Joran Confesses: Exploring Pluto themes

demeter

Joran van der Sloot confesses… Elizabeth Hathway, DFAstrolS, QHP
At times like this I feel the mother in me and it is the mother/Pluto theme that I want to explore in this post. As a mother myself, I wonder how it must feel to know that your son has taken another’s life? Pluto rules death – taking a life is a Plutonian act. In 2008 Joran van der Sloot appeared on Dutch television with his parents. Mother – Anita van der Sloot was in complete denial. Her son was innocent.  

I would like to share with you an intriguing  piece of information that was recently posted by a Dutch astrologer on an astrology mailing list. The astrologer, Elodie Hunting, knew Anita van der Sloot, when she lived and worked in Arnhem. I have translated the text (with permission from the author), the original Dutch text is printed below.

” I knew Anita when she lived and worked in Arnhem as an artist and art teacher. In the 70’s she made a trip to Tibet and visited a temple there. In the temple she unknowingly touched the sacred Relic housed there. The monks were deeply shocked by this. They gave her an amulet and told her that for the rest of her life, she should always carry it with her.  If she did not, she was told that great misfortune would befall her. As a child, I was deeply impressed by this and I had totally forgotten about it, until I saw Anita on the Pauw and Witteman show (in 2008). Though I am unable to provide evidence for this story … it does provide food for thought……….My ties with the family are no longer such that I feel that I can approach them for birth data.”
 
There are strong Pluto undercurrents this story. The idea of some kind of curse or black magic springs immediately to my mind.  Pluto rules the ID, the deepest unconscious drives, that have the ability to set the ball rolling in uncontrollable ways. Perhaps Pluto is in some way linked to the existence of evil itself. Does evil exist? In the year that Pluto was discovered, Sigmund Freud published an essay, “Civilization and its Discontents“. In all these long years, it has never been out of print. In this essay Freud explores more deeply the nature of human beings and their deepest desire for erotic fulfillment. Freud proposes that human beings are equally driven by a desire for destruction. This theory, became known at Thanatos, or the “death-drive” . Freud first formulated his ideas on civilization during  the midst of the hell that we know as the “Great War, 1914-1918”.  With Pluto in Cancer at that time- millions of mothers grieved. In this essay Freud’s  ideas find a wider application. It is a profound if pessimistic book.
 
But Pluto is also about revealing. Break down so that the truth may emerge, like phoenix from the ashes. For only the truth can set us free. My very first thoughts when Joran was linked to second murder, went out to the mother of Natalee Holloway. Finally some justice for Natalee’s grieving mother. However, for all mothers, who just like the ancient Demeter/ Ceres, (with whom incidentally Pluto is now conjunct), there is no joy, only deep sadness at the loss of a child. Bringing life into the world, carries a very high price tag.
 
Orignal Dutch text, posted June 4th 2010
“Ik ken Anita van vroeger, toen zij nog in Arnhem woonde als kunstenares/tekendocente. Zij maakte destijds (jaren 70) een reis naar Tibet en omstreken en kwam daar in een tempel. Daar raakte zij, onwetend, het Heiligdom aan, waarop de monniken geschrokken reageerden. Zij gaven haar toen een amulet en zeiden dat ze dit haar hele leven moest dragen omdat er anders groot onheil over haar zou komen. Als kind vond ik dat een indrukwekkend verhaal.
Ik was dat verhaal al lang vergeten, tot ik haar bij de beruchte Pauw en Witteman zag. Ik kan het natuurlijk niet hard maken, maar… het stemt wel tot nadenken. In de familie van Anita komt grote bekendheid voor ( haar oom, die ik ook redelijk goed ken, trok ooit naar Spanje en werd wereldberoemd in Spaanstalige gebieden als de zanger Tony Ronald). Nu is zij ook bekend, maar op een manier die niemand wil.
Tot zover. Mijn banden met deze familie zijn niet meer zodanig dat ik een geboortetijd kan achterhalen.”

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Astrology English en getagd, , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Joran Confesses: Exploring Pluto themes

 1. Pingback: Tweets die vermelden Joran Confesses: Exploring Pluto themes - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl -- Topsy.com

 2. Hi Paula, Astrologie.blogo is vandasg van server veranderd. Ik zie dat je commentaar weggevallen. Van de mail versie die ik krijg, heb ik je tekst gekopieerd. Hier is ie dus:

  hi elisabeth, i m dutch and my son is 2 months younger than joran. i ve also thought about his mother. the story the astrologer told is very interesting. hope someone knows his birthtime and place. thanx for sharing this with us, paula.

 3. christiend zegt:

  Dag Liz,

  hier is de link met de waarschijnlijk juiste geboortetijd van Joran.
  Misschien heb je er iets aan.

  http://www.vedicnakshatras.com/joranvandersloot.html

  groet van Christien

 4. Hi Christien, Fijn dat je deze info opnieuw wilde plaatsen. MvgE

 5. Antoinette zegt:

  Hallo Anita,

  Een half uur geleden heb ik jouw interview gezien op RTL 4 in Nederland.
  Ik zelf heb twee zonen en wat ik zag van Joran was dat het een schat van een jongen is en mijn gevoelens zijn zo gemengd want ik volg Joran op de voet mee en ik zie een kwetsbare jongen met heel veel charisma.
  Ik zie in een jongen die inderdaad vanaf zijn 16e plots veranderd is.
  Toen ik jou “Anita” zag, zag ik mezelf als een moeder die sprak over haar zoon.
  Ik had behoefte om te komen en jou te steunen. Aruba ligt ver weg maar ik ben dichtbij Anita want ik leef met je mee, je bent een sterke vrouw zoals die rots waarover je het had met het water die de rots polijst.
  Jij bent sterk ondanks je nog in een rouwproces zit en misschien nog niet helder kunt denken over alles, maar je bent nog een moeder over nog 2 zonen. je bent een rots Anita en ik hoop dat ik jou met dit bericht dan ook een beetje kan steunen want ik ben ook moeder en ik zie in Joran een onschuldig jongetje dat erg is veranderd en dat is vreselijk om te zien als moeder en niet wilt geloven maar toch wilt beschermen.
  Anita ik wens jou en Valetijn en Sebastian veel sterkte toe Maar vooral Joran want zijn ziekte heeft dit gedaan en niet Joran.
  Mocht ik je ooit tot steun zijn, ik ben er voor je, wie weet,

  Heel veel liefs en sterkte gewenst van een moeder uit Loon op Zand in Nederland.

  Groetjes,

  Antoinette

 6. Andries H. Cats zegt:

  Progressief aspect Joran van der Sloot
  19 november 2010: maan 45 graden cusp 11.
  Ik heb de horoscoop van Joran gecorrigeerd en volg zijn gebeurtenissen lange tijd om zo de juistheid van de correctie te verifieren.
  Nu (vrijdag 19 november 2010) is er een onderkaak van een vrouw op Aruba gevonden op een der plekken, welke door Joran zijn aangewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *