De Solstitium: Feest van Licht

Om 13.03 Nederlandse tijd is het Zonnewende. De Zon maakt dan zijn entree in het teken Steenbok en de aarde begint zich weer in zuidelijke richting te begeven. Men zegt dat hier de winter begint, maar eigenlijk is hierbij het midpunt van de winter bereikt! Vanaf nu worden de avonden langzamerhand weer korter. Het licht begint weer in kracht toe te nemen. De boodschap van vreugde en vrede en van het nieuwe licht staat in deze donkere winterdagen centraal, omdat het nu eenmaal in ’s mensen aard ligt juist in duisternis te haken naar het licht en te geloven in het licht. Alle tradities rondom de kerst hebben dan ook allemaal te maken met de symboliek van het licht in de duisternis. Lang voor de evangelie dit feest eigen maakte, was er de behoefte om midden in de winter feest te vieren. Denk bijvoorbeeld aan de Romeinse Saturnalia feest, of de Joelfeest.

Vuren werden in primitieve tijden gemaakt om de Zon-God – die al zijn kracht leek te verliezen – in een gunstige stemming te brengen. Dit zien we nu terug in onze kerstbomen met al zijn lichtjes. Het luiden van de klokken gaat ook ver terug in de tijd. Door veel geluid te maken, werden de boze geesten verdreven, zo dacht men toen.

In deze tijd van de grote commercialisering is het misschien fijn om onze aandacht te richting op de oude traditionele betekenis van het mid-winter feest. Vele kleine dingen zijn het, die dat gelukkig gevoel geven. De hoofdzaak is dat we iets te vieren hebben: het nieuwe licht in de donkerste tijd van het jaar.

Happy Solstice…

 

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd. Bookmark de permalink.

0 Reacties op De Solstitium: Feest van Licht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *