CIA promotie van 2012 doet astrologie geen goed

2012… een getal waar astrologen moeilijk omheen kunnen – of een hype waar we collectief afstand van moeten nemen? In astrologie kringen – zeker in de VS – is er een grote discussie gaande momenteel over juist dit onderwerp. De CIA (the Cosmic Intelligence Agency) heeft 2012 uitgeroepen tot het jaar van de astrologie en heeft zelfs geprobeerd via de Verenigde Naties dit ook officieel voor elkaar te krijgen. Echter, dit initiatief van de CIA heeft veel kritiek gekregen, o.a. van Chris Brennan – die op zijn website een oproep geplaatst heeft: “Do not associate astrology with 2012.

De kern van Chris Brennan’s betoog is deze:  2012 heeft niets met onze Westerse astrologie te maken; de Mayans zelf hebben geen betekenis aan het einde van hun kalender gegeven; de hele hype is ontstaan door de uitlatingen van een aantal New Agers; het is te gek voor woorden dat Westerse astrologen hier betekenis aan willen geven; als 2012 voorbij is, zal dit hele gebeuren astrologie geschaadt hebben.Van ons perspectief dus, 2012 is niet speciaal punt uit.

Sindsdien is ook op andere forums dit een heet onderwerp geworden. Wat denk ik zelf eigenlijk?? Hmmm…

2012 heeft niets met onze Westerse astrologie te maken. Ik denk dat de meeste mensen die van 2012 gehoord hebben weten dan ook dat het hier om het einde van de Mayaan kalender gaat. Naar mijn idee staat er letterlijk een oceaan tussen de Mayaan kalender en onze Westerse astrologie. Echter vind ik het niet bespottelijk dat de CIA gebruik maakt van de hype die rondom 2012 is onstaan om ONZE eigen astrologie te promoten. Het laat wellicht ‘business acumen’ zien. Astrologen zijn niet zo zweverig als men had gedacht.. of ben ik te naief? In een wereld die om bezoekersaantallen en zelf promotie gaat – is 2012 misschien een te belangrijke zoekterm om links te laten liggen?

Voor mezelf hoef ik geen afstand van 2012 te nemen – puur omdat ik me met dit onderwerp nooit bezig heb gehouden. De Mayaan kalender interesseert me niet. Echter zie ik niet in hoe 2012 meer schadelijk voor astrologie zou kunnen zijn dan de hele hype rondom de 13e teken of de hype rondom ‘cosmic convergences’!!

Het zou kunnen zijn dat dit voorval ook het verschil onderstreept tussen de wat nuchtere Europeese mentaliteit en de – misschien meer hype gevoelige – Amerikanen.  Ondertussen woedt de discussie voort.. Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden….

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op CIA promotie van 2012 doet astrologie geen goed

 1. The emphasis of my argument wasn’t just that there isn’t a connection between western astrology and 2012, but more so that there are a lot of negative ideas associated with 2012 at this point that astrologers probably don’t want to be associated with.

  It is sort of like how a few months ago there was a Christian group that predicted that the world would end on May 21, 2011. Most mainstream Christians tried to distance themselves from that group, since they knew that ultimately it would end up being bad publicity for Christianity in general. I think that it is a similar case here with astrology and 2012.

  Could we take this as an opportunity to try to promote astrology? Sure, we could. But it might not work out very well, since there are already a lot of strange ideas associated with the subject, some of which we don’t necessarily want to be associated with.

 2. Elizabeth Hathway zegt:

  Hi Chris,

  That was a quick response !! Thank you. The article you placed on your webblog has certainly opened up the discussion about 2012 – and how adherents to Western astrology should deal with it. This of itself has to be a good thing.

  If I am honest – I haven’t seen any serious evidence here in Holland of astrologers ‘cashing in’ on the 2012 hype. Wouldn’t you agree that the CIA’s initiative shows keen marketing ability? 2012 is a ‘buzz’ term – and by latching on to it the CIA website is assured of a new group of visitors. Of course whether the creators find a way to make money from this extra traffic is a different matter. But it does seem – from a marketing perspective – to be quite a shrewd move. Astrologers it seems are not so wooly minded after all.

  There have always been idiots who believe the world will end sooner rather than later – fortunately however, the majority of people know nonsense when they see it. This is also true – I believe – where astrology is concerned. The CIA are galvanizing an event – 2012 – to put Western astrology – our subject – (not Mayan astrology) on the agenda. As far as I can see the CIA are not making any ridiculous or predictive claims for the year’s events. To be honest, I think that the discerning consumer – who will already have some notion of what 2012 is about – will be able to spot the difference and understand what the CIA are trying to achieve with it.

 3. Luc Myngheer zegt:

  Ik hou het ook liever bij de “nuchtere Europese mentaliteit”. Alle inspanningen die wij eventueel in 2012 steken, is verloren inspanning en bovendien, de geloofwaardigheid van de astrologie zal achteraf weer moeten worden hersteld. Liever echt aan astrologie doen, want op dat vlak is nog zoveel werk te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *