Cazimi: Tjeenk Willink en het hart van de Zon…

De Zon is de meest machtige planeet in het astrologische stelsel.  Het feit dat men, tot de tijd van Copernicus, dacht dat de aarde het centrum van de universum was, heeft de positie van de Zon als belangrijkste planeet niet aangetast.  In de astrologie is de Zon, koning (of Koningin). De Zon heeft met centraal gezag te maken, met het centrale punt in elke systeem waar de macht naar toe getrokken wordt, maar in de buurt komen van macht, gaat niet zonder gevaar.

Planeten die dichtbij de Zon komen te staan,  kunnen  niet meer worden gezien.  In de Zon kijken maakt blind.   Te dicht bij de Zon staan betekent meestal dat een planeet iets van zijn eigen kracht moet inboeten. Ik zeg meestal – omdat als Venus in Stier staat – en de Zon ook – dan houdt de Zon van Venus. Zal de Zon dan Venus schade toe willen brengen? Dit blijft een discussie punt onder astrologen. Maar goed de regels is als volgt:

Een planeet binnen 8 graden 30 minuten, van de Zon staat verbrand (de planeet moet wel in dezelfde teken als de Zon staan)
Een planeet binnen 17 graden van de Zon  staat “under the Sun’s beams” (de planeet moet wel in dezelfde teken als de Zon staan)
Belangrijk: Er is  een verschil of die planeet voor of achter de Zon staat. Naar de Zon toelopen wordt negatiever dan van de Zon weglopen. In de eerste instantie – wordt de energie  steeds intenser, het loopt op als het ware. Bij de tweede, is er sprake van iets, een crisis bijvoorbeeld, dat men overleefd heeft.  De crisis is  voorbij. Het blijf onaangenaam, maar er is nu kans op herstel.

En dan is er cazimi. Cazimi is het moment dat een planeet in het hart van de Zon staat.  Een planeet is in cazimi als het 17′ (17 minuten) verwijderd is van de Zon. John Frawley omschrijft dit fenomeen heel mooi. Het is alsof je een adviseur bent, die in de oor van de Koning kan fluisteren. De planeet in cazimi krijgt “power” en invloed. Het versterkt de desbetreffende planeet aanzienlijk. Natuurlijk is cazimi van korte duur, en als de planeet uit het hart van de Zon komt, staat hij in eerste instantie verbrand.

In mijn keek op de week van afgelopen maandag, schreef ik over cazimi. Ik citeer uit die tekst:

“Week horoscoop: En nu de nieuwe regering: Welke nieuwe regering???? Eindelijk een glimmer van hoop dat er binnenkort een nieuwe regering gevormd zal worden. Op donderdag en vrijdag staat de Maan in Vissen – het volk – in dezelfde teken als de Zon in de horoscoop van Nederland. Maar er is meer….. Mercurius staat vandaag wel in het hart van de Zon – “cazimi” genoemd.  Dit is een uitstekend bewijs dat de nieuwe informateur het beter zal doen. Ik verwacht dan ook, dat Tjeenk Willink , beginnend met vandaag, de boel in beweging zal brengen. Hij komt met een andere energie naar de onderhandelingstafel.”

Langzaam maar zeker dringt het besef tot me door dat de heer Willink letterlijk de oor van de Koningin heeft. Dit stukje van Sylvain Ephimenco in de Trouw vandaag, ziet de bemoeienis van de Koningin in de formatie als  ondemocratisch. “Het Oog van Noordeinde kan nu ongemoeid de koninklijke vinger worden die in deze cruciale fase in de politieke pap mag roeren”.

Dit voorval doet mij beseffen hoe belangrijk het is, vooral in mundane astrologie, om de politieke situatie aan de grond, erg goed te begrijpen. Dit is cazimi “at work”

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen, mundane astrologie en getagd, . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Cazimi: Tjeenk Willink en het hart van de Zon…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *