Chiron: Toch de Heler?

Vandaag kreeg ik een email van iemand die informatie vroeg over de betekenis van de huidige conjunctie van Chiron met de Noorderlijke Maansknoop. Het leek mij zinnig voordat ik daar wat over schrijf, eerst iets over Chiron zelf te schrijven. In zowel de astronomische als de astrologische wereld zijn er verschillende ideeen over Chiron. Laat ons met de astronomen beginnen. 

Toen Chiron in 1977 door de astronoom Charles Kowall ontdekt was, werd Chiron eerst als een planetoide gezien. Later werd Chiron omgedoopt tot asteroide. Nu wordt hij door veel astronomen als een komeet gezien. Dit laatste ontwikkeling vind ik prachtig. Waarom ? Omdat de allermachtige 17e eeuwse astroloog William Lilly een heel boek over kometen schreef. En William Lilly is het grote licht van de klassiek astrologie. Als kometen de goedkeuring van William Lilly hebben doen ze in het astrologische pantheon absoluut mee. Deze uitspraak vraagt enige uitleg.

Met de komst van Chiron werd de kloof tussen moderne en klassieke astrologie een feit. Terwijl moderne astrologen de nieuwekomer verwelkomden en probeerden de betekenis van Chiron te ontcijferen, vielen de klassieke astrologen aan. Voor beoefenaars van de klassieke astrologie was Chiron niets meer dan een indringer, de hemel zat vol. Meer dan zeven planeten? Nergens voor nodig. “Humbug: Who needs them?”.

Maar vanuit de traditie gezien, is er altijd ruimte voor een komeet geweest. Dus de planeet Chiron deugde niet maar de komeet Chiron wel. Hoe dan ook – dit hemelslichaam heeft betekenis.

Ik denk dat het onderzoek dat moderne astrologen gedaan hebben om achter de betekenis van Chiron te komen zeer waardevol geweest is. Hun verhaal en bevindingen kloppen. Chiron zou in principe tenminste, de kloof tussen de klassieke en de moderne astrologen kunnen helen. Maar de grote vraag is…  Zullen astrologen dat ooit toegeven???

 

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in planeten en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *