Amsterdam:Horoscoop Andy Warhol

 

Deze week ben ik naar de Andy Warhol tentoonstelling “Other Voices, Other Rooms” die in Het Stedelijk Museum in Amsterdam tot 13 januari te zien is. Wat een verassende kennismaking met de man en zijn werk. Knap gedaan. Van de jaren vijftig potlood reklame tekeningen voor een schoenen winkel tot een reeks zeefdrukken van Mick Jagger, van zwevende zilveren wolken (die in feite grote zilveren helium hoofdkussens zijn die de bezoeker aan kan raken), tot kranten knipsels, van foto’s en letters, tot een kamer vol met schermen waar Warhol’s films getoond worden. Langzaam maar zeker begon er uit het werk een beeld van de man te rijzen. Zo, dit was de man die in de jaren zestig de kunst wereld op zijn kop zette. Vanzelfsprekend moest ik zijn horoscoop bekijken. En hier is die. De horoscoop van Andy Warhol,

Warhol was het kind van eerste generatie Hongaarse immigranten. Zijn vader was een mijnwerker en het gezin had het niet breed. Dat Warhol het zover kon schoppen is HET bewijs: The American Dream is more than just a dream.

Pop Art is de kunst van de “gewone”. Pop is niet meer dan een afkorting van popular (d.w.z. popular culture). Warhol zei ooit: Coca Cola is Coca Cola, iedereen drinkt het, van de president tot de bedelaar om het hoek. Iedereen betaald dezelfde prijs voor een fles cola en de smaak is voor iedereen herkenbaar en dezelfde. Met andere woorden, en op zijn engels gezegd “Cocal Cola crosses social boundaries”. Ik geef toe, ik had nooit op deze manier naar een coca-cola fles gekeken. Warhol werd de gekroonde koning van de pop-art beweging. Uiteindelijk werd Warhol’s persoon zelf, een levend kunstwerk. 

Kijk naar de horoscoop. Het is ongeloofelijk. Het is een en al vuur. Zeven van de tien planeten, plus de Asc. staan in dit element. Mercurius in Leeuw, Leeuw asc. Leeuw Zon conjunct met de ascendant, Venus in Leeuw conjunct met Neptunus in Leeuw in het eerste huis. Er is een grote vuur driehoek tussen Maan in Ram, Zon in Leeuw, en Saturnus in Boogschutter in het vijfde huis. Dit is kunst als vlucht-route. Warhol moest scheppen. En zo is het begonnen. Vanuit zijn ziekbed.  Toen progressieve Zon en Mercurius contact maakten met de Venus/Neptunus conjunctie – werd Warhol ernstig ziek. Gedwongen in bed te blijven begon hij inspiratie op te doen. Foto’s verzamelen van de filmsterren, plakboeken maken, tekenen. Warhol noemt dit als de periode waarin hij voor het eerst contact met zijn creatieve bron maakte. Door kunst werd het ondraagbare, draagbaar gemaakt.

Vuur is expressief, expansief, experimenteel, opgewekt, niet bang om “de zelf” te laten zien. Het vonk van de individualiteit en de scheppingskracht is heel groot bij de Leeuw. Warhol moet een ongeloofelijke grote ego hebben gehad en een enorme behoefte aan aandacht. Hij was zowieso erg bezig met zijn uiterlijk. Grote brillen, grote pruiken, enz. enz. Hij wilde opvallen. Zon vierkant Jupiter, Mercurius vierkant Jupiter, Asc. vierkant Jupiter. Het nadeel van zoveel planeten in vuur is dat de overige elementen nauwlijks vertegenwoordigd worden. Allen Pluto in Kreeft bijvoorbeeld en helemaal niks in lucht. Andy Warhol zal schijt aan de opinie van anderen hebben gehad. Hij is enkel maar in zichzelf geinteresseerd. Je zou kunnen zeggen dat Warhol deed gewoon wat bij hem opkwam met het volle vertrouwen dat dit goed was, schitterend, briljant, volmaakt en origineel.

Warhol’s horoscoop IS essentiele Leeuw. Condensed!

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mensen en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *