Brita Falk: Saturnus in het Dansvak

SATURNUS EN HET DANSVAK – door Brita Falk
Waar zouden we zijn zonder Saturnus in het dansvak? 
Saturnus vertraagt, remt af, beschermt, koelt af, stelt grenzen en structureert.

In de danswereld hebben we deze planeet hard nodig. Waar zou men zijn zonder discipline?
De dansacademie lijkt soms wel overeenkomsten met het leger te hebben….Er wordt je niets gevraagd, je moet gewoon doen wat er gezegd wordt. Orde, regelmaat en strengheid! Zo word je straks klaar gestoomd voor het werkveld in de klassieke balletwereld, waar ook de hiërarchie belangrijk is, net als in het leger. Je begint onderaan de ladder en klimt langzaam op (Steenbok!), als je goed genoeg bent, uitmuntende fysieke mogelijkheden hebt en de juiste mentaliteit laat zien.
Voorstelling gehad tot ’s avonds laat? De volgende dag begint gewoon de training weer vroeg in de ochtend, moe of niet. En gelukkig maar, want zou je denken „nou vandaag even niet’ dan komt het slop erin en kun je het schudden. Nee, je MOET er zijn, en dat moeten is zo Saturnus. Trainen, trainen en jezelf verzorgen. Rust nemen is belangrijk maar vooral de discipline en het doorzettingsvermogen van Saturnus geeft ons de structuur die men zo hard nodig heeft in het dansvak. Pijn verbijten, blessures, teleurstelling, streng dieet, het hoort er allemaal bij, ook dat is Saturnus. Wie de film „Black Swan’ heeft gezien kan zich ongeveer wel inleven in bovenstaande. Het blijft een film, maar er is ook een aantal afleveringen gemaakt over de mensen van Het Nationale Ballet genaamd „Bloed, zweet en blaren”. Naar aanleiding van deze serie tv-programma’s kwam ik drie horoscopen tegen van dansers met een Venus-Saturnus Conjunctie. Een fantastische planeetstand voor dit vak, Venus als symbool voor de danskunst, en Saturnus daarbij om te zorgen dat het niet alléén maar mooi is…
Hieronder een korte beschrijving.

SATURNUS EN HET DANSVAK:
Igone de Jongh, nu eerste soliste bij het Nationale Ballet.
Alexandra Radius, was jarenlang eerste soliste bij HNB, getrouwd met:
Han Ebbelaar, was jarenlang eerst solist bij HNB.

Igone de Jongh 9 september 1979, Haarlem, geboortetijd onbekend.

Igone de Jong

Deze perfectionistische Virgo heeft maar liefst vier planeten in het teken Maagd, waaronder de Venus-Saturnus conjunctie, uitgaand. Venus wordt dus in de rug gesteund door Saturnus. Alle planeten naar Virgo gaan vierkant naar Neptunus in Boogschutter, ze moet er alles voor opofferen. We zien haar uitgeput neervallen in de coulissen na de loodzware eerste akte uit Sleeping Beauty, „al ben je nog zo goed voorbereid (virgo) het went nooit”.
Ze is tot in perfectionistisch detail met het voorbereiden van haar spitzen bezig, verstevigen, bewerken linten naaien, die moeten goed zitten natuurlijk. Ook is het nooit goed genoeg, deze al jaren succesvolle topdanseres blijft aan zichzelf twijfelen en reageert als volgt op een compliment van haar collega’s: „ja? was het goed? Ik dacht dat het niet zo goed ging…” Virgo blijft hoge eisen stellen…
Ze heeft de perfecte situatie gekozen om haar Virgo-kwaliteiten uit te leven want in het dansvak moet het altijd beter.
Ze zegt hierover in een interview met Herman Stevens, HP de tijd 2003:
„Het publiek komt voor een mooie avond. Maar dansers weten precies wat goed en fout is. Wij zijn de hele dag zo kritisch met die spiegel bezig, dat houdt heus niet op wanneer we naar iemand anders kijken. Wij kijken niet om te genieten. Wij willen zien wat er niet goed is.” Op en top Virgo wat mij betreft.

SATURNUS EN HET DANSVAK: Alexandra Radius, 3 juli 1942 Amsterdam 10.00 pm

Alexander-danser

Alexandra is gezegend met een uitgaande Mars-Pluto conjunctie in Leeuw. Geen wonder dat ze een ijzersterke techniek en zeer grote spierkracht heeft, en natuurlijk eerste soliste is geweest dat wil Leeuw graag natuurlijk. „Ik ben nooit moe’, heb ik haar in een interview horen zeggen. Samen met de stralende Zon-Jupiter conjunctie in Kreeft en haar Maan in Vissen heeft een grote emotionele kracht. Over emotie zegt ze: (NRC-17 dec 1971) ‘Emotie is een essentieel punt van de dans. De grote dansers in de wereld hebben meestal een niet zo’n bijster goede techniek, maar wel een geweldig emotionele uitstraling.”

Haar Venus-Saturnus conjunctie valt in het teken Tweeling, evenals Uranus en Mercurius. Dit geeft aanpassingsvermogen, snelheid, en leergierigheid. Met haar zon op cusp 7 is het prachtig dat ze altijd met haar man gedanst heeft.

Han Ebbelaar, 16 april 1943, Hoorn

Han

Han Ebbelaar is geboren met zonneteken Ram en heeft ook de Venus-Saturnus conjunctie in Tweeling, Uranus staat er ook bij. Beiden hebben dezelfde planeten in conjunctie in Tweeling, ongelooflijk. Het is dan ook niet vreemd dat ze, naast het klassieke (saturnus) werk ook veel vernieuwende (Uranus) choreografieën hebben gedanst.
Twee harde werkers dus. Ze hebben geen kinderen, dat is bijna onmogelijk als danser.
(Igone heeft een zoontje van vier! De eerste ballerina met een kind in de geschiedenis?)
Je moet er eigenlijk alles voor opofferen, voor het dansvak. Maar Alexandra en Han gingen na de voorstelling uitgebreid koken en eten (kreeft!)en wonen nu heerlijk in Frankrijk, na een leven van hard werken in de danswereld….

Venus….. met alleen mooi zijn kom je er niet….. Juist Saturnus geeft het de aarde en dat doorzettingsvermogen om het „gegrond” te maken.

Brita Falk 2014

Gegevens: astromarkt.net & wikipedia

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Brita Falk en getagd, . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *