Boek bespreking: Oscar Hoffman, Vaste Sterren in de Horoscoop

Boekbespreking: Drs. Oscar Hoffman, Vaste Sterren in de Horoscoop,

Boeken over de vaste sterren in de horoscoop, zijn een schaars goed. Bij mij weten, zijn er twee anderen in druk, Vivian Robson (publ.jaar 1923) en Bernadette Brady (publ. jaar 1993). Waarom vraag je je af? Misschien heeft dit voor een deel te maken met het feit dat de vaste sterren een uitgesproken helder betekenis hebben, wat bij velen in verband met het idee van ‘noodlot’ gebracht wordt. Moderne astrologen zijn gewend om te onderhandelen met de planeten (op zijn engels gezegd: ’to co-create with the planets’)- en met de vaste sterren valt niet te onderhandelen.

Ik wil beginnen met wat ik persoonlijk heel erg leuk vind aan dit boek, namelijk de mythologische verhalen Als kind was ik geboeid door de mythologie en met de jaren is die fascinatie niet minder geworden. Het boek is voor de helft gevuld met  voorbeelden van beroemde figuren en deze horoscopen in het licht van de mythologie zien, voegt een extra dimensie toe.  Om een voorbeeld te geven: In het leven van Bill Gates springt de mythologie van de Kleine Hond naar voren. Gates heeft de vaste ster Procyon – de hoofd ster van deze constellatie – op de ascendant staan. Hoffman schrijft: “De Honden (-de Grote Hond en de Kleine Hond-) zijn in de mythe de bewakers van de ziel en dat laat zien dat ze weliswaar veel vechtkracht geven maar dat ze beter niet de leiders kunnen zijn. Er moet iets anders zijn een persoon of een ideaal dat richting geeft aan de slagkracht van de Honden, anders wordt het allemaal wat te woest en ongeremd…..”. Het verhaal gaat verder, maar nu verbonden met een ander ster Algenib uit de constellatie Pegasus, het Vliegende Paard. Heel knap gedaan en mooi geschreven. Hier kan ik echt iets mee doen met mijn eigen clieënten.

Het boek is in vele opzichten zowel fascinerend als gewaagd. Je kan Oscar Hoffman geen gebrek aan durf en ambitie verwijten. In het eerste helft van het boek, wordt het verschil tussen de constellaties die langzaam verschuiven, de dierenriem zelf, en de invloedssfeer van de vaste sterren uitgelegd. De  klassieke benadering van de astrologie is heel duidelijk omschreven en dit zou een reden op zich kunnen zijn voor sommige mensen dit boek te kopen. Hoffman’s verklaring voor de negatieve betekenis bijvoorbeeld van de ‘via combusta’ is helder en logisch en getuigt van goed inzicht in het stof. Er zijn meerdere voorbeelden van dit soort inzichten.

Los van de Vaste Sterren, behandelt Oscar Hoffman ook de maanhuizen. Niet de Arabische variant, maar de Indiase. Eerlijk gezegd, denk ik dat dit stof een eigen boek verdient, en het is mij niet helemaal duidelijk waarom het in dit boek staat. Ik denk dat het veel beter was geweest om die ruimte voor afbeeldingen van de constellaties te gebruiken.  Oscar geeft zelf toe in de introductie hoe belangrijk het is om naar het beeld te kijken. Waar een ster valt binnen een constellatie is nml. heel belangrijk. Een ster in de voet pakt anders uit, dan een ster in een staart. Voor mij is dit gebrek aan afbeeldingen het grootste gemis in het boek.

Oscar Hoffman is een klassieke astroloog en in het boek steekt hij zijn minachting voor de ‘moderne’ astrologie niet onder stoelen en banken. Dit voegde voor mijn gevoel, niets aan het boek toe – het nam eerder iets weg van een boek dat de potentieel heeft om een ‘modern classic’ te worden. Absoluut het lezen waard.

Drs. Oscar Hoffman, Vaste Sterren in de Horoscoop is verkrijgbaar via de auteur en
Uitgever Boekscout: prijs Euro. 19.85

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in boekrecensies en getagd, . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Boek bespreking: Oscar Hoffman, Vaste Sterren in de Horoscoop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *