dit zijn ernstige problemen die niet binnen een paar jaar opgelost zullen zijn. In de secundaire progressieve horoscoop (sec.prog. =dit is een systeem waarbij de eerste dag na de geboorte de gebeurtenissen van het eerste levensjaar weergeven enz. enz. )staat Saturnus nu in conjunctie met de Zon*. Dit geeft chronische problemen aan – die zo nu en dan zichtbaar zullen worden. Dat de problemen met integratie (Zon) van het onbekende (Maan in 12) te maken hebben – is verbonden met de Maan in Steenbok die door Saturnus beheerd is. De Maan in Steenbok in het 12e huis heeft direct met angst voor het onbekende te maken. De huidige uitdaging is om mensen niet uit te sluiten. We moeten echt gaan denken zoals J.F. Kennedy, niet wij zijn Berliners, maar wij zijn wel Amsterdammers. Ongeacht waar we vandaan komen.

Het 12e huis geeft personen weer die de status quo bedreigen. Terroristische organisaties vallen onder twaalf. Op het moment dat ze actief worden en mensen gaan doden – dan worden ze door het zevende huis weergegeven- want dit is het huis van de moordenaar.

*De conjunctie van Zon/Saturnus is voorbij in 2019 – maar na 2010 – keert de zaak een beetje. De exacte conjunctie is dan voorbij.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie voor beginners, mundane astrologie en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *