The Hobbit en de as Stier/Schorpioen

The Hobbit en de as Stier/Schorpioen – door Brita Falk
Meer dan tachtig jaar geleden schreef J.R.R. Tolkien zijn meesterwerk “The Hobbit”. Dit boek werd in 2012 verfilmd onder regie van Peter Jackson, die ook de zeer succesvolle trilogie “In de ban van de Ring” verfilmde.Deel 1 is inmiddels gezien, deel 2 en 3 moeten nog in premiere gaan.Voor mij is de film The Hobbit de ultieme uitbeelding van de as Stier- Schorpioen.

The Hobbit en de as Stier/Schorpioen
In het vredige “Hobbiton”, het dorpje waar hobbits wonen kabbelt het leven rustig voort. Hobbits zijn vriendelijke, vredelievende wezens met een sterke liefde voor eten, de warme maaltijd in het bijzonder, liefst twee maal per dag. Grazige weitjes, lieflijke heuveltjes, knusse tuintjes en vriendelijke inwoners. Hobbits wonen in een hol dat in de heuvel gebouwd is. Geen zompig, bedompt hol maar een prachtig, smaakvol vormgegeven woning, met vele kamers, gangen en natuurlijk het belangrijkste: voorraadkamers met lekker veel eten… Echt een stier aangelegenheid! Datgene wat je opgebouwd hebt veilig stellen, dat wil het teken Stier. Zo ook Bilbo Baggins, de hobbit die een hoofdrol speelt in de film van Peter Jackson. Als Gandalf de magïer Bilbo komt opzoeken om hem over te halen tot een avontuur dan moet Bilbo daar in eerste instantie niets van hebben. Een hobbit is van nature niet avontuurlijk ingesteld! Hij houdt van rust en regelmaat, een spannend avontuur is niets voor hem….

The Hobbit en de as Stier/Schorpioen
Alhoewel…. Bilbo Baggins is een afstammeling van de “Toek”-familie die bekend stonden als enigszins afwijkend, namelijk wat avontuurlijk ingesteld. Daarmee probeert Gandalf Bilbo over te halen om het avontuur aan te gaan, namelijk een zoektocht naar het verloren goud van de dwergen. In Midden-Aarde, Tolkien’s fantasie-wereld waar zijn verhalen zich afspelen, leven dwergen, hobbits, elfen en mensen naast elkaar, zij het in verschillende gebieden. Wij stappen het verhaal binnen op het moment dat Gandalf een 14e reiziger zoekt voor het avontuur met de draak Smaug, de draak die de dwergen heeft verjaagd uit hun leefgebied, de berg Erebor en hun goud heeft ingepikt. Dit avontuur lijkt Bilbo maar niets. Hij blijft liever in het rustige “stier” landschap, met zijn bloementuintje, het land bewerken, eten, genieten, een pijpje roken in zijn luie stoel na gedane arbeid.

The Hobbit en de as Stier/Schorpioen
Na veel gedoe besluit Bilbo uiteindelijk om mee te gaan en zo komen ze terecht in hun zware,louterende beproeving, de reis naar Erebor met vele gevaren en heldendaden. Bilbo ontmoet bijvoorbeeld Gollum, een duister creatuur die huist in een grot. In deze fantastische scene waar hij zichzelf van de dood moet redden, wordt prachtig het stuk duisternis, gevaar en crisis, (allemaal schorpioen-thema’s), naar voren gebracht. Compleet het tegenovergestelde van het veilige en vredige Hobbiton…..!

Het leuke is dat de regisseur van de film, Peter Jackson, een Schorpioen is. Een beetje Schorpioen deinst niet terug voor een mega-project! We kunnen gerust stellen dat ook deze trilogie een mega-project is. Jackson duikt vol overgave in deze klus. Er is nauwelijks tijd om op adem te komen in de film, Jackson sleept je volledig mee in zijn rollercoaster van emoties, special effects en je komt stuiterend de bioscoop uit….! Mooi in beeld gebracht, de tegenstelling tussen het veilige, vredige wereldje van de stier, Hobbiton, en de gevaarlijke, alles-of niets wereld vol avonturen van de schorpioenige reis naar de Eenzame Berg waar ze allen de draak Smaug gaan bestrijden. Veiligheid versus gevaar, stabiliteit versus risico. !

Het is niet raar dat de regisseur een Schorpioen is. Een Schorpioen wil je aan je haar naar het gevaar toe slepen, omdat je kennelijk iets moet leren. Dus het maken van films met het plutonische thema goed tegen kwaad, zoals in Lord of the Rings en de Hobbit is Jackson op het lijf geschreven. Cliffhangers, emotionele rollercoasters, doorgaan tot je erbij neervalt, het zijn Plutonische thema’s….! Ik ken de man niet persoonlijk maar op de set schijnt hij zeer veeleisend te zijn. ! Alles of niets! En mocht het na veel strijd en gedoe lúkken, dan héb je ook wat. ! !
Peter Jackson is geboren met een Zon-Neptunus-conjunctie in Schorpioen, een vissige Scorpio dus. De film-wereld valt onder de planeet Neptunus. Illusie, een niet realistische wereld, dat is de film-industrie en ook de sfeer van de twee films is uiterst Neptunisch te noemen. Geen wonder dat Peter Jackson zich als een vis in het water voelt met de thema’s: goed tegen kwaad, tot het uiterste gaan voor een volledige transformatie van de ziel! Hier komen de Plutonische krachten en de Neptunische sfeerbeelden bij elkaar, net als in Jackson’ s Zon-Neptunus conjunctie in Schorpioen. De film is voor mij een afspiegeling van de as Stier-Schorpioen, Peter Jackson heeft deze as zeer waarschijnlijk ook in de horoscoop aanwezig, namelijk Stier ascendant en Schorpioen op de de descendant. (gegevens astro.com, B-rating dus niet 100 % zeker)

Einde van de film: Na een uitputtende vechtpartij waarin iedereen op het nippertje gered
wordt door hulp van de adelaars, komen ze eindelijk dichterbij De Eenzame Berg. !
Ha, even rust, denk je dan, maar nee, Jackson sleept je op plutonische wijze mee de berg
in, waar de draak ligt te slapen tussen het gestolen goud….Het gevaar is nog niet
voorbij……Jackson zoekt het gevaar op…….ik kijk uit naar deel 2 en 3…

© Brita Falk

Horoscoop Peter Jackons

jackosn

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Brita Falk en getagd, , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op The Hobbit en de as Stier/Schorpioen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *