Zomergasten: Horoscoop Dick Swaab; Mercurius, Saturnus en de hersenen

De tweede gast in deze serie zomergasten is hersenonderzoeker Dick Swaab. Dick Swaab (17 dec. 1944, Amsterdam, tijd onbekend) houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer – maar Swaab is “vooral bekend geworden door zijn onderzoek en ontdekkingen op het gebied van de hersenanatomie en -fysiologie, met name de invloed die allerlei hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben.De horoscoop van Dick Swaab

De planeet die traditioneel heerschappij heeft over de hersenen is Mercurius. Mercurius heeft ook met de belangstelling te maken, met intelligentie in het algemeen. Mercurius geeft ons boodschap weer. Ziekten van de hersenen hebben dan ook met Mercurius te maken.

Mercurius staat in het teken dat speciaal met ouderdom en de tijd te maken heeft –Steenbok. Dit zou Dick Swaab’s specifieke belangstelling voor de ziekte van Alzheimer kunnen verklaren. Mercurius staat tevens in oppositie met Saturnus in Kreeft. De Steenbok/Kreeft as wordt dikwijls gezien als de twee belangrijke levenspoorten: Kreeft (de baarmoeder, de geboorte) “the doorway to life”; Steenbok (ouderdom, de dood) ’the exit from life’. De vrijwel exacte oppositie tussen Mercurius/Steenbok en Saturnus/Kreeft geeft de spanning weer tussen enerzijds de serieus en grondig Steenbok Mercurius en anderzijds de hardwerkende wetenschapper, die beseft hoe kwetsbaar en fragiel het leven altijd is. Dit is een heel ‘relativerend’ oppositie – die enorm veel zelf discipline laat zien. Spelbreker is natuurlijk Neptunus – die haaks op zowel Saturnus als Mercurius staat. Nou… spelbreker.. Werk kan ook verslavend zijn – en Dick Swaab zou best een ‘workaholic’ kunnen zijn!! Neptunus heeft wel een grote voorstellingsvermogen en een levendige fantasie… maar ik kan me voorstellen dat het werk van Dick Swaab zelden precies loopt zoals de onderzoeker in hem had verwacht.

Mercurius wordt tevens extra benadrukt door antiscion: Mercurius staat dan conjunct met de -altijd zoekende en grensverleggende-  Zon in Boogschutter. Iemand van de geest… die graag de grens van die geest af wilt tasten. Dat zien we dan ook terug in Swaab’s filmkeuze: The Diving Bell and the Butterfly. Dit is een waar gebeurd verhaal over de Franse hoofdredacteur van damesblad ELLE, Jean-Dominique Bauby, die in 1995 op 43 jarige leeftijd getroffen werd door een herseninfarct. Hij lag weken in coma en daarna kon hij alleen zijn linkeroog bewegen – terwijl zijn geestelijke vermogen niet waren aangetast.  Interessant vind ik – is dat Mercurius ook in oppositie staat met Saturnus in de horoscoop van Jean-Dominque Bauby.

 

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen, horoscopen BN'ers en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *