Judoka, een kwestie van Maagd/Vissen?

 

Wim Ruska * 29/8-1940. (geb.tijd onbekend) Judoka, door Ton Brakenhoff

Langzaam maar zeker zie ik bij de interpretatie van de horoscoop van Geesink het Maagd aandeel de negatieve kant uitgaan. Natuurlijk de Maagd is geen krachtpatser, geen Stierennek, geen Leeuwenmoed. Nee bij Maagd denken we aan ‘de knietjes bij elkaar houden’. Maagd kan echter wel vechten, Maagd heeft wel tactisch inzicht. Als we met het oog van de astroloog naar Judosport kijken dan zijn er een aantal zaken die opvallen. Neem de hoffelijkheid van de sport, de begroetingsceremonie. Welke andere sport heeft dat? Dan het Mercuriale van de armbewegingen, weliswaar is dat een Tweelingen-Mercurius eigenschap, maar misschien springt er iets van over naar de Maagd-Mercurius. Dan is bij Judo heel belangrijk het voetenwerk. Alweer geen Maagd zaak maar afgeleid uit het tegenoverstaande teken Vissen. Ik heb neiging om Judo onder de lijn Maagd/Vissen te plaatsen. Een beetje steun daarvoor komt van Mark Huizinga (*10/9-1973 – Olympisch goud 2000) en Wim Ruska. Wikipedia over Ruska: “Hij wordt door velen beschouwd als ’s lands beste judoka ooit. In zijn judocarrière won Ruska twee olympische titels, twee wereldtitels (1967 en 1971), zeven Europese titels en werd hij vele malen Nederlands kampioen. Zijn uitzonderlijke prestaties bij de Olympische Zomerspelen 1972 in München, waar hij in het zwaargewicht en alle categorieën het goud pakte, hebben hem weinig bekendheid gegeven; ze zijn altijd overschaduwd door de aanslag op de Israëlische ploeg die enkele dagen daarvoor had plaatsgevonden.” Als we de horoscopen van Ruska met die van Geesink vergelijken, dan valt hun gezamenlijke Zon Mars conjunctie op. Geesink heeft daar Uranus bij staan voor de snelheid. Ruska heeft daarentegen een Jupiter Saturnus conjunctie en dat staat garant voor explosieve snelheid. Jammer dat ze nooit tegen elkaar op de Dojo stonden!!

De horoscoop van judoka Wim Ruska

 

De horoscoop van Judoka Mark Huizinga

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Judoka, een kwestie van Maagd/Vissen?

  1. Hi Ton. Ik heb een geschikte afbeelding erbij gedaan:Wim Ruska als “de denker”. Mooi niet waar? Even een opmerking. Je brengt de Jupiter/Saturnus conjunctie ivm explosieve snelheid. Ik zou eerder denken aan een afremming of belemmering van Jupiter. Kun je iets meer hier over zeggen? Judo en vechtsporten zie ik zelf als een op en top Mars bezigheid. De ceremonie die erbij hoort, is, denk ik, bij alle Japanse vechtsporten aanwezig. Bij Aikdido is het zeker het geval. Dat heeft iets Saturnaals vind ik. Het heeft alles met respect voor de “hoog meester” te maken, en respect naar elkaar toe. MvgE

  2. ton zegt:

    Ha Liz, ‘een op en top Marssport’ zeg je. Zo zie je maar dat het astrologisch plaatsen van een ‘zaak of gebeurtenis’ niet eenvoudig is. De doordachte techniek van het Judo, met al zijn grepen, worpen en bewegingen gaat m.i. ver voorbij de impulsiviteit van Mars, het benadert eerder Ballet. Dan de Jupiter Saturnus conjunctie. Je vindt dit aspect bij voetballers en vooral bij keepers. Het gaat om de voorspanning die dit aspect heeft. Als het aanhalen (Saturnus) van de teugels bij het springpaard. Het dier balt samen in zijn aandrift tot de sprong. Dan lost men de teugels en geeft de sporen. En zie: Jupiter in vogelvlucht. Die beheerste spanning, dat zie je bij de accelerende voetballer en in de sprongkracht van een keeper, én door het hier bij Ruska te zien begrijp ik waarom men hem ‘slands beste Judoka vindt. Jupiter Saturnus is beheerster dan de Mars Uranus van Geesink.

  3. Hi Ton, Klopt inderdaad dat de plaatsen van een zaak niet eenvoudig is. Neem een roos – een Venus bloem – maar de doorns zijn op en top Mars. Met een vechtsport, het doel is de Mars energie te beheersen en richten. Omdat doel te bereiken heb je technique nodig. Technique leer je via “vechten” met een tegenstander, en het herhalen van steeds dezelfde oefeningen. Toch blijft het “doel” je tegenstander te overmeesteren. Neem Aikdio – afgeleid van het Japanse zwaard vechten – heel mooi om te zien, waardoor er inderdaad Venus trekjes te voren komen. Toch is het een dodelijke wapen hoor. Mooi voorbeeld Ton van het springpaard. Ik kan je gedachten gang nu veel beter volgen. MvgE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *