Astrologie: Den Uyl en Van Agt

 

Ronduit fascinderend vind ik de figuur van Joop den Uyl. Als Minister president heeft hij ongeloofelijk veel op zijn bord gekregen: van de olie crisis in de jaren zeventig, de treinkaping door Molukkers tot de Lockheed affaire dat tot de val van het Koninklijke huis had kunnen leiden. De maakbare samenleving, “de spreiding van macht, kennis en inkomen” hebben ook met hem te maken. En dan is er ook nog zijn moeizame relatie met Dries van Agt.

Wat heeft de astrologie ons te vertellen over deze “vecht” relatie? Aan de binnenwiel hebben we de horoscoop van Den Uyl (9aug. 1919 02.30 Hilversum -data van de zwarte maan site) en aan de buitenwiel Dries van Agt (geb. tijd onbekend, data van Wikipedia). Dat deze twee elkaars tegenpool waren, wordt keurig door de horoscoop weergegeven. Den Uyl is Leeuw en Van Agt is Waterman. Deze tekens delen dezelfde as, maar zijn van een andere element. De aantrekkings- afstotingskracht is heel sterk aanwezig. Dit is de klassieke love/hate verbinding. Men vindt het vaak moeilijk met elkaar maar kan ook niet zonder elkaar. Dit was ook de politieke realiteit.

Neptunus is de planeet die met socialism verbonden is. Neptunus rees voor de Zon in Den Uyl’s horoscoop en is dus de “practical director”. Verder heeft Den Uyl Jupiter in conjunctie met Neptunus. Hij is echt een socialist en een idealist in hart en nieren. Maar ….. hij kon ook een driftkikker zijn. Dit heeft te maken met zowel Mars, in het eerste huis, als met de ascendant die allebei in het emotionele water teken Kreeft staan. Hij kon waarschijnlijk prikkelbaar en verlegen zijn en had hoogstwaarschijnlijk ook lange tenen. Heel sensitief.

Maar goed.. Van Agt’s Saturnus staat op Joop’s Maan heerser van zijn Kreeft  ascendant. Door van Agt kon Den Uyl niet in vrijheid handelen. Weinig speelruimte. De conjunctie Jupiter/Mars is ook moeilijk te hanteren. Dingen kunnen hierdoor escaleren. Jupiter blaast de dingen op – veel hitte lucht in de vorm van lange discussies. Dan is er ook nog de Pluto/Mars verbinding. Heel prikkelbaar. Den Uyl zal zich vaak de zwakkere gevoeld hebben – heel moeilijk dit voor een Leeuw. Er heerste een sterke competitie tussen die twee.

De pogingen om een tweede kabinet Den Uyl te vormen met Dries van Agt vond plaats in 1977. Het kabinet was demissionair tussen maart en december 1977 maar de onderhandelingen tussen van Agt en den Uyl mislukten. Uiteindelijk vormde Van Agt een kabinet met Wiegel. Dit gebeurde toen transit Saturnus in het teken Leeuw stond en over de geboorte zon van Den Uyl trok. Dit betekent dat Saturnus toen in oppositie stond met de Zon in Waterman in de horoscoop van Dries van Agt. De spanning werd toen te hoog. Dries van Agt ging er vandoor de relatie werd voor goed verbroken.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie en relaties, horoscopen, mundane astrologie en getagd, , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *