De Kracht van Indiase Astrologie: In gesprek met Vedisch Astroloog Willem Simmers

De kracht van Indiase astrologieDe Kracht van Indiase Astrologie
Mijn collega Willem Simmers is een veelschrijver! Dat idee heb ik tenminste. Aan het begin van het jaar kreeg in een kopie van zijn uurhoek boek in handen, en ruim een week geleden, viel ‘De Kracht van Indiase Astrologie’ door mijn brievenbuis. Wat nu volgt is het resultaat van een Facebook uitwisseling tussen Willem en mij. Lees mee…

Liz: Hallo Williem, Wauw, wat ben jij een ‘prolific writer’ !! Dank je wel voor het boek!
Willem:
🙂 Nou..Het is voorlopig wel m’n laatste boek. Misschien dat ik er nog een ebook versie van maak.
Liz:
Het boek ziet er prachtig uit. Ik weet weinig tot niets over de Indiase astrologie en heb het idee dat om een goede recensie te schrijven, ik het boek goed zou moeten doornemen. Ik schaam me diep… maar moet eerlijk zijn. Ik ben volop bezig met mijn proefschrift op dit moment en heb niet genoeg tijd om me hierin te verdiepen. Misschien kunnen we een Facebook interview doen?

Willem: Lijkt me een geweldig idee. Maar ook hier gaat natuurlijk veel tijd in zitten en ik wil niet extra belasten. Maar, mocht het voor jou geen al te grote moeite zijn dan vind ik dit natuurlijk fantastisch. Heb er geen haast mee. Had de aankondiging van dat het al te koop was, tegelijk met het verschijnen van de elektronische versie (ebook) willen laten plaatsvinden, maar het lijkt er nu op dat dit even op zich moet laten wachten. Een ebook maken is lastiger dan ik had gedacht. Zodra Mercurius weer recht loopt plaats ik een aankondiging op FB.

Liz: Okay. Ik begin. Hoe ben je in de Indiase astrologie geinteresseerd geraakt? Hoe lang ben je ermee bezig? Wat zie jij als het grootste verschil tussen de tropische en de siderische systeem?

Willem: M’n interesse in de Indiase astrologie stamt uit 1973. Studeerde daar, in India, muziek aan een conservatorium. Ben me er echter pas serieus in gaan verdiepen vanaf begin 90, omdat ik eerst de westerse astrologie wilde leren. Daar ben ik direct mee begonnen toen ik in 1974 uit India terug kwam.

Liz: Speelde je sitar of iets dergelijks? Het is wel bijzonder vind ik dat je daar op een conservatorium gezeten hebt. Heb je toenertijd ook je horoscoop laten trekken door een Indiase astroloog? Dat lijkt mij wel heel spannend om te doen namelijk. Kwam je wel in aanraking met astrologie daar? Je bent een van de weinige Indiaase astrologen en heb een aantal boeken op je naam staan, merk je dat er meer interesse voor de Indiase astrologie begint te komen?

Willem: Het verschil tussen de tropische en de siderische dierenriem. Wel, de Siderische dierenriem houdt meer rekening met de feitelijke constellaties hoewel ook deze opgedeeld zijn in 12 gelijke stukken. Zonder op de technische details in te gaan wordt er wel gezegd dat, omdát de siderische dierenriem meer in de pas loopt met de astronomische werkelijkheid, je de Indiase horoscoop om die reden ook meer dient te duiden op een concrete directe manier, en niet zozeer psychologisch. Dat laatste kunnen we overlaten aan de westerse benadering waar er eigenlijk nog nauwelijks rekening wordt gehouden met de feitelijke of werkelijke dierenriem-constellaties. De tropische dierenriem is gekoppeld aan de seizoenen en is om die reden gekoppeld aan de Zon (en daarmee het individu) die hierin de bepalende factor is. De siderische dierenriem heeft meer affiniteit met de Maan.

Liz: Dat verschil leg je mooi uit. Ik ben nieuwsgierig. Is het aan te bevelen je horoscoop een keer ook Vedisch te laten trekken? Persoonlijk… al zet ik de Zon 23 gr. + terug, blijf ik een Steenbok. Maar stel je voor dat mijn Zon op 20 graden Steenbok zou staan, zou ik ineens een Boogschutter zijn. Het verschil tussen vuur/Jupiter en aarde/Saturnus is best groot. Ik kan me voorstellen dat ik daar moeite mee zou hebben. Ik voel me gewoon een bok!

Willem: Een springbok? 🙂 Ik kan het iedereen aanbevelen om zijn of haar Vedische horoscoop te laten maken. In psychologische zin blijft alles hetzelfde, so, no worries about that. Ik zal het niet hebben over je sterrenbeeld maar over je lot, bestemming, hartenwensen de talenten waar je mee bent toegerust etc. Kortom, over praktische zaken zal het gaan en heb je vragen over je relatie(s) kinderen of familie dan gaan we ook daar op in. Ik begin evenwel altijd met de elementen en ja, het kan even slikken zijn wanneer deze verdeling niet meer overeenkomt met het vertrouwde beeld.

Liz: Als iemand je belt voor een horoscoop, bied je beide mogelijkheden aan? Als men vraagt jouw wat het verschil is, hoe leg je dat uit kort en bondig uit? En.. Wat is je doel met dit nieuwe boek? Wie zijn de lezers… heb je enig idee? Je hebt in het verleden een prachtig boek over de Nakashatra’s geschreven. Is de Indiase astrologie in opkomst? En indien ja.. hoe verklaar jij dat?

Willem: a, ik duid altijd beide horoscopen. In het westen gaan we er van uit dat we zelf ons lot uitstippelen, dat het een maakbare wereld is etc. Hoe doen we dat? We ontwikkelen onszelf en met het door jezelf gevormde karakter bepaal je, simpel gezegd, je eigen lot. In India gaat men er vanuit dat je karakter gevormd wordt dóór je lot dat bovendien ook nog eens in steen gebeiteld vastligt. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Kort: je westerse horoscoop geeft inzicht in de sturende werking van allerlei psychologische mechanismen, de Indiase toont ons wat hier naar, naar alle waarschijnlijkheid concreet van terecht komt. Voor mij zijn deze twee invalshoeken net zo belangrijk als m’n linkerbeen dat is voor mijn rechter.

Mijn eerste boek ‘Indiase Astrologie’ heeft goed gelopen. De uitgever vond de verkoop echter te langzaam gaan en wilde ermee stoppen nadat er zo’n 700 exemplaren van waren verkocht. Ik kreeg op dat moment m’n rechten terug. Had inmiddels al wel het manuscript van dit boek toegankelijker gemaakt en aangevuld met nieuwe inzichten, maar ja de uitgever wilde er niet meer aan beginnen en helaas was het oorspronkelijke boek niet meer te koop. Cursisten evenwel, bleven er naar vragen en dat alleen al vond ik genoeg reden om het opnieuw uit te geven. Toen ik de rechten van mijn eerste boek terug had heb ik besloten de twee boeken, Indiase Astrologie en het boek Nakshatra’s, te bundelen in één boek. Het boek in de vorm waarin het nu gegoten is, bevat ook een uitleg over Solaren een onderwerp waar op de Nederlandse markt niets over te krijgen is.

Liz: Zo.. Twee boeken voor de prijs van een 🙂 Een aanrader dus. Geweldig Willem. Dank je wel.

Het boek ‘de Kracht van Indiase Astrologie’, is o.a. te bestellen bij gespecialiseerde boekhandels, via Willem’s website, & o.a. bol.com


Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in boekrecensies en getagd, . Bookmark de permalink.

3 Reacties op De Kracht van Indiase Astrologie: In gesprek met Vedisch Astroloog Willem Simmers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *