CIA promotie van 2012 doet astrologie geen goed

2012… een getal waar astrologen moeilijk omheen kunnen – of een hype waar we collectief afstand van moeten nemen? In astrologie kringen – zeker in de VS – is er een grote discussie gaande momenteel over juist dit onderwerp. De CIA (the Cosmic Intelligence Agency) heeft 2012 uitgeroepen tot het jaar van de astrologie en heeft zelfs geprobeerd via de Verenigde Naties dit ook officieel voor elkaar te krijgen. Echter, dit initiatief van de CIA heeft veel kritiek gekregen, o.a. van Chris Brennan – die op zijn website een oproep geplaatst heeft: “Do not associate astrology with 2012.

De kern van Chris Brennan’s betoog is deze:  2012 heeft niets met onze Westerse astrologie te maken; de Mayans zelf hebben geen betekenis aan het einde van hun kalender gegeven; de hele hype is ontstaan door de uitlatingen van een aantal New Agers; het is te gek voor woorden dat Westerse astrologen hier betekenis aan willen geven; als 2012 voorbij is, zal dit hele gebeuren astrologie geschaadt hebben.Van ons perspectief dus, 2012 is niet speciaal punt uit.

Sindsdien is ook op andere forums dit een heet onderwerp geworden. Wat denk ik zelf eigenlijk?? Hmmm…

2012 heeft niets met onze Westerse astrologie te maken. Ik denk dat de meeste mensen die van 2012 gehoord hebben weten dan ook dat het hier om het einde van de Mayaan kalender gaat. Naar mijn idee staat er letterlijk een oceaan tussen de Mayaan kalender en onze Westerse astrologie. Echter vind ik het niet bespottelijk dat de CIA gebruik maakt van de hype die rondom 2012 is onstaan om ONZE eigen astrologie te promoten. Het laat wellicht ‘business acumen’ zien. Astrologen zijn niet zo zweverig als men had gedacht.. of ben ik te naief? In een wereld die om bezoekersaantallen en zelf promotie gaat – is 2012 misschien een te belangrijke zoekterm om links te laten liggen?

Voor mezelf hoef ik geen afstand van 2012 te nemen – puur omdat ik me met dit onderwerp nooit bezig heb gehouden. De Mayaan kalender interesseert me niet. Echter zie ik niet in hoe 2012 meer schadelijk voor astrologie zou kunnen zijn dan de hele hype rondom de 13e teken of de hype rondom ‘cosmic convergences’!!

Het zou kunnen zijn dat dit voorval ook het verschil onderstreept tussen de wat nuchtere Europeese mentaliteit en de – misschien meer hype gevoelige – Amerikanen.  Ondertussen woedt de discussie voort.. Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden….

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op CIA promotie van 2012 doet astrologie geen goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *