Astrologieblog: Waarom valt Paas elk jaar op een ander datum?
Het vieren van de equinox en de zonnewende gaat heel ver terug in de tijd. StoneHenge bijvoorbeeld, de “neolithic monument” dichtbij Salisbury, werd gebouwd om o.a. deze belangrijke keerpunten in de reis van de aarde rond de zon te vieren. De Romeinen maakten er – in navolging van de Grieken -een ‘lach/huil’ feest van, de zgn. ‘hilaria’, om de grote moeder Cybele te eren. De avond voor de equinox werd er gehuild, op de dag zelf gefeest.
Deze oude gebruiken zien we ook in onze eigen Christelijke kalender terug. Het traditionele joodsfeest Pesach wordt altijd gevierd op de eerst volle maan na de lente equinox en Paas, het begin punt van de traditionele Christelijke kalender valt altijd op de eerste zondag na die volle maan. Dit is ook de reden dat het Paas feest elk jaar op een andere datum valt. Dit jaar (2020) viel de lente equinox op 20 maart – de nieuwe maan op 23 maart, en de volle maan op 8 april. Paas is vroeg dit jaar. In 2011 bijvoorbeeld, viel de volle maan op 18 april, en Paas werd in het weekend van 23 april gevierd.
Het is duidelijk dat de Christelijke tradities waar ik zelf in opgroeide, berusten op oude gebruiken die in een nieuw jasje gestoken waren. Wat we nu in feite vieren is het begin van en hoop op betere tijden. De lente zit vol beloften en juist daar worden we vrolijk van. Vrolijke Paasdagen allemaal…
4 Reacties op Astrologieblog: Waarom valt Paas elk jaar op een andere datum?