Stanley Kubrick: The Shining, horoscoop

[MOV=[A href=[A href=[A href=”http://www.youtube.com/watch?v=3t60oY0TbTU&fea”]Een paar weken geleden heb ik opnieuw “The Shining” (regisseur Stanley Kubrick)  gezien. De verfilming van het Stephen King boek is zo knap gedaan dat het terecht in de top tien van de meest enge films staat. Al moet ik me achter een stoel verstoppen, of een film uitzetten om de rest bij daglicht te zien – geef ik toe  – een goede horror film vind ik leuk. Maar wat is het dat The Shining zo bloedstollend maakt? De muziek? Jack Nicholson ? Ik ken geen acteur die een engerd zo geweldig goed neer kan zetten als Jack Nicholson. Om een antwoord op deze vragen te vinden, ben ik opzoek gegaan naar de data voor de eerste screen showning van de film. Hier volgt de horoscoop….

De premier van de film was op 23 mei 1980, in London. De tijd 20.00 heb ik zelf verzonnen. Stephen King’s boek gaat eigenlijk over de “breakdown” van een familie.  De crisis wordt accuut  door de afgelegen ligging van het hotel waar het gezin verblijft. Jack Nicholson heeft een baan als beheerder gekregen in het Overlook Hotel. In de winter is het hotel voor de buitenwereld helemaal afgesloten. Het ligt dan onder deken sneeuw. Shelley Duvall speelt zijn nogal labiele vrouw en Danny Lloyd speelt de paranormaal begaafd kind van het echtpaar, Danny. De vorige beheerder -ene Grady -vermoordde zijn vrouw en kinderen in het hotel in kamer nr.  237 en in deze scene zie je Danny voor het eerst langs die kamer op zijn driewieler rijden.

In deze horoscoop zijn zes planeten in de tekens Tweeling en Maagd hierdoor krijgt Mercurius als heerser van beide tekens een heel belangrijke rol toegespeeld. Dit is een film met een psychologische inhoud. Mercurius is sterk geplaatst in zijn eigen teken maar beklaagd door een oppositie met Neptunus en een vierkant van de Maan en Saturnus. Het spookt hier en als kijker voel je dat meteen vanaf het begin. Het geest is helemaal geopend door de contact met Neptunus maar vertroebeld door de vierkanten van zowel de Maan als Saturnus. Hier zit je helemaal buiten je comfort zone. Helemaal. Dit is niet lekker.

De Maan/Saturnus conjunctie is uitgaand zodat het waarschijnlijk duidt op wat zich eerder in het Hotel afgespeeld heeft. De Maan staat als symbool voor het gezinsleven – en alles rondom dit gezin voelt  onrustig en onveilig. Neptunus vierkant Saturnus duidt zowel op de gebrek aan grenzen als op de ontoegankelijk situatie waarin het gezin zich bevindt. Als de sneeuw begint te vallen, zitten zij alleen met zijn drieen in het hotel vast. En dan begint Neptunus te spoken, de geesten komen letterlijk tevoorschijn.

Zowel de schrijver Stephen King als de director Stanley Kubrick – vallen onder de Zon. Hier in Tweeling. De twee hadden het ook niet makkelijk. In het begin was King helemaal ongelukkig met hoe Kubrick zijn boek verfilmde. Pas toen de film een enorm succes werd – kreeg Stanley Kubrick de eer die hij tercht verdiende – voor dit kleine meesterwerk binnen de horror genre.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd. Bookmark de permalink.

0 Reacties op Stanley Kubrick: The Shining, horoscoop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *