Overpeinzingen… Saturnus transits en levend begraven worden?

Overpeinzingen… Saturnus transits en levend begraven worden?
Dinsdag avond gaf ik een lezing bij Astrologie Vereniging  Groningen over Neptunus in Vissen. Leuke club daar in het Noorden – dus als je in de buurt woont moet je beslist een keer langs gaan… Maar goed. Je zou denken dat tijdens de pauze Neptunus het gesprek zou domineren maar nee, het gesprek dat bij mij het meest is blijven hangen – ging over de harde transits van Saturnus. Op een gegeven moment vertelde Martijn een leuk anecdote over een man die in een poging aan zijn moeilijke Saturnus transits te ontsnappen – zich zes maanden lang in een ton onder de grond liet begraven. Toen hij weer tevoorschijn kwam – riep de man opgetogen “Saturnus heeft mij helemaal niet geraakt!!”.  De moraal van dit verhaal lijkt te zijn: aan je lot ontkom je niet !

Dat verhaal bleef een beetje bij mij hangen, groot was mijn verbazing dus toen ik in de trein richting Amsterdam zat, en mijn reisboek * opendeed en juist een heel stuk tekst tegen kwam over het levend begraven worden!!!

Levend begraven worden blijkt een zeer belangrijke rol te hebben gespeeld in de rituelen van (primitieve) culturen van Australie tot China, van Africa tot Zuid Amerika, maar onder ook Grieken en de Romeinen.  Er zit een diepe mysterie in het begraven worden die de mens  met de wereld van voor de geboorte, de baarmoeder, de oer moeder, bindt. Initiatie heeft te maken met de dood van het oude leven en  het herboren worden in een nieuwe vorm. Primitieve man liet dus de persoon die de rite meemaakte in een hol liggen – en daarover heen legden ze takken en bladeren. Het weer uit de hol klimmen – werd daarna als een wedergeboorte gevierd. De man kwam dus verschoond van zijn zonden weer naar boven.

Man werd ook gezien als van de aarde geboren, uit de buik van moeder aarde.  “Thou who art earth, I put thee in the Earth” (Atharva Veda (XVIII, 4, 48). In de grond gelegd worden is dus net als in water ondergedompeld worden, een soort doping.

Ik heb het idee dat ik iets van wezenlijk belang over de ware betekenis van de harde transits van Saturnus geleerd hebt. Saturnus heeft met diepe mysteries en levenslessen te maken. Saturnus is de poortwachter… die je de kans aanreikt om voor een ander soort leven te kiezen. Na Saturnus – komen we de transpersoonlijke planeten tegen – die veel moeilijker te hanteren kunnen zijn. Saturnus daarentegen hebben we zelf in de hand. Door bereid te zijn diep in je eigen aarde te vroeten kunnen juist de moeilijke Saturnus transits op de persoonlijke planeten, de kans voor grote transformatie en groei bieden.

*The Sacred and the Profane, The Nature of Religion: Mircea Eliade

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *