Louis Malle: Au Revoir, les Enfants

Gisteravond heeft Ketnet de film Au Revoir, Les Enfants uitgezonden. Ik herinnerde me die film maar het was zo lang geleden dat ik hem gezien had, besloot ik om opnieuw te kijken. Au Revoir les Enfants, is een film over onschuld, vriendschap maar ook over verraad. De film is gebaseerd op de herinneringen van de regisseur, Louis Malle, die in de winter van 1943 op een katholieke kost school zit. Pére Jean – neemt de beslissing om drie joodse jongens en een joodse leraar, te laten onderduiken op de school en Julien (de jonge Malle) wordt de beste vriend van een van jongens, Jean Bonnet (echte naam Jean Kippelstein) een getalenteerde en gevoelige jongen. In januari 1944 worden ze verraad door een Franse keukenhulp die kort daarvoor ontslagen was wegens diefstal en handel op de zwarte markt. Op een koude januari ochtend, worden de jongens afgevoerd, samen met de pater. De sfeer van die ochtend is wonderlijk in beeld gebracht. 

 Ik wilde aan de hand van de horoscoop van Louis Malle kijken welke transits en progressies hij meemaakte in januari 1944. Louis Malle, oct. 30th, 1932, 12.00, Nord, France.

Dat Louis Malle zelf ook een gevoelig jongen moet zijn geweest is duidelijk. Neptunus sextiel de Zon is misschien ook een indicatie waarom juist hij bevriend raakte met zijn joodse leeftijdsgenoot. Schorpioen voelt zich getrokken tot wat verborgen is, en Jean (zoals hij in de film wordt genoemd) heeft duidelijk iets te verbergen. Daarnaast heeft Neptunus iets met het slachtofferschap zelf te maken en met de behoefte iets wezenlijks voor een ander te betekenen. De maan moet ook in Schorpioen zijn geweest in Malle’s horoscoop. Hij leed kennelijk van de separatie van zijn moeder, plaste in bed. Dat Malle ook geboren is onder een Saturnus/Pluto oppositie zegt iets over de machtsverhoudingen en hoe hij dat gezien en ervaren heeft tijdens de bezetting. Saturnus/Pluto macht en onmacht. Maar goed – wat speelde zich af in de winter van 1944. Er is naar mijn idee een aspect die eruit springt. Transit Pluto vierkant de radix Zon – die was toen in volle gang. De eerste hit was er al geweest en er zou nog een paar komen. In november 1943 – ging Pluto retrograde lopen – en was dus op weg naar zijn tweede vierkant met de geboorte Zon in januari 1944. Daarnaast was Saturnus bezig met zijn vierkant – vanuit Tweeling – naar radix Venus in Maagd. Venus heeft met kunst te maken, en Malle zou uiteindelijk film-maker worden. Zijn gevoelsmatig scherp vertaling van zijn eigen jeugd trauma – maakt Au Revoir, Les Enfants – een juweel van een film.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen, Uncategorized, Videos en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *