Uranus/Neptunus, Max Havelaar en de erfenis van Multatuli

Eduard Douwes Dekker   * 2/3-1820  (tijd onbekend) Pseudoniem: Multatuli. Door Ton Brakenhoff

Het is op de kop af 150 jaar geleden dat zijn boek ‘Max Havelaar’ uitkwam en in Nederland is daar blijvend iets om te doen geweest. Het boek handelde over de toestanden in ons Nederlands Indië, over de behandeling van de inwoners, over uitbuiting en onderdrukking. Eduard stelde dit aan de orde in Max Havelaar en hij verwachtte indertijd dat zijn boek een revolutie zou teweegbrengen. Het werd eerst echter voornamelijk een literair succes, zoals dat ook een manier is om een klokkenluider het bos in te sturen. Kijkt u het allemaal even na op het www. Zijn horoscoop is zeker interessant omdat daar twee zware conjuncties in staan die, meen ik, typerend zijn voor die tijd. Eerst is er de conjunctie van Saturnus met Pluto die gewelddadig van aard is en dat te maken heeft met macht. Vierkant daarop staat de conjunctie van Uranus met Neptunus. Een van de betekenissen daarvan is dat dit nieuw inzicht verschaft. Deze twee grote krachten zijn bepalend in het leven van Eduard omdat zijn Zon erbij betrokken is. Een ander belangrijk aspect is het vierkant van Venus met Mars waar de Maan in meedoet, een aspect dat tot obsessie kan leiden. Het voor deze schrijver belangrijkste aspect is de samenstand van Mercurius, Zon en Jupiter. Dit aspect wil zich uiten. Door zijn verbinding met het Uranus Neptunus, omdat Neptunus heerst over het Zon cs aspect, worden de nieuwe inzichten naar buiten gebracht. En dat dit heel mooi gebeurt, wordt nog eens bewezen door Vestdijk en Kafka die datzelfde aspect hadden. Dat het allemaal toch goed gekomen is voor Nederland én Eduard blijkt wel uit de volgende vermelding in Wikipedia: In juni 2002 werd de Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig letterkundige werk aller tijden. In 2004 eindigde Multatuli op nr. 34 in de verkiezing van De grootste Nederlander.

Zie onderstaand persbericht voor de komende activiteiten rond deze grote Nederlander: En nogmaals de horoscoop van Multatuli:

multatuli

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Uranus/Neptunus, Max Havelaar en de erfenis van Multatuli

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *