In Memoriam: Mellie Uyldert

Vandaag ontving ik bericht dat Mellie Uyldert op zondag 10 mei overleden is. Mellie Uyldert geboren op 31 mei 1908, om 15.51, in Blaricum, is eigenlijk de geestelijke moeder van de “New Age” beweging in Nederland. Als een van de eerste schreef en praatte ze over kristallen, stenen, alternatieve geneeswijzen, kruiden, het belang van de oude kinderrijmpjes, enz. enz. enz. Maar boven dit alles, stond de astrologie., “de moeder van alle wetenschap” zoals ze dat zelf verwoordde. De horoscoop van Mellie Uyldert

Uit niewsgierigheid naar de persoon Mellie Uyldert, schreef ik haar in oktober 1999 een brief. “Mag ik even langs komen om je te interviewen?” Groot was mijn verbazing eigenlijk, toen ik een getypte brief terugkreeg. Ja dat wilde ze wel doen. Ze gaf mij haar telefoonnummer en uiteindelijk op 27 november 1999 stond ik bij haar in Naarden-Bussum op de stoep. Wat een ontmoeting eigenlijk. Ik zat vol met allerlei “belangrijke” vragen die ik haar wilde stellen, terwijl zij eigenlijk het liefst praatte over het heilige water bron onder haar huis in Kalmthout in Belgie. Begrijpelijk eigenlijk. Kalmthout. Wat een prachtige plek, en wat een glorieuze astrologie dagen heb ik daar doorgebracht. Het lijkt wel bijna een eeuw geleden. Voor mijn gevoel, scheen de Zon altijd als ik in dat huis van Mellie in Kalmthout zat. Joyce Hoen heeft mij – wat dat betreft – een paar van mijn mooiste astrologische herinneringen ooit bezorgd. Mijn dank aan Joyce hiervoor.

Mellie Uyldert was niet een onomstreden figuur. Er was zelfs een rumoer dat ze – tijdens de bezetting – een bijdrage heeft geleverd aan een Duits tijdschrijft. Zal dat wel waar zijn? Wie het weet mag het zeggen. Ik – voor mijn part – durfde het haar niet te vragen. Wat maakt het nou uit…dacht ik … Laat maar.

“Toen ik haar ontmoette was Mevrouw Uyldert 91 jaar en zo fit als een hoentje. Alert, geïnteresseerd en zeker op haar eigen pad, beheerste mevr. Uyldert ons gesprek. Toen ik die situatie eenmaal geaccepteerd had en mezelf bevrijdde van allerlei vooringenomen ideeën over hoe een interview plaats zou moeten vinden, ontspande ik.

Het was een prachtige zonnige middag en enkele uren lang had ik het gevoel buiten de tijd te zijn. We zaten in een klein vol met boeken gevuld kamertje verwarmd door een oud elektrische kacheltje. Vreemd dat we in zo’n groot huis hier gingen zitten. Twee stoelen stonden aan weerszijden van een klein tafeltje en achter me stond een oude vitrine met een hele serie kristallen en fossielen. Nadat ik gezeten was keek ik in het gezicht van iemand met een heldere, enthousiaste en open Tweelingen-karakteristiek, die naar me tuurde vanonder een elfachtige haarband met daarin een grote schitterende steen.

Tijdens het hele gesprek werd ik enorm afgeleid door een reusachtige en ongelooflijk prachtige vlinder die zichzelf bij herhaling tegen het raam aan sloeg. Buiten baadde een grote blauwe dennenboom in het herfstige zonlicht.”

 

 

 

Toevoeging 15/5: De Trouw noemt het Duitse tijdschrijft waar Mellie destijds voor gewerkt heeft: Blut und Bodem. Toen New Age tijdschriften Bres en Onkruid hierachter kwamen, hebben ze de relatie met Mellie verbroken

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in vrouwen en getagd, , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *