Harry Mulisch

 

 

Harry Mulisch * 29/7-1927 Haarlem 10.15 pl.t. (bron: Astr.jaarboek 1963/ tijd via Coen Cornelissen.) Door Ton Brakenhoff

Vanmorgen hoorde ik van het overlijden van Harry Mulisch en gelijk schoot me de horoscoop verhandeling te binnen die ik ooit las in het Astrologisch Jaarboek 1963. Zeer vermoedelijk is het stuk van de hand van redacteur J.Vos, die ik op deze manier alsnog wil bedanken omdat daardoor mijn belangstelling voor de Astrologie ontwaakte. (hier en daar iets ingekort (….), Ton.

“Met zijn vier romans, drie verhalenbundels, het toneelstuk ‘Tangelijn’, de reportage over het proces Eichmann en het essay ‘Voer voor psychologen’ heeft Harry Mulisch het Nederlands letterlievend publiek in twee kampen verdeeld: zoiets is zondermeer al een bewijs voor het feit dat we hier met een bijzonder mens te doen hebben. Mulisch horoscoop is een van de mooiste die schrijvers dezes ooit onder ogen kwam en nu niet gelet op die geniale(?) aanleg, maar omdat alle planeten aspecten vormen en al deze aspecten zijn zonder uitzondering gunstig; het zijn conjuncties (0 gr), driehoeken (120 gr), sextielen (60 gr) en semi-sextielen (30 gr). (….) Het is verkieselijk dat alle planeten in een horoscoop deelnemen aan een of meer aspecten, zoals bij Harry Mulisch op ideale wijze het geval is. Hij is in dit opzicht ‘volledig’. En ‘volledig’ is hij ook in zijn werk; het een staat in verband met het ander. Zo jong als Mulisch is, bespeelt hij in de literatuur alle instrumenten met onmiskenbaar elan. De geniale tendens wordt gevonden in de conjunctie van Jupiter en Uranus pal in de descendant, in het prachtige driehoeks-aspect met de Zon en de Maan op de cusp van het Tiende Huis. Het huis van het beroep en van onze maatschappelijke positie, en verder dat Uranus de planeet is van het verrassend nieuwe, van de vonk de inspiratie, en dat Jupiter de planeet is van het gelukkige toeval en van de lichamelijke en geestelijke gezondheid, dan is het niet moeilijk te raden dat ettelijke originele denkers en doeners uit het verleden een gunstig aspect van Jupiter en Uranus in hun horoscoop bezaten. (….) De bekende Engelse astroloog Carter noemt de kenmerken van het aspect ‘een progressief idealisme van een onconventioneel soort’. Een dominerende stand van het aspect is vaak aanduiding van genialiteit, vooral ook wanneer de Maan in het aspectencomplex betrokken is. Van a tot z wordt bij Harry Mulisch aan deze voorwaarden voldaan. De conjunctie Jupiter-Uranus staat, zoals geconstateerd, in driehoek met de Zon-Maan conjunctie. Gebonden aan de descendant en daarmee aan een der drie vaste punten die van groot belang zijn in elke horoscoop, mag men er zeker van zijn dat de Jupiter-Uranus conjunctie voor Harry Mulisch van de allergrootste betekenis is in zijn leven. Na het meest uitzonderlijke in zijn geboorte-horoscoop, nu alleen nog het meest voor de hand liggende: hij is een Leeuw en hij verraad dit keer op keer! ‘Ik ben een groot schrijver, daar helpt geen moedertje-lief aan!’ (….) Met zijn scherpe inzicht doorziet Harrie Mulisch wel de betrekkelijkheid van allerlei deugden en ondeugden, ook zijn eigen zelfbewustheid, zijn heerszucht en gevoel voor decorum, maar zich geheel vrijmaken van deze en andere kenmerken van zijn geboorteteken Leeuw zal hij toch ook niet kunnen…” De horoscoop van Harry Mulisch:

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, , . Bookmark de permalink.

14 Reacties op Harry Mulisch

  1. Pingback: Astrologie.blogo jaaroverzicht 2010 - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *