Brita Falk: Maan-Pluto Perikelen in de Artiestenwereld

MAAN-PLUTO-PERIKELEN IN DE ARTIESTENWERELD – door Brita Falk

Vanwege de lengte van dit artikel is het gesplitst in twee gedeeltes. Vandaag deel 1

Een goede vriendin van mij ligt regelmatig overhoop met haar Maan-Pluto vierkant.
Deze planeetstand zorgt er voor dat men op de diepste bodem van het gevoelsleven terecht komt en eerlijk gezegd; ondanks de heftigheid van dit aspect zou ze het toch niet anders wensen…..! Zonder dit heftige gevoelsleven was ze misschien geen kunstenaar geworden, althans een minder interessante? Juist door deze crises werden haar kunstwerken dieper doorleefd en zolang de Maan-Pluto energie op deze manier een vorm krijgt is er niets aan de hand. Het wordt pas een probleem als er dwangmatigheid bij komt kijken maar omdat dit vierkant in het beweeglijke kruis valt (Tweeling-Maagd) is het gelukkig altijd weer snel voorbij.

Ik zie dit vierkant bij haar als een opeenstapeling van emoties die op een gegeven moment, als het teveel is geworden, aan een ontlading toe zijn. De Maan maakt bij haar een ingaand vierkant op Pluto, dat houdt in dat er een probleem kan zijn met het verwerken van emoties. Men wordt als het ware overspoeld en kan niet altijd direct reageren, klapt dicht en loopt tegen de overmacht van Pluto aan. Je zou verwachten van een Maan in Tweeling dat hij het luchtig opvat en gemakkelijk praat. Praten is inderdaad een goede uitlaatklep voor de Maan in Tweeling maar vanwege het vergrotende en overspoelende effect van Pluto kan alles zich opstapelen. Zoals ik al zei moet de bom dan natuurlijk eens barsten en op een gegeven moment, als iedereen al lang weer vergeten is waar het over ging, komt de explosie in de vorm van een hevige tranenvloed of confrontatie. Het lijkt alsof het nooit meer overgaat en er is maar één weg: dwars er doorheen! Pluto eist volledige overgave en dus laat ze zich volledig overspoelen, wetend dat het meestal weer snel voorbij is en heel wat zielenleed mooi weer opgeruimd.

Praten, schrijven (Tweeling) en lichaamswerk (Maan driehoek Ascendant) kunnen weer balans brengen. Dit vierkant, deze spanningsbron is bij haar wel gekoppeld aan problematiek met de luchtwegen (Maan in Tweeling) en de hormoonhuishouding. ( Maan= cyclus)
Dit laatste lijkt dan echt een vrouwen-onderwerp. Niets is minder waar. Er bestaan natuurlijk ook Maan-Pluto mannen en zie, zodra ik mij ging bezig houden met dit aspect kwamen er in korte tijd maar liefst acht horoscopen voorbij van mannen met een Maan-Pluto-conjunctie. Geen vierkanten, geen opposities maar allemaal conjuncties. Dat vond ik uiterst interessant en het is ongelooflijk dat ze ook allemaal kunstenaars zijn. Zo zie je maar weer dat de heftige emoties van de Maan-Pluto verbinding uitstekend tot uiting kan komen in bijvoorbeeld kunstzinnige projecten.

Hier volgt een korte uiteenzetting over vijf verschillende mannen met een Maan-Pluto conjunctie. Ik kijk naar het zonneteken, en in welk huis de Maan-Pluto-conjunctie valt, indien geboortetijd bekend. Hoe komt dit aspect bij de mannen tot uiting?
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Man A: componist, gitarist, zanger.

mana
Maan-Pluto conjunctie in Weegschaal in het zevende huis
Pluto heeft te maken met de dood. Dus een Maan-Pluto conjunctie kan ook tot uiting komen in een grote fascinatie voor de dood. Bij Man A. valt de Maan-Pluto conjunctie in het kunstzinnige teken Weegschaal.
Opmerkelijk is dat deze kunstenaar in een “death-metal”-band speelt, waar thema’s als bloed, dood en verderf bij het hele theaterspektakel horen. Zijn zon staat in Leeuw dus die wil wel op het podium staan. De Maan-Pluto verbinding komt hier onder andere tot uiting in fascinatie voor skeletten, zombies( beetje Neptunus erbij), en duistere plaatjes. Bovendien is Pluto heerser van het achtste huis, dat geeft ook een fascinatie voor alles wat met thema dood te maken heeft. Echt Weegschaal zijn zombies niet, maar belangrijk is hier dat de Maan-Pluto energie vorm krijgt door middel van het componeren van muziekstukken. Weegschaal wil graag iets moois maken, en zoekt een verbinding met de ander. Zijn composities staan bekend om het verbinden van verschillende muziekstijlen, en brengt musici uit verschillende muziekstijlen samen. Mooi Weegschaal-element dus.
Hij is vaak de leider (Zon in Leeuw) maar werkt ook graag samen (Weegschaal)
De conjunctie valt bij hem in het zevende huis van relaties. Dat geeft aan dat het wellicht belangrijk is om de emoties met de partner te kunnen delen. Of een samenwerkingsverband aan te gaan met andere kunstenaars, waarschijnlijk neemt hij wel de leiding, dat is de vraag. Een stuk ‚ik” als zijnde Leeuw en een stuk „wij” met de Maan in Weegschaal in 7.
Zolang de heftige Maan-Pluto energie een uitweg vindt in een steeds een nieuw, kunstzinnig en emotioneel diep doorleefd project is er niets aan de hand. Als de munt de andere kant opvalt kan zich misschien dwangmatigheid met betrekking tot relaties of samenwerking (zevende huis) ontwikkelen. Of “ik móet hetzelfde voelen als jij” want Pluto in 7 kan afhankelijkheid van de partner opleveren, dan wel in samenwerkingsverband machtsstrijd geven. Daar is echter geen sprake van, de wereld kan volop genieten van zijn prachtige composities.

Man B: Danser, danser, bewegingstrainer

manb

Maan-Pluto conjunctie in Leeuw, op de Ascendant

Ook hier treffen we een uiterst gevoelige kunstenaar, een danser met de Zon in Kreeft en een Maan-Pluto-conjunctie in Leeuw, met Saturnus erbij, bovenop de Ascendant. Een Leeuw-ascendant komt als ‚natuurlijk leider” over op de buitenwereld en deze man krijgt dan ook altijd de rol van vader, of koning in de grote figuratie rollen. Hij is al „op leeftijd”, (de gemiddelde carriere van een balletdanser houdt op bij 35 jaar) maar hij kan dus toch nog op het podium staan, en wordt gecast vanwege zijn enorme „stage presence”. Daar kan ik me iets bij voorstellen: met Pluto op de Ascendant maakt hij nogal een verpletterende indruk, en Saturnus op de Ascendant geeft hem iets ‚geslotens”…Maar toch dat koninklijke van de Leeuw. Nog tegenstrijdig ook! In ieder geval zie je hem niet snel over het hoofd, deze kunstenaar met sterk aanwezige Ascendant. Gelukkig kan hij in zijn werk als danser (lichaam, eerste huis! ) en dans docent zijn leidinggevende (Leeuw)talenten goed kwijt. De man is snel beledigd en voelt zich gekrenkt als hij niet genoeg aandacht krijgt (Leeuw). Wellicht vanwege zijn grote overgevoeligheid, zijnde een manlijke Kreeft, heeft hij zichzelf een barse dominantie aangemeten. Emoties, emoties, als Kreeft en met een heftige maan-stand, nogmaals, het komt hier tot uiting in de kunst….

Wordt vervolgd, volgende keer deel twee van „Maan-Pluto-Perikelen in de artiestenwereld.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Brita Falk en getagd, , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Brita Falk: Maan-Pluto Perikelen in de Artiestenwereld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *