Vergeving… de astrologie van verlies

De afgelopen week, staat het onderwerp “vergeving” volop in de belangstelling. De aanleiding? De dood van Ferdi E en het daarop volgend bericht dat Hank Hein de familie Elsas sterkte wenste in het verwerken van hun verlies. Voor velen leek dit gebaar onbegrijpelijk en het leidde tot uitleg, in de vorm van een artikel in Trouw over de zin van vergeving (Trouw zaterdag 8 augustus).  Wat zegt de astrologie hierover?

hank-heijn

Ik denk zelf dat er verschillende manieren zijn om met het “slachtoffer zijn” om te gaan. We hebben het “Oude Testament” idee van “een oog voor een oog” wat heel erg Saturnaal is. Saturnus is niet vergevingsgezind in tegendeel zelfs. Hier wordt een cirkel gevormd waar geen einde aan mogelijk is.  Dit is geweld van het soort dat we dagelijks op de televisie zien in landen zoals, Israel, Palestina, Afghanistan, Irak enz..  Wil er een einde aan wraakzucht komen, moeten de mensen in gesprek met elkaar komen, en stappen nemen richting vergeving. Zodoende kan het normaal leven weer opgebouwd worden. Wat er in Noord Ierland de afgelopen jaren gebeurd is, en in de Balkan, is deze principe in actie. Vrede met elkaar sluiten en elkaar vergeven – daar gaat het om. Vrede…vandaar dat Venus ook vaak een rol speelt in horoscopen waar een “staakt het vuren” bereikt wordt.

De soort vergeving waar Mw. Hank Heijn-Engel over spreekt is duidelijk heel Jupiteriaans.  Het titel van het artikel “Vergeven is een bevrijding” zegt het al. Pas als je iemand zijn daden kunt vergeven, ben je zelf “vrij” om weer volop te leven. Het heeft wel iets dubbels vind ik. Het artikel citeert de Amerikaanse psychologen Helen Schucman :”Vergeven is de wens op een beter verleden opgeven.” Dat lijkt mij een heel moeilijk stuk. En toch klinkt weer dat Jupiter geluid er doorheen. “De innerlijke ruimte die dan ontstaat vervult je met diep ontzag…… Dan ga je weer voelen, kun je weer groeien. ”

Het is de oude strijd…Saturnus met zijn verstarring, verharding en beperking van de mogelijkheden versus Jupiter met zijn hoop, filosofie, geloof in het goede.  Mevr. Hein-Engel had natuurlijk helemaal niets hoeven zeggen. Het geheel had haar koud kunnen laten, onverschillig.  In plaats hiervan lokte ze een maatschappelijk debat uit.  Jupiter zegeviert!

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *