Astrologie: Interview M. Uyldert I

Mijn beweegredenen om contact op te nemen met Mevrouw Uyldert? Ik wilde een idee hebben over de astrologische wereld ten tijde van het begin van haar astrologische werk. Had ze de astrologische supersterren van haar tijd ontmoet, zoals Dane Rudhyar, Charles Carter, Marc Edmund Jones? Hoe reageerde de astrologische gemeenschap op de ontdekking van Pluto? Hoe was de astrologie veranderd?

Toen ik haar ontmoette was Mevrouw Uyldert 91 jaar en zo fit als een hoentje. Alert, geïnteresseerd en zeker op haar eigen pad, beheerste mevr. Uyldert ons gesprek. Toen ik die situatie eenmaal geaccepteerd had en mezelf bevrijdde van allerlei vooringenomen ideeën over hoe een interview plaats zou moeten vinden, ontspande ik.

Het was een prachtige zonnige middag en enkele uren lang had ik het gevoel buiten de tijd te zijn. We zaten in een klein vol met boeken gevuld kamertje verwarmd door een oud elektrische kacheltje. Vreemd dat we in zo’n groot huis hier gingen zitten. Twee stoelen stonden aan weerszijden van een klein tafeltje en achter me stond een oude vitrine met een hele serie kristallen en fossielen. Nadat ik gezeten was keek ik in het gezicht van iemand met een heldere, enthousiaste en open Tweelingen-karakteristiek, die naar me tuurde vanonder een elfachtige haarband met daarin een grote schitterende steen.

Tijdens het hele gesprek werd ik enorm afgeleid door een reusachtige en ongelooflijk prachtige vlinder die zichzelf bij herhaling tegen het raam aan sloeg. Buiten baadde een grote blauwe dennenboom in het herfstige zonlicht.

Gesprek met mevrouw M. Uyldert

Vr. Hoe bent u zelf in aanraking met astrologie gekomen?

Ant. Het zat al in me. Toen ik twintig was, zei ik tegen mijn moeder “vertel me wat meer over de sterren. Niet wat je op school leert, stoffelijke dingen, want er is nog meer, dat weet ik.” Mijn moeder wist er niets van, maar ging wel op onderzoek uit. Na een poosje kwam ze met “er bestaat een cursus in astrologie hier”, wij woonden toen in Hilversum, “hij bestaat al twaalf jaar, er zijn er voornamelijk oude dames op, maar je mag er wel bij”. Het was een beetje mal, ze zaten er al twaalf jaar maar ik moest er wat meer van weten. Het was een meneer Ram, hij was vrijmetselaar, en onderwijzer in Amersfoort. Hij heeft een boek geschreven over astrologie. Ik kwam daar, en ik paste er natuurlijk helemaal niet in, maar ik begon schriften met aantekeningen te lenen, en ik wurmde me in. Aan de ene kant wist ik meer dan zij want ik studeerde een beetje psychologie, wat van de andere kant een beetje hetzelfde onderwerp was, en ik stak zoveel mogelijk op. Het volgende jaar ben ik er ook nog naar toe gegaan, toen kwam er een opleidingscursus waar ik een winter lang naar toe ben geweest, en toen ging ik verhuizen en was het afgelopen met de lessen en meer heb ik nooit gehad. Maar ik kon toen wel op eigen kracht verder

Het grappige is, als iets al in je zit, dan hoef je alleen maar op dat knopje te drukken en dan begint het eruit te komen. En toen de mensen hoorden dat ik iets wist van de astrologie en vragen begonnen te stellen gaf ik antwoord en tot mijn eigen verbazing bleek ik er een heleboel van te weten. Toen gingen ze me vragen om een cursus te geven, en ik dacht, “dat gaat toch niet, ik weet maar bijna niets”. Maar ze hielden maar aan, en toen dacht ik, “nou ja, als ze dat zo graag willen en tenslotte ik weet iets meer dan zij”. Nou goed, naarmate zo een cursus verder ging, begon ik zelf veel meer te zien en te begrijpen, en dat kwam allemaal uit voorraad.

Wordt vervolgd….

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mensen, vrouwen en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *