Crisis in Belgie…. de horoscoop

belgium1

Veel van mijn lezers komen uit Belgie en gisteren kreeg ik een verzoek om de horoscoop van Belgie te bekijken. De horoscoop die ik hiervoor ga gebruiken is die van 4 oktober 1830, 12.00, Brussel. De data voor deze horoscoop komt uit het Book of World Horoscopes van Nick Campion.

belgium

 Belgen – zoals ik ze heb leren kennen – zijn vriendelijk, gastvrij en joviaal.  Het motto van het land is: eendracht maakt macht!!!

De Zon – symbool voor de centrale autoriteit, de kern van zowel koning als regering –  staat in het teken Weegschaal. Weegschaal denkt, overweegt en loopt daardoor het risico besluitloos over te komen.  Belgie werd het slagveld van Europa genoemd – want door de eeuwen heen, zijn veel van de Europese oorlogen op Belgische aarde uitgevochten. De horoscoop heeft de Zon in oppositie met Pluto – dit zegt zowel iets over de geschiedenis van het land – als over de verhoudingen binnen het land. Pluto is in het derde huis in deze 12.oo uur horoscoop- het huis van o.a. de lagere school en het nieuws en media, maar ook het huis van de taal en de communicatie. De twist rondom taalgebieden en identiteit zou je heel goed onder deze stand terug kunnen vinden.

De huidige crisis draait om een taal => identiteits kwestie. Pluto is in Ram – waardoor je zou kunnen zeggen “eigen wil is wet”.  Het opgaan in een federatie of groep waar de eigen identiteit gedreigd wordt, is totaal ondenkbaar voor Pluto in Ram. Deze Pluto is een vechtersbaas. Feit is dat de Walen en de Vlamingen niet in een land kunnen samenleven. Ze bijten zich allebei aan hun eigen “identiteit” vast – en dit is een enorme uitdaging voor de Zon – de centrale macht.

De oppositie van twee zulke krachtige planeten – Zon/Pluto – houdt bij voorbaat in, dat crisis een kern element in het DNA van het land is. Het land zit ook heel vaak in diepe crisis. Ik moet ineens aan de zaak Dutroux denken – Dutroux was een zeer Plutonisch figuur. De horoscoop heeft ook een t-vierkant in de hoofdtekens – en dit biedt wel ondersteuning aan de Zon. Dit is een zeer krachtige gegeven en zeer daadkrachtig ook – maar het feit dat het land geboren is onder zulke energie – maakt het wel extra gevoelig voor de huidige transits. Ik bedoel hiermee de transitaire  hoofd-t-vierkant – die later dit jaar sterk zal spelen – namelijk tussen Saturnus/Weegschaal – Uranus / Ram  en natuurlijk Pluto in Steenbok. Belgie resoneert met deze gespannen, op verandering gerichte energie. 

Aan de zijlijn maakt Pluto in Steenbok zich op om de vierkant op de radix Zon/Pluto oppositie te maken. Helaas lieve lezers uit Belgie, de crisis is lang niet voorbij.

Waren de zaken verder helemaal op orde in Belgie – dan zou een dynamisch Pluto aspect meevallen.  Maar als een land rijp is voor verandering, als er grote structurele problemen zijn, dan kan zo’n Pluto transit het haast onmogelijk maken die veranderingen te negeren. Pluto eist een grote schoonmaak zodat de kans vrijkomt voor iets nieuws. In Belgie zijn er meer factoren. De financieele situatie is ook wankel – dus als de problemen op dit vlak nog groter worden –  dan zal Belgie zoals we dat nu kennen, een geheel nieuwe vorm moeten krijgen. Het is een interessante gedachte eigenlijk. Een land kan zich – door grote veranderingen – voorzien van een heel andere horoscoop. De taal kwestie in Belgie is – dit met oog op de plaatsing van Pluto in drie en de oppositie op de Zon – een dermate belangrijke issue – dat het echt om een oplossingen roept.

Saturnus zit nog even zijn tijd in Maagd uit – dan keert hij terug naar Weegschaal. Volgende halte: De Zon van de horoscoop van Belgie.  Er moet meer order op zaken komen, want Saturnus is een strenge leermeester, en neemt geen genoegen met minder!!

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie en getagd, , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Crisis in Belgie…. de horoscoop

 1. Ga-lama zegt:

  De datum en tijd die ik doorgekregen heb toen ik astrologie volgde in Antwerpen is Brussel 18 november 1830, 15.23 uur. Asc. 8.47 stier en MC 16.30 steenbok.

 2. Ga-lama zegt:

  Een boogschutter asc., is niet de Belg die ik heb ontmoet sinds 1977. Een Belg is bescheiden, schijnbaar simpel houd van het goede der aarde. De bakkers, beenhouders, bierbrouwers en natuurlijk de chocolade. Het ambachtelijke staat hier hoog in het vaandel. De Bakkers zijn nog steeds op zondag open en de koffiekoeken en wafels, geen Belg kan zonder! Ben eerlijk toch meer Stier eigenschappen.
  De Belg spreekt nooi voor zijn beurt, de kinderen staan hier nog netjes in de rij en na belletje twee gaan ze naar binnen. Ze zijn absoluut niet open en verfoeien deze eigenschap vaak van de Hollander die ze te open en mentaal te dominant vinden. Achter je rug spreken ze een andere taal.
  Achterbaks wordt voor de Belg vaak gebruikt en terecht hier gebeurt ook veel stiekem, in achterkamertjes. De Nederlander vindt de Belg aangenaam, vriendelijk en liefelijk maar mij werd al snel duidelijk dat dit beestje een andere aard bleek te hebben.
  Wat mij ook opviel is dat hier zoveel sterke drank gedronken wordt ongelofelijk. Heb zelf 2 genationaliseerde kids en herken weinig van hun hollands bloed.

 3. Centaine zegt:

  Dank je Elizabeth.

 4. Diviana zegt:

  In het verhaal mis ik de bespreking van venus, als heer van libra, die momenteel door transit saturnus conj.staat met opositie van uranus en jupiter.(heer 1).Tevens waar staat de progressieve maan en zon?

 5. Hi Diviana, Ik kan je niet volgen. Venus is heer van Weegschaal – en staat in deze horoscoop in Maagd. Saturnus is weliswaar retrograde maar loopt niet zo ver terug als 21 graden Maagd. Progressief Venus is in 5 graden Stier. Venus heeft m.i. niets te maken met Uranus en Jupiter. De progressieve Zon staat in 11 graden 34 Ram, en de Maan in 3 graden 51 Boogschutter. MvgE

 6. Kris Bauwens zegt:

  Ik vind anders de bespreking http://astronieuwetijd.blogspot.com/2010/05/valt-belgie-uiteen.html
  van Ilse ten Berge niet slecht.
  Maar ik mis wel zo’n beetje forecast.
  Mvg,
  Kris

 7. Pingback: Astrologie.blogo..2010 jaaroverzicht - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl

 8. Kris Bauwens zegt:

  Tja, de crisis lijkt pas begonnen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *