Laatste keek op de week 2009

fusion

De eerste decade van de 21eeuw is bijna voorbij. Dit is alweer de laatste keek op de week van 2009. De tijd vliegt! Denkend aan deze week – kom ik niet om  het nieuwe jaar heen. Wat houdt 2010 voor ons in petto? Ik ben bezig met de jaarhoroscopen – en er is een thema dat steeds terugkeert. De noodzaak om te veranderen. Wat dit betreft – is 2010 een gouden kans.

In 2010 staat Saturnus in oppositie met Uranus, en beide planeten staan ook in vierkant met Pluto. Dit zijn drie zwaargewichten en ze staan allemaal in de hoofdtekens. De hoofdtekens nemen het initiatief, en hebben allemaal een krachtige “start” energie. Pluto doet mij denken aan snoeien. Soms is het noodzakelijk dood hout te snoeien. Door te lang in oude patronen vast te zitten – kan het nieuwe leven geen vorm krijgen.  Daarnaast is Pluto een meester in dingen aan het licht brengen. We zien wat er moet veranderen. Pluto drukt onze neuzen er tegen aan.

In principe kan Pluto in Steenbok – op dit moment goed met SAturnus samenwerken. Waar houdt Pluto van? De heerser van de teken waar hij nu in staat –Saturnus. De samenwerking – d.m.v. de dyanmische vierkant – geeft juist vaart aan het Pluto proces. Saturnus ondersteunt wederopbouw – en geeft struktuur aan dat wat nu vorm begint te krijgen. Maar de afbraak komt eerst. Uranus in Ram – is eigenlijk de spelbreker. Hij is de non-conformist per uitstek. Uranus maakt zijn eigen wetten – en in Ram – heeft hij een bloed hekel aan SAturnus. Hier zit de spanning. Saturnus, Uranus en Pluto vormen een configuratie dat astrologen een t-vierkant noemen. Pluto is de focal planeet en vangt de energie van zowel Saturnus als Uranus op. Pluto staat dus behoorlijk onder druk!! Het geheel doet mij denken aan een stoom-machine, of aan een volkaan, dat op het punt staat te ontploffen. Er is haast. Tijdig handelen is de sleutel. Door zelf in te zien wat anders moet – door vrijwillig iets op te geven, iets in te leveren, een start te maken met stappen in het onbekende zetten, kunnen we goed gebruik maken van de energie die straks los komt. Want deze kracht kan echt op een zeer productieve manier benut worden.

Het is belangrijk – denk ik – om te kijken in welke huizen van je horoscoop deze planeten vallen. Ik zal mezelf als voorbeeld nemen en zal nu alleen naar de plaatsing van die – oh zo belangrijke Pluto – kijken.

 Pluto staat momenteel in mijn tweede huis, Uranus straks in vijf – en Saturnus in huis elf. Het tweede huis is een ongemakkelijk huis voor Pluto. Het 2e huis, heeft met de materie te maken, terwijl Pluto zelf de materie schuw is. Hij heerst over het verborgen kracht – dus in deze scenario, de animo achter het bezit zelf. Eigendom- is meestal een uitdrukking van iets anders, een persoons normen en waarden bijvoorbeeld. Bezit kan ook een emotioneele lading hebben. Huis twee heeft ook met het lichaam te maken en ook met eigen waarde. “Wat ben ik waard?” is misschien de meest prangende vraag die ik mezelf kan stellen. Pluto eist dat we diep graven om zijn rijkdom te ontdekken. Ik zou moeten kijken hoe ik met mijn geld om ga. Ik moet mijn koop gedrag onder de loep nemen. Mijn boekhouding moet in order zijn. Mijn eet patronen dienen te veranderen. Zie ik mensen en vrienden als bezit ? Angsten en onzekerheid rondom de materieele wereld moeten overwonnen worden. Er moet meer order op zaken komen. Komt er misschien zelfs een bezoek van de belastingsinspecteur… Ja zelfs daar heb ik aan gedacht. 🙁  Gezellig!

Verder vind ik het frappant dat er op Oud/Nieuw een maansverduistering plaatsvindt. De Zon neemt het licht van de Maan over. Dit is een symbolisch gebeuren. Het verstand wint het van het gevoel. Misschien moeten we op oud/nieuw even stil staan bij hoe we het jaar 2010 willen eindigen. Wat wensen we voor onszelf in 2010? Moeten we tevreden zijn met meer van hetzelfde of gaan we echt aan de slag?  Als astrologen weten we een ding zeker, en dat is dat de tijd rijp is voor het nieuwe…

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Keek op de Week en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Laatste keek op de week 2009

 1. Marcel zegt:

  Ik kan niet wachten tot Uranus het t-vierkant vol maakt. 🙂
  Mooie omschrijving, die vulkaan. Ik denk dat dat heel mooi beschrijft wat er gaande is. Uranus aan het woord en hij zal uitbarsten, Saturnus aan het woord en hij laat hooguit wat lava over de bestaande paden stromen. Maar het landschap zal veranderen. Je hebt zelf de keuze, maar wie niet kiest…
  Bij mij speelt het geheel zich af in huizen 6 (Sat), 12 (Ura) en 9 (Plu). Leuk detail is dat Saturnus conjunct mijn radix-Uranus staat. Voor mijn gevoel is Uranus veel te lang onderdrukt gebleven en krijg ik nu de gelegenheid hem echt te integreren. En je begrijpt, ik kan niet wachten!

  • Hallo Marcel. In dit scenario – zal Saturnus transit Uranus toch proberen die Uranus in toom te houden – denk ik. Pluto in 9 – je kijk op de wereld – je ideeen over hoe de boel in elkaar steekt – daar komen veranderingen in. 9e is een zeer geestig huis – je visie schept je wereld. Of ga je misschien weer studeren ? MvgE

 2. Marcel zegt:

  Hoi Liz,
  Ja, Saturnus zal hem wel kneden. Maar het ongeduld blijft, he?
  Pluto in 9 merk ik al heel sterk, en inderdaad, het onderwerp studeren staat ook weer op de agenda. De vraag is nog even wat en hoe. 🙂
  Gr. Marcel

 3. Cem zegt:

  Erg interessant! Ik heb een vraag: als je kijkt naar de stand van Pluto, Saturnus en Uranus in je eigen horoscoop, gaat dat dan over je geboortehoroscoop? In mijn geval gaat het dan om de huizen 4, 5 en 6, maar ik weet niet zeker of ik daar naar moet kijken 🙂

 4. Marcel zegt:

  Hoi Cem, het gaat hier over de transits van de drie. Dus de huidige stand van Sat, Ura en Plu t.o.v. je geboortehoroscoop. Als je in je geboortehoroscoop planeten of Asc/MC in pakweg de eerste 5 graden van de hoofdtekens (Ram, Kreeft, Weegschaal, Steenbok) hebt, dan worden ze geraakt door deze transit.

 5. Cem zegt:

  @Marcel: Bedankt! Ik heb Maan in Weegschaal en huis V, Venus in Steenbok en huis VII en Pluto in Weegschaal en huis V. Betekent dit dat de invloed van deze drie planenten in 2010 zich bij mij in de huizen 5 en 7 zullen afspelen?

 6. Marcel zegt:

  Ja, als het de eerste vijf graden van Steenbok en Weegschaal betreft wel. En huis 11, want daar staat Uranus nu dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *