Partij voor Mens en Spirit: Interview Lea Manders – 26% van de Nederlanders “ongebonden spiritueel”

lea

PARTIJ VOOR MENS EN SPIRIT: Interview met oprichtser en astrologe Lea Manders door Elizabeth Hathway:
Waarom ben je met Partij voor Mens en Spirit begonnen…

Ik ben nu al 12 jaar gemeenteraadslid voor een lokale partij, namelijk Zuid Centraal in Arnhem. Ik verbaas me er al jaren over dat geen enkele politieke partij iets doet met de grote groep modernspirituelen, met mensen die andersdenkend en holistisch georiënteerd zijn. Dat zijn bijvoorbeeld mensen zoals wij astrologen, die wel getolereerd worden, maar niet geïntegreerd kunnen werken binnen de maatschappij of mensen die hun visie niet weerspiegeld zien in de samenleving en in de politiek van nu. Partij voor Mens en Spirit heeft bijvoorbeeld de erkenning en professionalisering van ‘alternatieve’ benaderingen hoog in het vaandel. Het is een van de kerndoelstellingen om hier wat aan te doen. Zou het ook niet geweldig zijn als wij astrologen, in staat gesteld zouden worden kinderen met leer- of gedragsproblemen te steunen? We kunnen zo enorm veel en worden zo weinig erkend in ons kunnen…..Als je me dat op dit moment heel concreet vraagt, dan is het antwoord voor nu: meedoen aan de verkiezingen, zowel lokaal als nationaal. In Amsterdam en Eindhoven doen we met de gemeenteraadsverkiezingen mee op 3 maart (stemtip J) en landelijk gaan we ervoor om op 9 juni mee te doen.

Wat is het doel/ belangrijkste doelen van de partij?
Belangrijke doelstellingen voor ons zijn: samenwerking alternatieve en reguliere geneeswijzen, onderwijs dat beter aansluit op behoeften van het kind van nu, een economie die voedend is in plaats van een eenzijdig marktdenken, een overheid die partner van de burger is. Kijk vooral op www.mensenspirit.nl

Wat hoop je met de gemeenteraadsverkiezingen te bereiken?
Het is voor ons een belangrijke testcase, die op dit moment succesvol lijkt te gaan verlopen gezien de fijne reacties. We hebben geen geld, maar de mensen die Partij voor Mens en Spirit in het oog krijgen worden vaak heel blij en enthousiast. Het gaat ons met name om een meer verbonden samenleving.

Gemeenten zijn allemaal verzakelijkt, ‘concern’ geworden. De burger voelt zich steeds meer een nummer, gevangen in callcenters die ervoor zorgen dat je in geval van problemen nooit de directie kunt spreken, maar verwezen wordt van het kastje naar de muur. Zonder dat je het weet wordt je talloze malen geregistreerd. Angst regeert en daardoor is er steeds meer repressie en controle, zowel lokaal als nationaal. Het werkt niet. De vele jeugdbendes laten ons zien dat er fundamenteels iets scheef zit. Partij voor Mens en Spirit wil wezenlijk luisteren en werken aan die fundamenten. Uiteraard zal je soms moeten aanpakken, maar het gaat om oorzaken en gevolgen in een samenleving die steeds meer ongelijkheid aanvaardbaar vindt en waar geld en economische productiviteit de waarde van het individu bepalen.

Je hebt je intensief bezig gehouden met de astrologie. Gaat dat nog altijd door naast Partij voor Mens en Spirit?
Ja zeker, het is en blijft mijn vak. Maar het is wel zo dat ik in feite al sinds mijn raadswerk minder uren astrologie ben gaan doen. Toch bepaalt dit nog steeds een groot deel van mijn dag en inkomen. Een geweldig vak!

Hoe voelt het voor je om je met de politiek bezig te houden?
Ach, na 12 jaar ben ik wel wat gewend…

Wat kun je als kleine partij realistisch verwachten wat invloed betreft – en is er misschien een risico als er teveel kleine partijen zijn – dat de macht (de stemmen) erg versplinterd wordt? Het is nu al altijd zoeken voor coalitie partners. Als er veel kleine partijen zijn zouden zij de positie van partijen zoals de SP of Groenlinks kunnen ondermijnen? Hoe zie je dat?

Partij voor de Dieren, waar ik zelf op stemde, verwierf 2 zetels tijdens de vorige verkiezingen. Die eerste periode renden alle andere partijen zich de benen onder het lijf vandaan om diervriendelijkheid te laten zien. Dat doet men om daarmee de kiezer weg te trekken, dus om strategische redenen. Men beseft dan dat men een belangrijke groep kiezers vergat.. Desalniettemin bereikt zo’n kleine partij best het een en ander, al is het vaak indirect door de actie van de andere partijen.

Partij voor Mens en Spirit is veel ‘gevaarlijker‘ voor de zittende partijen. Wij zijn geen one issue partij. Daarnaast bleek uit onderzoek in 2006 dat 26% van de Nederlanders ‘ongebonden spiritueel’ is, ofwel holistisch denkt. Dat is een hele stevige potentiële achterban. Daarnaast is onze visie een visie die gericht is op geestelijk en fysieke vrijheid van individuen en groepen, los van machtssystemen, commercie en grote bedrijven. Nu zijn we als het ware ‘uitverkocht’ aan het grootschalige bedrijfsleven. Daar worden dan weer maatregelen voor bedacht, zoals een ‘bel me niet register‘ omdat iedereen gek werd van al die geweldige aanbiedingen waar vooral zwakkeren en naïeveren intrapten. Het gaat ons om een andere mentaliteit, die zich richt op zorgzaamheid die niet leidt tot afhankelijkheid, op ethisch besef dat niet leidt tot elkaar de les lezen, op ruimte die ruimte laat voor iedereen vanuit de verbondenheid die we weer mogen gaan ervaren.

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne viel me de grote woede en frustratie op bij veel mensen. De val van het kabinet heeft weinig goeds gedaan voor het toch al zo wankele vertrouwen in de politiek. Dis momentum is hét moment voor kanteling. Laten we het gaan doen!

Gebruik je de astrologie binnen de partij ?
Ik heb toentertijd wel een electiehoroscoop gekozen, maar verder laat ik dat er wel een beetje buiten. Hoewel… mijn visie op deze tijd wordt er uiteraard door ingekleurd. Uranus en Jupiter gaan Ram binnenkomen vlak voor de verkiezingen 9 juni. Dat zal een stevige frisse wind doen waaien!Worden we wat revolutionairder? Ik denk dat we kansrijk zijn!

 Heb je nog wat toe te voegen?
Ja zeker, hahaha. Stem Partij voor Mens en Spirit nu in Amsterdam en Eindhoven en hopelijk 9 juni landelijk! En misschien is het leuk om te melden dat zich enorm veel mensen aanmelden om iets voor ons te doen. Men wil ons steunen, folders verspreiden enzovoorts. Geweldig! Meld je vooral aan via info@mensenspirit.nl lieve collega’s en geïnteresseerden
!!

Hartelijk dank Lea voor dit interview en heel veel succes op 3 maart!! Deze link gaat naar de horoscoop van de Partij voor Mens en Spirit:

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Astrologie: Nederland kiest, gemeenteraadsverkiezingen en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Partij voor Mens en Spirit: Interview Lea Manders – 26% van de Nederlanders “ongebonden spiritueel”

  1. Pingback: Astrologie.blogo..2010 jaaroverzicht - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *