Horoscoop Doris Lessing:Zon,Uranus

Ik ben geen grote Lessing fan. Ik heb “The Marriage of Zone, one, two and three” gelezen. That’s It. Dit boek had precies hetzelfde effect op mij als het boek “Gormenghast” van Melvyn Peake, namelijk ik moest er ontzettend van dromen. Geen normale dromen maar primordial, enge, vervreemde dromen. De taal van zulke schrijvers is zo intens en beeldig, dat ik getransporteerd word uit de stoel, uit de kamer, weg van alles dat bekend en daardoor veilig is, naar een andere tijd, een fantasie wereld waar alles onvoorspelbaar en waar niets “gewoon” is. De enige vergelijking tussen de twee auteurs is deze: ze zijn allebei Britten en schrijven in het engels. Oh en Melvyn Peak was geboren en getogen in China, Doris Lessing (22/10/1919 Kermanshah) in Iran en daarna in Zimbabwe.

In haar Noble Prize toespraak, schreef Lessing over wat nodig is om te schrijven. Wat de creatieve proces nodig heeft om er te zijn is een lege ruimte. Het gaat om ruimte. Deze lege plek is heilig want alleen als die plek er is kunnen de gesprekken tussen de karakters op gang komen. Dit lijkt op Virgina Woolf’s kreet: elke vrouw moet haar eigen kamer hebben. “A Room of One’s Own”. Mooi.

De horoscoop spreekt voor zich. Lessing is een Weegschaal haar behoefte aan vrijheid, een lege plek, aan buitengewone belevenissen zegt veel over haar Zon/Uranus driehoek.  Ze is een nieuwe maan’s kind, geboren in de donkere fase van de maan. Zulke mensen tasten vaak in het donker en moeten hun intuitie gebruiken om hun weg door het leven te vinden. Geboren zijn op nieuwe maan geeft diepgang en inzicht. Such people need at times to fly by the seat of their pants. Niemand weet het beter dan zij zelf. Er gaat een enorme perfectionisme schuil achter de Mars/Saturnus/Venus conjunctie. Op zijn zachts gezegd zal ze veel eisend zijn en wilskrachtig. De stellium in Maagd is beheerd door Mercurius in Schorpioen zo dat er hier sprake is van een wederzijdse receptie tussen Mars in Maagd en Mercurius in Schorpioen. Deze twee planeten ondersteunen elkaar. Het schrijven krijgt hierdoor diepgang. Weegschaal kan zo aardig en welwillend zijn – toch heeft Lessing gevochten voor haar recht om creatief te zijn. Ze heeft voor haar eigen ruimte gevochten. Ze kon haar talent Mercurius in Maagd – goed beschermen – Mars in Schorpioen. Alles draait daar omheen en kreeg top prioriteit.

De prijs zelf heeft ze gewonnen onder Jupiter conjunct Pluto. Hij staat natuurlijk in Boogschutter, vrijwel exact in sextiel met haar Zon en haar Uranus. Dit betekent dus dat de conjunctie op haar Zon/Uranus midpunt valt. Geweldig.

 

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in horoscopen, mensen en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *