Horoscoop: Simon Vestdijk

Simon Vestdijk * 17/10-1898  (18.15 plt) Harlingen, (Bron: J.Kampherbeek) door Ton Brakenhoff

Liz noemde gisteren ‘de grote drie’ Mulisch, Hermans en van het Reve, het heeft me uren gekost om hun horoscopen diepgaand te bekijken en me een mening te vormen over dit zogenaamde driemanschap. Het lukte me niet, ik kreeg ze niet onder een noemer. En ze horen ook niet onder één noemer, hooguit in een tijdsbeeld en dan nog los van elkaar. Wel wil ik nog even de nadruk leggen op de Mars Neptunus conjunctie van zowel Hermans als Mulisch, het aspect dat een niet realistisch zelfbeeld veroorzaakt. De beide schrijvers voor de geest halend kan ik me hierin wel vinden. Als ik een paar andere Mars Neptunus mensen mag noemen: Napoleon, Robespierre, Lenin, Tolstoj (!), Richard Strauss (!),en Stalin! Van het Reve past hier absoluut niet bij (Maan-Uranus conj. en Venus-Pluto opp.)

De gedachten voerden me wel naar Nederlands beste schrijver Simon Vestdijk. Voor de astroloog ook wel leuk om te lezen omdat Vestdijk zijn romanfiguren vaak bouwde op astrologisch principes, misschien zijn ze te herkennen! We kijken nog even bij Wikipedia: “Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem “de man die sneller schrijft dan God kan lezen”. Vestdijk werd lange tijd beschouwd als Nederlands voornaamste kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur. Nagenoeg alle Nederlandse literaire prijzen zijn hem toegekend. Vestdijk ontving onder meer de P.C. Hooftprijs (1950); de Constantijn Huygensprijs (1955); en de Staatsprijs der Nederlandse Letteren (1971)”. Even kort naar zijn horoscoop: Zon in Weegschaal, Maan in Schorpioen. Mercurius ingeklemd tussen Zon en Jupiter, een grote geest. En een lastige, tussen Uranus en Saturnus ingeklemde Venus. Neerlands beste schrijver met Mars (in Kreeft) vierkant op de Jupiter, Mercurius, Zon constellatie. Tenslotte: Vestdijk was gek op mooie openingszinnen:  “Het vroor toen ik er voor het eerst van hoorde.” (Ierse nachten) of: “Het eerste wat ik mij van W… herinner, waar even na mijn vijfde verjaardag mijn vader tot rechter was benoemd, is de warme voorzomermiddag, toen de bal van mijn broer over de ijzeren krullen van het balconhek vloog, de verlaten huiskamer in.” (De koperen tuin): De horoscoop van Simon Vestdijk:

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Horoscoop: Simon Vestdijk

  1. Hi Ton, Prachtige openingszinnen. Heel modern klinkend vind ik… Mooie horoscoop ook – een volmaakte kom – met bijna alles onder de horizon. Die kom je niet al te vaak tegen.. Liz

  2. Volgens Koppejan (Beeldgids van de dierenriem I) zou de burgerlijke stand tijd 17.30 uur zijn -dat levert volgens School Ram een veel sprekender beeld op.

  3. ton zegt:

    Hoi Theo, hij krijgt er in elk geval een mooi 7e huis door. Het hanteren van geboortetijden vraagt toch een langdurige correctie met gebeurtenissen wil je de tijd serieus nemen. Dit is oa de reden waarom ik liever de aspecten probeer te lezen. Daarbij, het kwam de vaders die bij de BS hun kind aangaven niet op een kwartier, zeker niet in de tijd van de houten horloges.

  4. Ja, en waarom werd enwordt Harry Mulisch nu als de beste schrijver van Nederland bestempeld?
    Dit nodigt mij uit om ook Simon Vestdijk eens te gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *