Het verborgen rol van Mercurius retrograde door de elementen

2010 begon, met Mercurius retrograde in Steenbok (19 graden 02)  en het jaar eindigt – eveneens met een Mercurius retrograde periode. Mercurius staat tevens nu ook  in Steenbok en gaat vrijdag aanstaande, in 9 graden 55 Steenbok achteruit lopen. Ik vind dit een interessante gegeven. We zijn gewend – en terecht – om Pluto aan te wijzen als een belangrijke reden voor onze huidige economische crisis. Maar zo’n kleine planeet als Mercurius, juist omdat hij snel beweegt, kan ook een belangrijk rol spelen.  Mercurius heeft een duidelijk invloed op financieen omdat handel en markten, gebieden zijn waar Mercurius een affiniteit mee heeft. Mercurius was ook de boodschapper tussen de goden en mocht met grote snelheid overal komen.

Als we bijvoorbeeld naar de hoogtepunt in de ‘ housing – bubble’ in de VS kijken, dan geeft Wikipedia aan dat de hoogtepunt in 2006 bereikt was. In 2006, vielen de Mercurius retrograde perioden uitsluitend in de watertekens, Vissen, Kreeft en Schorpioen. Water doet veel op vertrouwen, en is instinctief maar ook turbulent en emotioneel. Water is beinvloedbaar en reflecteert de omgeving. In een situatie waar iedereen vertrouwen heeft, kan er een ‘feel good’ factor ontstaan dat weinig rationeel is. De keerzijde hiervan is ‘panic buying/selling’ uit angst en verlies van vertrouwen. Met de uitzondering van 8 maart 2007, toen Mercurius direkt ging eind Waterman, bleven de Mercurius retrograde periodes zich in het water element bevinden, tot november 2007. 

Vanaf 1 november 2007, tot 11 januari 2009, vielen alle Mercurius retrograde periodes in lucht. “Laat ons met z’n allen, de koppen bij elkaar leggen, om zodoende een plan te smeden om deze crisis af te wenden.” Lucht zoekt zuiver rationeele oplossingen – en probeert hierdoor ‘het gevoel’ van onzekerheid weg te nemen. Vertrouwen is een  ‘water‘ gevoelskwestie. Vanaf begin 2009 – vielen de retrograde periodes gemengd. Mercurius ging weliswaar retrograde vanuit een lucht teken, maar ging steeds weer direkt vanuit het voorafgaande aarde teken. Hier krijg je een menging van ideeen met praktische oplossingen.

Op 26 december 2009, ging Mercurius retrograde in 5 graden Steenbok, en dit jaar, 2010, hebben  alle retrograde periodes zich uitsluitend voorgedaan in de aarde tekens. Aarde is concreet en materialistisch. De begrotingen van veel landen, laten de consequenties van de huidige crisis duidelijk zien. Het boodschap wordt nu voor iedereen helder. Het is vrij eenvoudig (zo is aarde nu eenmaal) en naar het volk is het ook duidelijk, en zuiver praktisch en aards van karakter: bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Er is geen misverstand over mogelijk.

Wat tevens ook interessant is, is dat Mercurius nu retrograde gaat lopen, over de graad waar hij aan het begin van het jaar stationair direkt kwam te staan, 5 graden Steenbok. Er wordt hierdoor nadruk op gelegd. Mercurius gaat nu terug over de noorderlijke maansknoop en Pluto. Voor meer hierover, zie mijn keek op de week van gisteren.

En wat van 2011? Wat doet retrograde Mercurius volgend jaar? Volgend jaar, zien we de retrograde periodes bijna uitsluitend in vuur vallen. Vuur is impulsief, strijdlustig en behoorlijk ongeduldig. Dit kan natuurlijk heel inspirationeel zijn, vooral omdat Uranus en Jupiter ook in het vuur teken Ram staan. MAAR vuur kan ook roekeloos zijn en bereid zijn om risico’s te nemen. Vuur is ‘volatile’. Ideeen kunnen makkelijk overslaan – en net als een vuur, snel om zich heen grijpen.

Het is ronduit fascinerend om tot deze ontdekking te komen. Graag hoor ik van anderen die iets gezien of gelezen hebben, over dit verborgen rol van Mercurius, en over zijn retrograde cyclus door de elementen heen. Zelf zie ik een patroon hier, waar ik nooit eerder iets over gelezen heb. Interessant dat de conjunctie, van Noorderlijke Maansknoop, Mercurius en Pluto, paal op mijn radix Venus valt.

copyright: Elizabeth Hathway, DFAstrolS, QHP
indien je uit dit artikel wil citeren, graag het originele bron vermelden

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie, Uncategorized en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Het verborgen rol van Mercurius retrograde door de elementen

  1. Pingback: Tweets die vermelden Het verborgen rol van Mercurius retrograde door de elementen - Astrologie - Astrologie.Blogo.nl -- Topsy.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *