Astrologie: Het zesde huis

Het zesde huis is een van de minst begrepen huizen in de horoscoop. Veel astrologen zien bijvoorbeeld het beroep als een zesde huis gebeuren. Dit klopt niet. Werk, beroep valt onder het 10e huis. Zo zijn er nog meer misvattingen over de rol van het zesde huis in de horoscoop.

Traditioneel gezien, heeft het zesde huis met de gezondheid te maken. Afhankelijk van de planeten, kan de astroloog aanwijzingen zien over de algemene gezondheid. Om een voorbeeld te geven, Jupiter in het zesde huis. Jupiter heerst over de lever. Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. De lever is de grootste orgaan in het menselijke lichaam. Jupiter in zes, zou dus met lever klachten te maken kunnen hebben, zeker als de overige toon van de horoscoop iemand aangeeft die van de “goede dingen des levens houdt”. Maar Jupiter in zes – heeft ook met de genezing te maken. Jupiter heerst over het kruidenrijk. Dikwijls zie je dat mensen met Jupiter in zes zelf iets met kruiden of  alternatieve gezondheid hebben. Soms zijn ze zelf therapeut. Verder zijn mensen met Jupiter in zes, vaak in staat zichzelf door eigen inzicht te genezen. Ze weten wat goed voor ze is. Voelen het aan de lever!

In de traditionele astrologie, wordt het zesde huis in verband gebracht met onderdanen, de mensen die voor je werken. Dus als je een uurhoek vraag stelt “wanner komt de loodgieter”, vind je de loodgieter onder het zesde huis. Hij is immers iemand die tegen betaling iets voor je gaat doen. Het zesde huis heeft dus met je houding tegenover je schoonmaker, je secretaresse, noem maar op, te maken.

Het zesde huis heeft ook te maken met het leren van een vak van een vakmeester. Deze vak kun je dan later zelf gaan uitoefenen (dit is het 10e huis aspect, werk). Het feit dat een ambacht leren onder 6 valt, heeft er naar toe geleid dat sommige astrologen het werk zelf onder zes laten vallen. Traditionele astrologen accepteren dit niet. Betaald werk valt onder het 10e huis.

Het zesde huis heeft ook met “ceremonial magic” te maken. Ceremonial Magic – is een geritualiseerde vorm van magie. Het is ook een soort ambt. Inwijdingen vallen ook onder huis zes. Alistair Crowley bijvoorbeeld had een heel sterk geaspecteerde Mars in Steenbok in zes. Crowley was een zeer controversieele magier – die o.a. veel van de geheimen van de oude kabbala – naar buiten bracht. Alistair Crowley staat op de cover of Sgt. Pepper’s van de Beatles. Hij was een van de Beatles favoriete mensen!!

Verder markeren de zogenaamde vallende huizen (3,6,9,12) een overgang naar iets nieuws (de hoekhuizen). Het zesde huis heeft met “fine-tuning” te maken, met je dagelijkse routine, met je algemene welzijn. Als je dus niet het juiste dieet en juiste hoeveelheid beweging krijgt, loop je het risico dat je lichaam verzwakt, en dat je ziek wordt.

Sensitiviteit t.a.v. je eigen lichaam – valt dus ook onder het zesde huis.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in De Huizen en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *