Neptunus in Vissen – Neogotiek

Ton Brakenhoff’ schreef  meer als 200 stukjes voor astrologieblog. Ik mis zijn unieke visie op astrologie. Eentje uit de oude doos… Dit stuk van Ton verscheen eerder op 12 april 2011.

Neptunus weer in Vissen – Ton Brakenhoff
Niets aan te doen, maar ik heb iets met kerkgebouwen. Ooit ben ik vanuit een historische vereniging gevraagd om iets te schrijven over ons toen honderd jarige kerkgebouw. Nu Neptunus Vissen in gaat en ik daarvan de vorige intrede opzocht zie ik dat die gelijk viel met de opkomst van de Neogotiek. Neptunus maximaal moest zijn invulling krijgen en de tijd was toen uiterst vatbaar voor deze mystieke kerkelijke bouwkunst.

Het nu volgende pleidooi was van de Amsterdamse architect Servaas de Jong die in 1845 schreef: “Majestueus als de oude eikenlanen, waarin de Druïden de vlammen hunner altaren deden opgaan konden onder de hooge gewelven der nieuwe tempels de lofzangen de geloovigen met den wierook der priesters ten hemel stijgen…”, etc etc. Hij was de klassieke bouw der Waterstaatskerken zat, rechthoekige gebouwen met een zuilenrijtje voor de deur en een timpaan er boven. Op en top heidens! Een kerk moest mystiek zijn, zoals de oude gotische kerken uit de 13e eeuw, met hoge vensters en gericht op het Oosten. Toen begon dat feest van de Neogotiek en in haast elke Nederlandse plaats kwam  wel zo’n kerkgebouw. Of moet ik zeggen stond, want er zijn er al heel wat voor de vlakte gegaan! Neptunus is de kring in 143 jaar rondgegaan en nu is hij weer op de thuisbasis. Wat zal hij opkijken van het verval en het is maar de vraag of hij zijn krachten weer aan een geloofsuiting zal spenderen. Een blik op de andere grootheden laat zien dat Uranus net als 143 jaar geleden ook weer in Ram staat als teken van vernieuwing. Pluto stond toen in Ram dat eveneens op vernieuwing. Nu staat Saturnus in Weegschaal; gaat er iets met de ‘gelijke verdeling’ gebeuren of het Recht? Pluto staat in elk geval met opgerolde mouwen te wachten!!

Horoscoop vorige ingres Neptunus in Vissen, april 26, 1847, 03.17 (lokatie Greenwich, UK)

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in TonBrakenhoff en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *