Astrologieblog Weekhoroscoop:Volle Maan – Het lontje van inzicht aansteken

Astrologieblog Weekhoroscoop: De Maan speelt een sleutel rol deze komende week en dit heeft alles te maken met de volle maan op donderdag. Bij volle maan, reflecteert de maan, de zon, volledig. In de noorderlijke half-ronde staat la Luna, veel hoger aan de hemel in de winter maanden dan tijdens de zomer maanden, zodoende zorgt zij voor het maximum licht tijdens de lange, donkere, winteravonden. In tijden voor straatverlichting organiseerde men hun bijeenkomsten rond de volle maan, zodat men onder haar lichtstralen de weg terug naar huis kon vinden. Maar dit spel met licht en donker, kunnen we ook symbolisch benaderen.

Astrologieblog Weekhoroscoop: Bij een volle maan kunnen situaties helder worden omdat er meer objectiviteit te pas komt. Hoofd en hart, bewust en onbewust, denken en voelen, allerlei soorten Zon/Maan symbolen, staan zodanig tegenover elkaar opgesteld dat er een crisis kan ontstaan. Men ziet als het ware, de dingen helder. Het is niet langer mogelijk om met een grote bocht om problemen heen te lopen. Mensen die  – conform de grote overkoepelende patroon van deze tijd (d.w.z. afbraak gevolgd door diepe transformatie en verandering, veroorzaakt door de langlopende transit Uranus vierkant Pluto) kunnen plotseling een stuk verder komen in het proces waar zij nu in zitten. Dit komt, omdat de maan aspecten maakt met alle planeten die meedoen aan het grote kruis formatie: Venus in Steenbok, Mars in Weegschaal, Jupiter in Kreeft, Uranus in Ram, Pluto in Steenbok (niet op order van contact). Als je hier even bij stil staat, dan kun je je voorstellen dat deze volle maan inzicht kan geven in het diepe liggende struktuur van je leven. Dat Saturnus ook in het spel zit (hij maakt een driehoek met de Maan op woensdag) wijst erop dat:
a) iets uit het (familie) verleden (bijvoorbeeld een aangeleerd gedragspatroon of een manier van doen of denken) aandacht nodig heeft. Wat is jouw verhouding tav je eigen verleden? Of misschien is het tijd om naar het skelet in de kast te kijken! EN,
b) dat er hulpbronnen te beschikking zijn, mits je bereid zijn met je zelf aan de slag te gaan.

Astrologieblog Weekhoroscoop: Nu wil ik alle maan aspecten op order bespreken. Op dinsdag staat de Maan in vierkant met Uranus. Een plotselinge breuk met iets of iemand uit het verleden. Een bevrijding van een oud emotioneel circuit. De Maan in Kreeft is gehecht aan het verleden in positieve en in negatieve zin: loslaten is een grote drama. Een plotselinge breuk of ruzie met een vrouw, vriendin of moeder, brengt misschien emotioneel verwijdering. Iets uit het verleden komt weer te voren. Een inzicht dat tegelijkertijd schokt en bevrijdt. Een nieuwe zorgtaak! Kind breekt erfstuk! Emotionele regels worden overtreden. Lachen in plaats van huilen! Een breuk met het verleden.

Astrologieblog Weekhoroscoop: De Maan vierkant Pluto, conjunct Jupiter, vierkant Mars, oppositie Venus en vervolgens driehoek met Saturnus allemaal op woensdag, brengt een rijk scala aan mogelijkheden met zich mee. Het is moeilijk om deze Volle Maan in Kreeft los te zien van de Uranus/Pluto vierkant. Het feit dat de Steenbok Zon erbij te pas komt, geeft een unieke kans om met ons bewustzijn naar de kern te kijken. Maar goed.. Maan/Pluto Diep graven want daar vind je toch een schat! Pluto wijst niet alleen op afbraak maar ook op vergeten elementen van het zelf, een stuk waar je toenertijd een verkeerd oordeel over gemaakt hebt. Deze thematiek zie ik ook terug in de retrograde Venus. Er is veel in het huidige hemelsplaatje dat wijst op het verleden.. We worden uitgenodigd om daar opnieuw heen te gaan om dat schat terug te brengen. Is er een aspect van het zelf dat schreeuwt om geintegreerd te worden? De Volle Maan conjunct Jupiter is een halleluja moment in wat een drukke dag kan worden. Je zou een belofte naar jezelf kunnen doen, of een afspraak met jezelf maken. Die reis ga ik maken. Dat boek ga ik lezen. Die lezing ga ik bezoeken. Enz. Dit is mooi, reflectief. Veel water… betekent letterlijk dat veel opgelost kan worden. Vervolgens komt de Maan tussen Venus en Mars in, wat lastig kan zijn. Partij kiezen is moeilijk. Onder emotionele druk staan niet leuk. Vrouwen zaken in het nieuws! Toch is dit prettig voor Venus en Mars. De Maan bemiddelt.

Astrologieblog Weekhoroscoop: Op woensdag is het belangrijk om eigen emoties en die van anderen te herkennen en te benoemen, maar probeer geen partij te kiezen. De volle maan staat voor objectiviteit. De eerste stap is herkenning. Mars in Weegschaal kan onderhandelen. Venus in Steenbok kent de regels van het spel. Het is de Maan die emotioneel wordt! Maan driehoek Saturnus ondersteunt de Maan. Niet vergeten… “you’ve got a friend”!

Astrologieblog Weekhoroscoop: De volle maan op donderdag is de climax. Twee uur later, op donderdag, is de vierkant tussen Venus en Mars een feit. Dit is een spannend aspect. De vonken vliegen eraf, de aantrekkingskracht is groot. Dit is een drama die door de retrograde gang van beide planeten een tijdlang gaat duren, minstens tot 2 maart!!  Een relatie dat uit was, gaat weer aan! De vraag is… gaat het ook weer uit? Deze romantische drama krijgt meer dan een aflevering…

Astrologieblog Weekhoroscoop: Deze weekhoroscoop is terecht gedomineerd door de volle maan. Echter de sextiel tussen Mercurius in Waterman en Uranus in Ram – op vrijdag exact – dient vermeld te worden. Waterman is een vooruitstrevend teken. Mercurius in Waterman denkt goed na. Is analytisch en laat zich niet door de eigen emoties leiden. Mercurius/Uranus samen kunnen het lontje van inzicht aansteken en gezien de samenspel van planeten, is dit een niet onbelangrijk gegeven!!

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Keek op de Week en getagd, , , . Bookmark de permalink.

22 Reacties op Astrologieblog Weekhoroscoop:Volle Maan – Het lontje van inzicht aansteken

 1. Gala zegt:

  De volle Maan ontleend haar “glans” aan de Zon. Dat kan een Maan personage ver van huis brengen! Het principe van…”De verloren zoon”. De menselijke Maancyclus, het vrouwelijke bloed en de scheppingskracht, het licht, de energie van de Zon.

  Onze bestemming is zonnig, maar het Maan-ik “leeft” in weerspiegeling. Daarom is de oppositie zo moeilijk,
  contact hebben met beide uiteinde een spagaat een vrij moeilijke oefening. Daarbij heeft het Maan-ik zoveel
  emotionele behoeften en schuift daarbij de Zon naar achteren. En heeft het Zon-ik zoveel rationele streken en gaat ver van aan zijn emotionele behoeften voorbij. Onze uiteindelijke bestemming gaat ver voorbij Zon/ Maan.

  Beide hemellichamen kunnen ons iets leren, zoals je in de eerste klas iets leert om verder te groeien mentaal.
  Ons Maan-ik-je vat alles snel veel te persoonlijk op, is snel van streek, voelt zich vlug buitenspel gezet.
  Op afstand naar jezelf kijken, hoe gedrag ik me, wat zijn mijn behoeften, wat zeg ik, hoe handel ik, wie moet mijn emotioneel “gat voeden! Het Maan-ik-je bestrijdt graag deskundigen en autoriteiten (zonnen).
  De Maan “leent” licht (zien in het land der blinden). De ziel “weet” dat onbewust. Duister licht geeft depressie!
  Teveel de Zon uitleven geeft moeilijkheden met de Maan-elementen van het leven. Vrouwen, familie, ondergeschikten, niet opgevoede waaraan men zich dood ergert. De Maan zoekt iets om zich tegen af
  te zetten en de Zon daarentegen wil Maan-personen om over te heersen. In een horoscoop met zulk een
  opposite wordt vaak 1 verlangen niet vervult, dus niet belicht. Het aspect van Zon opposite de Maan blijft
  ingewikkeld zolang men vervulling in de buitenwereld, dus buiten jezelf zoekt. We moeten onze eigen yin en yang leren duiden, onze eigen behoeften leren analyseren en beide tot éénheid brengen. De cirkel zelf rond maken en niet anderen dwingen onze behoeften te vervullen. Een etmaal bestaan uit Zon en Maan, avond en
  ochtendgloren, koffietijd, middaguur, theetijd en schemeringen en nog zoveel minuten en seconden die van
  levensbelang kunnen zijn. Het is altijd en…en! Zon en Maan regeren op andere tijdstippen! Alleen door op
  een hoger punt beide te aanschouwen en te bestuderen kan er inzicht en doorzicht ontstaan.
  Voorbij zon en Maan ligt de bron. Voorbij het Aardse ligt verlossing. Er zijn hogere machten en krachten ook
  daarvan is op deze aardbol voorbeelden te over. Van Zon en Maan begrippen kun je leren en afleren!

  • Elizabeth Hathway zegt:

   Je respons getuigt van grote astrologisch inzicht Gala. Daar heb ik respect voor. Ik heb wat aan je tekst… Dank je wel voor al de moeite die je hebt genomen om dit inzicht met mij te delen. Lieve groet, Lizxx

 2. Elizabeth Hathway zegt:

  Dank je wel voor deze mooie aanvulling Gala. Extra interessant voor mij omdat deze volle Maan op mijn verjaardag valt… en repliceert de volle maan waaronder ik geboren ben 🙂 Lieve groet, Lizx

 3. Gala zegt:

  Om in ballettermen te spreken Liz, dat wordt komend jaar een “grand pas de deux”!
  Doet me ook denken aan het verhaal van de “Black Swan”. Realiteit (Zon) tegenover de illusie (Maan) van ons
  bestaan. Perfectionisme tegenover de kwetsbaarheid van onze menselijke aard. De witte en zwarte zwaan.
  Zoals je het zelf benoemd het spel tussen licht en donker.
  Dat wordt dus op de spitzen gaan. De sprong zo hoog mogelijk uitvoeren met souplesse en veel veerkracht.
  Wil je met je hoofd in de hemel vertoeven dan moet je mega wortels in de aardse hebben. De Black Swan
  worstelde…alhoewel vele andere een andere verhaallijn hanteren bij deze film.
  Dat wordt op balletles en ballerina’s aanschaffen. Die worden net als vorig jaar grote mode dus keuze zat!
  Zonder gekheid ik denk wel dat de issue’s van deze oppositie dit jaar meer duidelijk worden.
  Zwart/wit geeft geschreven taal, je hebt kennis genoeg om te herkennen waar de brug naar boven wat
  ondersteuning kan gebruiken!

 4. Marianne Lens zegt:

  Dank je wel, heel inspirerend! En heel voelbaar ook!

 5. Bregje zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik verveel me te pletter sinds Venus retrograde is (in mijn zonneteken steenbok, maar ook in mijn 12e huis) terwijl ik me nooit verveel! Geen zin in tekenen of schrijven. Ik wil dat het Nieuwe komt, maar het komt niet. Wel een doorbraak in oude, verkeerde patronen gemaakt: mijn hart geopend, mijn liefde verklaard, maar niet beantwoord. Dit keer kan ik er beter mee omgaan, alhoewel het verdrietig blijft, daar niet van. Het blijft teleurstelling. En, ondanks Venus retro, ook niet een leuke oude lover om door getroost te worden! Ik vind het allemaal onmetelijk saai, geen inspiratie, geen werk, geen liefde. Het wordt nu wel erg leeg. Hoop dat Mercurius / Uranus inderdaad die Spark gaat geven, anders zie ik het somber in tot diep in februari.
  Straks Mars retro in mijn 8e huis belooft ook geen romantiek of spannende dingen. Béh!

  Groetjes Breg

  • frans zegt:

   Ha Ha Hoi Breg,
   ik zit blijkbaar in hetzelfde astrologische schuitje. het schrijven kwam -tot voor kort- helemaal vanzelf maar die bron lijkt deze dagen helemaal opgedroogd. en wat betreft mijn hart …. ik geloof dat ook deze barre woestijn 🙂 een mooie mogelijkheid is om toch ook daar in hartelijkheid te blijven. ondanks dat het instinctieve (lichamelijke) enorm aan het balen is.
   geniet van dat wat het bestaan je schenkt ha ha gr gr.
   alle goeds
   Frans

   • Bregje zegt:

    Beste Frans, ik zie je reactie nu pas. Kennen wij elkaar of niet?
    Moet wel lachen om je tekst, je manier van praten klinkt bekend, ook dat genieten van wat het bestaan je schenkt (grr, haha, het is alsof ik mezelf hoor!).
    Barre woestijn-dagen wisselen zich af met dagen waarbij ik zeer hartelijk voor anderen ben, omdat ik zie dat ik veel voor ze kan doen. Geven is nog altijd geen probleem. Maar zelf ook zo graag wat krijgen… dat gaat steeds meer wringen. Ik heb ook nodig! Maargoed, ik verveel me niet meer, vandaag koffie met iemand die ik heel lang niet heb gezien en morgen ook weer sociale interacties in de sportschool. Beweging is het woord! En Maan in Leeuw straks maakt het misschien wat fleuriger.
    Groetjes Breg

   • Bregje zegt:

    En dan nog wat, ik zie je blog nu en dat je met i tjing bezig bent, ik zie ook boeddhisme-iets, allemaal zeer interessant, ik ga je blog lezen!
    Groetjes Breg

  • Lenie zegt:

   Jeetje Bregje, wat een ellende. Dan maar lekker sporten, wandelen, een gave film, doe iets geks, leuks of wat dan ook, als jij het maar inzet, wie weet

   • Bregje zegt:

    Sporten: 3x per week. Gewandeld? ja, met een goede vriendin dor de Waterleidingduinen. Film? Humpf, ik dacht daar vanmiddag aan, maar dan wil dat een lieve man mijn handje vasthoudt (romantisch) dus dat wordt hem niet.
    Weet nog niet wat voor geks ik ga doen. Misschien kan ik beter in winterslaap tot 1 februari. Maar dank je voor je berichtje Lenie!
    Ps: wel morgen koffie met collegaatje van bijna 20 jaar geleden!
    Groetjes Breg

    • frans zegt:

     Hoi Bregje,
     eigenwijs als ik – ook- ben gna gna stuur ik dit stukje voor je. iets uit dat wat ik aan het schrijven ben. het is -voor mijn gevoel- een stapje verder als naar afzonderlijke planeten kijken. we zijn tenslotte een geheel. als ik wat meer relaxed ben en niet zoveel ‘moet’, fitness is voor mij wat anders als yoga ha ha bijvoorbeeld. afijn kijk maar of je er wat mee kan.
     alle goeds voor jou en alle wezens.

     ´Al zolang ons volk bestaat hebben wij de sterren geobserveerd. Ieder jaar keken we op dezelfde plaats op dezelfde tijd. Net als jouw I Tjing iedere keer als je ze legt andere situaties tonen´, lacht hij, ´zagen we op dezelfde plek en op dezelfde tijd nooit hetzelfde aan het firmament. Door de jaren, eeuwen zelfs, heen ontdekten we dat er hele sterrenstelsels, melkwegstelsels samenkrompen en er op andere plekken nieuwe ontstonden. Als een Melkweg samenkrimpt, balt de energie zich samen. Dat moest een ongelooflijke, onvoorstelbare kracht zijn. We ontdekten dat, als zo een stelsel tot één punt was samengebald, het plotseling verdween. Nu is het zo dat er niets uit het geheel kan verdwijnen. Transformeren, ja dat kan. De Melkweg die, op die plek tot een punt was samengebald, kwam met een enorme knal op een andere plek tevoorschijn en begon zijn nieuwe leven. In feite gebeurt dat continu wel ergens in het geheel. Je zou dat de ademhaling van het universum kunnen noemen´.
     ´Wauw´, zeg ik.
     ´Zo boven zo beneden maakte ons duidelijk dat op het moment dat wij sterven, na onze laatste uit-ademhaling, ons bewustzijn zich samenbalt tot één punt en op een andere plek weer in de materie verschijnt. Zoals de lichtpuntjes aan het firmament samenkwamen in een fel lichtend punt, zo gaat het ook aan de andere kant van de spiegel. Licht = bewustzijn. De ademhaling van het universum: licht, bewustzijn, licht, bewustzijn. Licht is de verticale as, tijd, bewustzijn de horizontale, ruimte.
     We zitten een tijdje in stilte bijeen. De ruimte is gevuld met een warme hartelijkheid … maar dat zijn maar woorden.
     ´Die andere plek en het tijdstip waar het bewustzijn weer tevoorschijn komt, in de materie incarneert, wordt bepaald door de gewoontes en gehechtheden, dat wat jij oorzaken noemde en dat maakt dan weer dat de astrologie waar zowel de nomaden als wij mee werken, kan berekenen wat er op het pad van diegene komt en ook aanwijzingen geeft hoe daar constructief mee om te gaan´.

     • Bregje zegt:

      Nou nou, indrukwekkend! Knap hoe je dat in dialoog weet te verwerken, dat vind ik altijd het moeilijkst!
      Groetjes Bregje

  • Elizabeth Hathway zegt:

   Heel goed die doorbraak Bregje. Een oud patroon doorprikken. Okay.. deze keer heb je geen profijt van… maar ik denk dat je op de goede weg bent. Het is heel bijzonder om zo’n lange transit van Venus in je eigen teken te hebben. Zelf liefde – Zon/Venus. Het 12e huis verwijst altijd naar het innerlijke leven.. dus probeer ook tot rust te komen.. je plek voor jezelf mooi maken. Dingen met en voor je Zelf doen. Venus is meer dan een minnaar, een lover, zij is ook wat je lief hebt, je schat, je treasure. Waardering voor je zelf – is een goede basis voor een relatie Breg..

   • Bregje zegt:

    Je zit wel raak Liz, dat is wel wat ik bijna elke dag opnieuw moet leren en ik maak maar kleine stapjes vooruit (principe van 2 stappen vooruit, 1 achteruit, hoezo Venus retro?!) maar het is niet echt een Zon-Venus ding, daar staat mijn zon te vroeg in Steenbok voor, 3 graden. Wel een Venus-Venus-ding want Venus gaat nog 1x over mijn geboorteVenus (15 gr) heen en terug. Dat triggert ook die oppositie met Saturnus op 16 gr Kreeft, en ik denk dat hem daar de gevoeligheid in zit, en ook het oude patroon. En ook… de afwijzing zelf. Soort van inevitable, hoort ook bij het patroon. De kunst voor mij is om er anders mee om te gaan, om er op een of andere manier minder onder te lijden en dat lukt nauwelijks. Maar ik weet wel waar de oplossing in zit: wat je zegt, die zelfliefde. Kan mezelf ook veel geven, maar wil het nog veel liever van een ander krijgen. Kan mezelf niet alles geven wat ik wil! Maar wil ook niet afhankelijk zijn van een ander. Blijft een beetje knokken dus! Dank je wel voor je lieve respons! Hoe werkt die Venus retro bij jou?
    Groetjes Breg

    • Elizabeth Hathway zegt:

     Hi Bregje, Ik geloof dat voor velen de principe van 2 stappen vooruit, 1 acheruit geldt. Voor mij is dat zeker het geval. Wat de Zon/Venus betreft in Steenbok, het gaat over de symboliek en de astro-taal v.d. symboliek.. d.w.z. Zon = Zelf, Venus = liefde. Er hoeft geen conjunctie te zijn. Het feit dat Venus in onze teken staat is genoeg aanwijzing voor ons om met dat thema aan de slag te gaan. Saturnus opp. Venus.. is gauw geneigd te denken dat liefde verdiend moet worden.. het mag er niet zomaar zijn.

     Wat mijn eigen transit betreft, Venus is in de buurt van mijn Mercurius in 3. Ik ben met een aantal projecten bezig.. met taal.. en creativitiet. Geef nu ook prive astrologie lessen, 45 euro per uur.. beetje reklame doen.. mag met Venus op mijn Mercurius in 3… 🙂 .. Lizx

     • Bregje zegt:

      Ha Liz, dat klinkt goed, je bent lekker bezig 🙂 Ik zit nog een beetje mijn wonden te likken (Venus retro in 12) en vind het, juist als ik me rot voel, moeilijk om die zelfliefde te voelen of op te wekken. Maar je zegt 1 heel belangrijk ding, wat echt de kern raakt van mijn Venus-Saturnusgedoe: de overtuiging dat liefde verdiend moet worden, dat het er niet zomaar mag zijn. Die overtuiging zit er blijkbaar inderdaad in, want ik ga vol in die strijd (innerlijk en/of uiterlijk!) en vergeet dat liefde juist spontaan is. Dat is een hele belangrijke, als ik dit weet te onthouden in mijn bokkige zieltje, ga ik volgende keer die strijd hopelijk niet meer aan, omdat ik weet dat liefde niet bedoeld is om voor te moeten vechten. Dank je wel! XXX Breg

 6. Gala zegt:

  Hieperderpiep…Hoera hoera hoera! 57 jaar! Van Harte Liz!!

  Verjaardagen gaan over cijfers.
  Achter cijfers liggen emoties.
  Achter emoties verhalen!
  Het verhaal dat 57 je brengt is voor 58 een gegeven.
  Born to ride route Tropic of Capiricorn 57.
  Do not forget your guide book.
  Bye bye…toet toet and kiss kiss!

 7. Bregje zegt:

  Ja GEFELICITEERD Liz! 🙂
  Liefs Bregje

 8. Janny zegt:

  Van harte gefeliciteerd, Liz! Maak er een mooie dag van!
  Lieve groet, Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *