De grote drie..

 

Het is mij opgevallen hoe vaak ik de term “de grote drie…” hoor in verband met de dood van Harry Mulisch. Als niet Nederlander, vroeg ik me af, wie waren de grote drie?  Waarom waren juist deze drie schrijvers zo genoemd en geroemd?  Twee van de grote drie waren in Amsterdam geboren: Gerard Reve, en Willem F. Hermans, Harry Mulisch in Haarlem. Ik heb alle drie de horoscopen in een quad-wiel gelegd, met de horoscoop van Nederland in het binnenste. Op deze manier hoopte ik te zien of er overeenkomsten waren. 

Alle drie schrijvers hebben Pluto in Kreeft in het eerste huis van de horoscoop van Nederland – en alle drie hebben Neptunus in Leeuw in huis drie. Maar er zijn ook andere overeenkomsten. Reve heeft de Zon, en Mulisch Mars  in Maagd in het 4e huis van de horoscoop van Nederland, en daar tussen in heeft Hermans zijn noorderlijk maansknoop. Alle drie de schrijvers hebben natuurlijk de WOII en de bezetting meegemaakt. Dit heeft hun levens en hun latere schrijferschap ook gekleurd.

Pluto heeft met het verborgene te maken. In 1921, toen de eerste schrijver Hermans geboren was, stond de progressieve Zon in de horoscoop van Nederland, op 8 graden 11 Kreeft, klaar dus om de transit van Pluto door dat huis op te vangen. De beweging van de progressieve Zon houdt de tempo van transit Pluto aan zodat ook Harry Mulisch’s Pluto, conjunct staat met de progessieve Zon in de horoscoop van Nederland. Drie zonen waar het land later ontzettend trots op zou zijn.

Neptunus daarentegen van alle drie de schrijvers staat in het derde huis in de horoscoop van Nederland. Het geschreven woord en faam (Neptunus) dat verworven is door middelvan het geschreven woord, maar ook de verfilmde boeken hebben met Neptunus te maken. 

De plaatsing van Neptunus en Pluto zijn belangrijk omdat ze transpersoonlijke planeten zijn. Mensen praten dan ook over een “generatie” schrijvers.  Er is een 6 jaar leeftijdsverschil tussen Mulisch en Reve, dus deze “generatie” zit buiten de grens van Saturnus. Zodra je over een generatie begint te spreken, komen de buiten planeten te sprake.

Ik ben niet ingeburgerd genoeg om iets zinnigs over het ouevre van de drie schrijvers te zeggen, dus ik ben benieuwd wat jullie van de overeenkomsten vinden. Hier is de quadwiel: Binnenste Nederland (maart 16, 1815, Den Haag, 10.12), tweede wiel, Harry Mulisch, (July 29, 1927, 10.15 Haarlem), derde wiel, Willem Frederik Hermans (sept 1, 1921, 12.00 Amsterdam tijd onbek.), Gerard Reve (december 14th 1923, 5.30 pm, Amsterdam)

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *