Venus conjunct Pluto: Medea en jaloezie

Mijn oog viel op een stuke in de pers over de uitvoering van het toneelstuk van Euripides over Medea. In het oude oorspronkelijke verhaal van Medea ging het voornamelijk over wraak. Medea was een mooie vrouw wiens man, Jason (van argonauten faam), haar voor de dochter van een Koning verliet. Medea had hier geen vrede mee. Ze vermoordde Jason’s minares, haar vader de Koning en ook de twee zonen die zij Jason gebaard had. Yakkes. Inderdaad. Vrij heftig allemaal. Euripides was de eerste schrijver die probeerde Medea te begrijpen. Het ging volgens hem niet alleen om wraak maar ook om de verschrikkelijk, overheersende verdriet die zij voelde. Dit was misschien de eerste “crime of passion”. Interessant niet waar dat dit thema nu in de ether hangt terwijl Venus conjunct met Pluto staat. Wraak is een van de thema’s van deze twee planeten. Lees verder..

Als Venus en Pluto in aspekt met elkaar staan – komen veel themas die met intimiteit te maken hebben bij elkaar. Pluto is het vol-geladen pistool. Pluto is de dood, de verlatingsangst, de diepe confrontantie met het zelf. Met Venus en Pluto worden de thema’s intimiteit en relaties, afstand nemen en loslaten, ccntrole en achterdocht met elkaar verworven. Er is geen twijfel aan, deze aspecten geven de mogelijkheid om een zeer diepe (ziels) band met iemand te vormen. Met Venus en Pluto samen, maakt de liefde je kwetsbaar. Je moet durven lief te hebben. Want helaas – kan het altijd gebeuren – door welke reden dan ook – dat de schakel breekt. Als je een Venus/Pluto aspect hebt, weet je dit ook. De grote angst is om in de steek te worden gelaten. In het Medea verhaal zit de godin Hera in het spel. Ze heeft ook een appeltje te schillen met Jason. Het is Hera die ervoor zorgt dat Jason op Medea verliefd wordt. Het zal je maar overkomen met dit aspect zeg…..

In mijn eigen praktijk maak ik soms dit soort situaties mee. Gelukkig niet elke week. Af en toe komt er iemand bij me, die helemaal vol wraak zit. Het gesprek gaat alleen over wat er verloren is gegaan, en hoe. De andere vrouw wordt een object van haat. Voor de ex-partner zijn de gevoelens soms zo intens dat liefde, verlies, boosheid, verdriet allemaal op een pijn-plek komen zodat ik begrijp waarom de Franse rechtbank ruimte toelaat voor de “crime passionel”. Mensen verliezen soms het hoofd. Het wordt ze allemaal teveel.

Pluto heeft altijd met de diepe roerselen van de ziel te maken. Pluto dringt door naar de kern, en dan verder…. Maar het heeft ook met de wedergeboorte te maken, de foenix die uit de as rijst. Pluto is kracht naar kruis.

Wat ik ook in mijn praktijk zie, is dat sommige mensen door de confrontatie met het verlies van de liefde van de ander ineens beseffen hoe belangrijk de relatie is. Dit zijn ook de mensen die soms in staat zijn om die oude liefde met elkaar terug te vinden. Die in staat zijn een “affaire” te zien voor wat het is. Ze blijven lief hebben al wetend dat het misschien niets op zal leveren, dat ze misschien alles kwijt zullen raken. Ze houden vol en hopen op betere tijden. Ze doen hun absolute best om de liefde in ere te houden. Ik heb altijd diepe respect voor zulke mensen.

Want uiteindelijk met Venus gaat het altijd over de liefde….. en Pluto tja……

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie voor beginners, planeten en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *