Corneille: Cobra en de kunst..

Corneille   * 3/7-1922  (tijd onbekend) door Ton Brakenhoff

“Schilder Corneille (88) overleden”. Zo staat dat op het Internet en morgen is alweer vandaag. Hier en daar krijgt hij de titel “Cobra schilder”. De gedachten voeren ons direct naar de beelden uit de Cobratijd en er is een gevoel van ‘wat is er ontzettend veel gebeurd’ sinds Cobra. Op Wikipedia staat het doel van de oprichting aldus omschreven: “De mensen van Cobra keerden zich vooral tegen elk esthetiserend academisme dat te zeer het intellectualisme benadrukte. Vandaar het voor de hand liggende tegengestelde: vorm, lijn en kleur zijn de weergave van een puur spontane actie waarbij ze niet aarzelden terug te grijpen op de zogenoemde primitieve kunst, kindertekeningen en wat tegenwoordig outsider art wordt genoemd. In deze drie kunstuitingen zagen zij een overeenkomstige spontaniteit vanuit het naïeve karakter, naïef in de zin van ongeschoold, onwetend”. ‘Esthetiserend academisme’, onzin, na de oorlog kon geen enkele autoriteit ook nog maar iets vertellen zonder dat dit werd gewantrouwd, we kijken wel in ons eigen hart om vanuit te werken. En er lag al een stukje ontgonnen, niet academisch, werk, denk aan Renoir, Gaugin, van Gogh, Matisse of onze eigen van Dongen en de grote Picasso en toen kwam de 2e WO.

Cobra oprichter Dotremont (12/12-1922) laat al zien waar het vandaan moet komen, hij heeft een schitterende driehoek met Jupiter, Pluto en Uranus. Grote onautoritaire planeten met een persoonlijke creatieve drive of lading. De horoscoop van Dotremont:

De oprichtingsdatum van Cobra zelf is 8/11-1948 onder Jupiter oppositie Uranus, Zon vierkant Pluto en we zien dat er allerlei mensen aanschuiven die astrologisch goed passen bij deze constellaties. De horoscoop Cobra:

 Karel Appel met Jupiter opp. Uranus driehoek Pluto; Constant (Nieuwenhuys):  Pluto driehoek Uranus driehoek Mars. En hier dan Corneille: Zon conjunct Pluto vierkant Jupiter driehoek Uranus. Goed voor een kunstzinnige kunsteruptie die uiteindelijk 50 jaar doorpruttelde. We beginnen nu weer potjes te schilderen maar we hebben gezien dat het anders kan. Dankzij Cobra, dankzij Corneille! De horoscoop van Corneille.

Elizabeth Hathway voegt toe:  Interessant om een driewiel te maken met Dotremont in het binnenste wiel, Corneille in het middenste, en Cobra aan de buitenkant:

De Pluto en Zon/Pluto van de kunstenaars – hier in Kreeft – geinspireerd door de onbevangenheid van het kind. Dit krijgt vorm door Uranus (verniewend, baanbrekend, eigenwijs) in Kreeft hier op de wereld as in 0 graden kreeft. De beweging kreeg dan ook wereld bekendheid. Ook Boogschutter (vrijheid) en Weegschaal (oog voor vorm, kleur en esthetiek) komt veel voor.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *