Bedenker Sinterklaas Feest:Jan Schenkman

 

De bedenker van het Sinterklaas Feest is de onderwijzer, met een naam die al aangeeft dat hij ons – net als de Sinterklaas – iets te ‘schenken” heeft. Ik heb het natuurlijk over de onderwijzer Jan Schenkman en het boek “Sint Nicolaas en zijn knecht”. Zijn horoscoop stelt echt niet teleur….

 

Jan Schenkman is op 1 oct. 1806 in Amsterdam geboren. Veel heb ik niet over hem kunnen vinden. Hij is onderwijzer geweest, en hij heeft een hele reeks boeken over Sinterklaas geschreven.

Wat een geweldige horoscoop. Jupiter is de planeet die direkt met de Sint te maken heeft. Jupiter staat hier in het teken Steenbok – en deze heilige man, is natuurlijk wel oud. Dit wordt extra benadrukt door zijn witte baard. Schenkman zal veel liefde voor kinderen hebben gehad en ook een groot talent om ze goed op te voeden. Hij heeft de Maan verhoogd in het teken Stier. Stier is koesterend, opbouwend, consekwent maar vrij materialistisch ingesteld. In mundane astrologie, heeft de Maan met het volk te maken. Hier staat de Maan in dezelfde teken als in de horoscoop van Nederland zelf. Het is dus logisch dat het volk het Sinterklaas beeld van Jan Schenkman,  van begin af aan, omarmd heeft. Stier is ook een vruchtbare, vaste teken. De Kerst heeft Sinterklaas niet kunnen verdrijven. Het is en blijft populair onder het volk.

Zo waar vinden we de knecht en de roe?? Wat dacht je van Venus in Maagd (het lieve, goede d.w.z. deugdelijke kind), en Venus trouwens ook als het kado, tegenover Pluto in Vissen? Tja… zo’n stoute kind wordt natuurlijk gestraft…Oeie daar zit Pluto op de loer. Maar met Mars in sextiel met de Zon zal de leraar Jan Schenkmaan het niet vreemd hebben gevonden straf uit te delen. Honderd jaar geleden was het zelfs heel normaal.

Met zijn Mercurius in Maagd was Jan Schenkman een behoorlijk intelligent man. Hij wilde kinderen graag lol laten maken, maar hij wilde ze ook onderwijzen. Wie goed is…. enz. enz. Hij wilde ze bepaalde levenslessen bijbrengen over wat goed is en wat niet. Zo keren we ook terug naar Jupiter…de oude wijze man die Jan Schenkman zelf ook was.

Het bijzondere aan de verhalen, hebben natuurlijk alles te maken met de genie van Saturnus conjunct Uranus in Weegschaal. De stoomboot is een duidelijk aanwijzing naar de moderniteit. Dit was toenertijd een super moderne Sint die niet schroomde om op een stoomboot in Spanje te stappen en naar Nederland te varen. Hij kon ook op daken klimmen met zijn paard!! Zodoende liet hij zien dat hij boven de natuurwetten –Saturnus – stond. Sint Nikolaas zou je dus ook als controversieel kunnen zien, want dat is Uranus. Het eerste boek van Schenkman, was ergens in 1850 gepubliceerd. In dat jaar vond er een conjunctie van Uranus en Pluto plaats in Ram – precies tegenover de Uranus/Saturnus conjunctie van Jan Schenkman. Op dat moment was de tijd kennelijk rijp voor een nieuwe hoofdstuk in Schenkman’s leven.

Maar niet iedereen is blij met Sinterklaas. Sommige mensen voelen zich diep gekwetst door de knechten, de Zwarte Pieten. De knechten worden waarschijnlijk ook door Pluto in Vissen weergegeven. Er zijn veel Pieten en ze zijn  bijna niet op te voeden. Pluto staat inconjunct met de Zon wat aangeeft dat de verhouding tussen knecht en baas altijd een onder druk staat. Inconjuncten zijn knap lastig.

jan schenkman

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie en getagd. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Bedenker Sinterklaas Feest:Jan Schenkman

  1. Pingback: Sinterklaas artikelen op een rij… Zie ginds komt de stoomboot - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *