Pluto and the Moon’s Nodes, underpin the Uranian Reign of Pope Francis I

Mars had just broken ranks. leaving the collective unity of seven planets in Pisces for  individualistic Aries, when the conclave started. Pope Francis was chosen surprisingly quickly. He is the first South American pope, the first Jesuit pope, and the first pope to use the name Francis. Well, at the moment Uranus in Aries is the big game breaker. Just as Uranus gets his reserve troops in, his back up from Mars, a decision is taken. Perhaps it is no surprise then that the horoscope of Pope Francis, born Dec. 17 1936, 12.00 Buenos-Aires 12.00 (time unknown) – itself, resonates very strongly with the Uranus discovery horoscope. In the long line of popes, his will be considered an Uranian reign.

The 76-year-old Bergoglio, was said to have finished second when Pope Benedict XVI was elected in 2005. At the time transitting Pluto was conjunct his radix Sun and the North Node. Pluto was also significantly in the picture at the time of Bergoglio’s ordination, on Dec. 13, 1969. It being at 27 deg. Virgo, and square to his radix Sun and the Moon’s Nodes. It is only now, with Pluto transiting South Node ruler Mercury, that Bergoglio gets the job. Here Pluto’s role in a person’s evolutionary journey is underscored. The Sun is about the individual will, the conscious intent, and in Bergoglio’s horoscope it is conjunct the North Node. Perhaps in 2005 some karmic residue of will or desire connected to the outcome, blocked his path. Something needed to be overcome. However, now with South Node ruler Mercury in the picture, what do we get,  movement forward. Interestingly, many astrologers consider Mercury to be associated with the Catholic Church: Mary, Maria, Virgo, Mercury, the Message. No surprise then that new pope left the Vatican early this morning, 12 hours after his election: ‘Francis, the Argentinian cardinal who has become the first pope born outside Europe in 1,300 years, went to Rome’s 5th-century Basilica of Santa Maria Maggiore; there he prayed before a famed icon of Mary, the mother of Jesus, which is known as the Salus Populi Romani, or Protectress of the Roman People.” His progressed Mercury is now in almost exact sextile with the radix Sun.

Pope Francis’ horoscope is an interesting one. Saturn and Neptune in opposition square the Moon’s Nodes, suggesting a difficult bringing together of faith, hope, and charity (Neptune) and the karma of the past (Saturn in Pisces). This is a very intuitive opposition, intimating strong undercurrents of knowledge that is deeply felt and understood. However, Neptune is the modern ruler of the Sun/North Node, and Saturn, despite the opposition, is Neptune ruled. Interestingly, St. Francis himself, was a man of visions, revelations which guided his faith. Could this also be true for the new pope? With radix Sun separating from its square to Neptune, this is a distinct possibility.

In my experience, when a birth chart resonates strongly with the discovery horoscope of one of the outer planets, this will say something about the orientation and general approach to life. The horoscope of Pope Francis resonates strongly with the discovery horoscope of Uranus. It is for this reason, that his will be an Uranian reign. This means that a lot will happen, surprises will take place, major changes and shifts, some shocks and upsets. Stability is not this pope’s strongest point, acting quickly, and intuitively is.

This is the bi-wheel, horoscope of the pope inside wheel, discovery Uranus outside. (click on wheel to improve image)

Elizabeth Hathway, DFAstrolS, QHP

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Pluto and the Moon’s Nodes, underpin the Uranian Reign of Pope Francis I

 1. Gala zegt:

  Jupiter in de rug van Mercurius/Steenbok driehoek Uranus/Stier maakt hem een Jezuïet pur sang!
  Er wordt altijd gezegd dat Jezuïeten zeer intelligent zijn. Dit trio is zonder twijfel briljant! Zijn gehele gevoelsleven
  speelt zich af in Waterman, voor een priester prima stand. Met hart en ziel richt zich op het hogere, hij zoekt
  de geliefde hogerop, niet tastbaar maar het bevredigt zijn Waterman gevoelens totaal! Dus zowel zijn geest als gevoel zijn door Uranus bezwangerd! Ook het vierkant van Uranus met deze Maan/Venus Waterman in de radix
  maakt dat hij in eigen land ook de nodige kritiek heeft moeten incasseren.
  Het schijnt dat hij de kerk in Argentië heeft gemoderniseerd, zo kennen we Uranus! Hij opende zijn speech op
  het Sint-Pieterplein ook zeer ongebruikelijk met “Goedenavond”! Dat is zo goed als “not done” voor een paus!
  Maar hij wil zoals Franciscus van Assië simpel en eenvoudig zijn!
  Maar een PAUS is niet simpel en eenvoudig! Dat brengt de job met zich mee! Mentaal komt er een enorme
  druk op hem af! Body-gards, wereldpers, als wat hij zegt telt driedubbel, de enorme bergen misbruikschandalen, ga er maar aan staan. Om gek (Uranus) te worden! Met een Fransiscus aanpak kom
  je nergens, het zijn nu wel andere tijden dan de tijden waarin Fransiscus van Assië leefde. Hij moet
  dat als geen ander weten. Maar Jupiter/Mercurius Steenbok hij een zeer ouderwets kleedje aan, dat kan
  iedereen zien en een nieuw out-fitje voor de Paus, daarvoor is hij teveel symbool! De rode lak-schoentjes van
  de vorige Godsafgezand zette bij vele mensen de nodige homo-vraagtekens!
  Er zijn vele homo-priester maar omdat zij de geslachtelijkheid niet CONSUMEREN is er geen probleem.
  Ikzelf heb altijd gezegd; “zolang vrouwen van Kapelaan tot Paus buitenspel staan, moeten wij resoluut dit
  systeem afwijzen. Dat kan nooit, maar dan ook nooit Gods bedoeling zijn geweest…Amen!.
  Vorig jaar zei deze Paus; “De kerk is heilig en zondig tegelijk, maar mijn oog richt zich meer op de goede werken”. Daar hebben de slachtoffers wel niets aan, dat is voor hen geen brood op de plank. Als kardinaal
  kun je daar mee wegkomen, maar als Paus niet meer!
  Bij Uranus-mensen behoort opwinding en deze man is nog niet aangesteld of de eerste rel hangt al
  boven zijn hoofd. Geen witte rook… de foto van hem en Jorge Videla! Hij zou geweten hebben van de vermissingen onder het Junta-regime! De heimelijke dossiers zijn nu vrijgegeven. Het begint dus al goed.
  Uranus transit/Ram vierkant het Jupiter/Mercurius/Steenbok duo zal hem ook de nodige hoofdbrekens geven.
  In 2005 schreef Horacio Verbitsky al in zijn boek El Silencio over de wandaden van de kerk t.o.v de maatschappij. Hij kan altijd aftreden er gewoon mee kappen bij Uranus personen weet je nooit!
  Maar dat het andere tijden is beland, daar zal hij bij de gratie Gods wel achterkomen!

 2. Elizabeth Hathway zegt:

  Dank voor je reactie Gala. Ik begrijp je volkomen – vooral wat betreft het buiten sluiten van vrouwen en de misbruik van kinderen. Macht heeft altijd, altijd, een schaduw kant – en de katholieke kerk is heel machtig geweest, en is dat nog steeds in landen zoals Zuid America en Afrika. Hier in Europa neemt de invloed af. Toch ben ik benieuwd naar zijn boodschap. De Paus heeft macht (zowel wereldelijk als spiritueel) … hoe gaat deze paus het gebruiken?? Wat gaat hij doen? Zoiets… 🙂

 3. korinna zegt:

  Net bezig met een lang artikel betreffende paus Franciscus. Ben nu halverwege. Heel inspirerend. Keek even op jouw blog voor een horoscoopinterpretatie van hem, om te zien hoeveel Uranus en zon/neptunus en zo. Grappig om te lezen wat je allemaal over hem geschreven hebt, komt wel overeen met hoe hij inderdaad te werk gaat. En Uraanse horoscoop is ook apart, want jij had nog geen geboortetijd van hem, astrodatabank inmiddels wel: 21.00 uur en daarmee staat zijn Uranus in huis 10. Hierbij het betreffende artikel in The NY Post.
  http://www.newyorker.com/reporting/2013/12/23/131223fa_fact_carroll?currentPage=all

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *