De horoscoop van Paul Witteman

 

Horoscoop Paul Witteman   *14/10-1946.  (tijd onbekend) door Ton Brakenhoff 

Vanmiddag begon ik te lezen in zijn boek ‘Het beste van Witteman’, 100 stukken over klassieke muziek. Ben nu op pag. 53 en heb de verhandeling over afkomst en talent achter de rug, (moet hem er nog wel over spreken!!) maar de interesse is gewekt. Wel eerder bekeek ik zijn verjaardagshoroscoop en zag de Mercurius Mars Jupiter conjunctie van de journalist vierkant op de venijnige Pluto-Saturnus conjunctie. Dit astrologische figuur heeft zoveel irriterende kracht in zich dat het de zachte kracht bij Paul geheel van de weg heeft gedrukt. Want het muzikale gevoel is wel degelijk aanwezig: Zon conjunct Neptunus waar de Maan driehoek op staat. Ook hier doet Pluto Saturnus in mee maar dan in een zacht aspect. Wel rijst bij mij de vraag hoe muzikaal de samenwerking van Pluto met Saturnus is? De enige associatie die ik krijg is de hal van de Bergkoning van Edvard Krieg, maar wie van de twee nu de echte Bergkoning is? Toch is het niet geheel het Mars aspect dat gezorgd heeft voor zijn niet-muzikale carrière. Zon in Weegschaal is voor de kunstenaar niet het beste teken. Ooit turfde ik de sterrenbeelden van 857 kunstschilders en de verwachting was dat het kunstminnende teken Weegschaal er goed vertegenwoordigd zou zijn. Niets was minder waar, Weegschaal was verreweg het minst vertegenwoordigd. De Vuurtekens, de doeners, Ram, Leeuw en Boogschutter, die deden het goed. Over de oorzaak kan men filosoferen. De muzikale opleving die bij Paul plaatsvindt heeft mogelijk te maken met zijn Progressieve Zon die driehoek Pluto Saturnus liep en een deel van de zwaarte weg nam. Maar buiten dat:    

 De zachte krachten zullen zeker winnen
in ’t eind — dit hoor ik als een innig fluistren
in mij: zoo ’t zweeg zou alle licht verduistren
alle warmte zou verstarren van binnen.   Etc.         (Henriëtte Roland Holst.)

De horoscoop van Paul Witteman

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *