Horoscoop:Neptunus is jarig, hoera hoera…

Neptunus is vandaag één jaar oud. Maar hoe kan dat waar zijn als Neptunus op 24 september 1846, om 00.14 uur, in Berlijn ontdekt is ?

Neptunus heeft een omlooptijd van 164.77 jaar. Het is vandaag precies één Neptunus jaar geleden dat de planeet ontdekt werd.

Opzoek naar een verklaring voor de excentrieke omloop van Uranus, zochten astronomen (en wiskundigen) in de tweede helft van de 19eeuw naar een nieuwe planeet buiten de baan van Uranus.  De Franse wiskundige Urban Jean-Joseph Le Verrier, heeft ‘met de punt van zijn pen’ in 1854 uitgewerkt dat de nieuwe planeet zich in de sterrenbeelden Steenbok/ Waterman moest bevinden. Omdat de Fransen geen haast met de informatie maakte, heeft Le Verrier de data naar het planetarium in Berlijn gestuurd. Daar – een dag na aankomst van de brief – werd Neptunus door Johann Galle ontdekt. Noch Le Verrier noch Galle wisten dat in Engeland, John Couch Adams eveneens opzoek was naar een nieuwe planeet.

John Couch Adams was jong, brilijant maar sociaal onbekwaam. In 1845 lukte het hem niet om de belangstelling van de Astronomer Royal, George Airy op te wekken voor de berekeningen die hij voor Neptunus gemaakt had. (Later betuigde Airy zijn spijt voor dit gebrek aan belangstelling en nam het in de dispuut met Le Verrier voor Adams op.) Het duurde tot de zomer van 1846 voordat James Challis directeur van de sterrenwacht van Greenwich de zoektocht begon. Helaas zat eerste het weer niet mee, daarna kwam Adams zelf steeds weer met andere positievoorspellingen. De sterrenkaarten waarover Challis beschikte waren niet goed en super gemotiveerd was Challis ook niet.

Na de ontdekking brak er een rel uit in wetenschappelijke kringen. De Engelsen dachten dat Adams in de eer zou moeten delen terwijl de Fransen de Engelsen beschuldigden van ‘planetendiefstal’. In de loop van de 20 eeuw deelden Le Verrier en Adams de eer voor de ontdekking. Echter de ontdekking in 1998 van een boek met Airy’s brieven laten weer een ander beeld zien. De berekingen van Adams waren veel minder nauwkeurig dan die van Le Verrier. Airy schetste destijds een veel te rooskleurig beeld van Adams’ werk.

Dit ten spijt, als er in astrologische kringen over de ontdekking van Neptunus gesproken worden de namen van Adams en Le Verrier zelden genoemd. Het is bijna altijd Johann Gottfried Galle die er met de eer vandoor gaat. Een typisch Neptuniaans verhaal zou je kunnen zeggen 🙂

Voor mensen die meer over de ontdekking van Neptunus willen lezen, raad ik je deze fantastische website van astroloog en historicus Nick Kollerstrom aan: Neptune’s Discovery, the British Case for Co-Prediction

De horoscoop voor de ontdekking van Neptunus

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie, planeten en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *