Astrologie: Samhain/ Halloween

Dit is een oude post van 2008. Onderaan staat informatie over het licht festivaal op het Oosterbegraafplaats in Amsterdam, vanaf 6 pm op 1 november.

Samhain/Halloween is een speciale feestdag. Ik heb hele fijne herinneringen aan al die geweldige feesten waar ik verkleed als vampier naar toe ging. Daar stond ik dan, lekker mysterieus mijn “bloody Mary” te drinken. Nu ben ik een beetje jarig op Halloween, omdat mijn zoon op Halloween geboren is. Vandaag gaat hij “enge” cakes versierd met spinnen, en marshmallow pompoenen op school uitdelen. Geweldig eigenlijk dat we deze oude heidense feestdag nog in eer houden. In de Keltische kalender staat Samhain (het begin van het keltische nieuw jaar) tegen overBeltane (May-day in de UK) dat  het begin van de zomer aangeeft. Dit waren de twee belangrijkste Keltische feestdagen.

Maar in de keltische kalender was Samhain geen dag eigenlijk. Het viel als het ware tussen twee werelden in. Het was een open ruimte dat aan het einde van het oude en aan het begin van het nieuwe jaar stond. Het was de dag dat de overledene de kans kregen om de levenden op te zoeken. Op deze dag was de vlies tussen heden en toekomst, tussen leven en dood zo dun dat de geesten los konden komen en zich met de levenden konden mengen. De Christenen – in ware Romeinse traditie – nam Samhain over – en noemden het “All Hallows Eve“. Dit werd later Halloween.

In de US zijn mensen helemaal in de baan van Halloween. “Trick or Treat”…. De kinderen gaan langs de huizen net zoals hier in Nederland op Sint Maarten’s feest.

Het idee van de doden, onze ‘ancestors” in ere houden vind ik fascinerend. Denk bijvoorbeeld aan de Mexicaanse “Dia de los Muertos” de dag waarop men bij de graaf van het overledene feest viert. Te lang hebben wij in het Westen de dood verzwegen. Daar begint verandering in te komen.  Afgelopen woensdag was voor de derde keer de Oosterbegraafplaats tot laat open. Daar kon men in het donker de graven bezoeken.

En het was een hele koude, donkere nacht… mistig zelfs. Het spookte bijna….. Op zulke momenten realiseer ik me dat ik teveel “Hammer Horror” films gezien heb in mijn jeugd…….. AAAGGG

Update: Dit jaar op 1 november 2017 kun je weer terecht. Deze tekst is van de website waar alle informatie op staat. ‘

Lichtjesavond op 1 november

Eén keer in de twee jaar zet De Nieuwe Ooster de gewone wereld even stil. Op woensdag 1 november 2017 verandert de begraafplaats in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering.

Nabestaanden kunnen die avond van 18.00 tot 21.00 uur de rustplek van hun overledene bezoeken. Daarnaast bieden lichtjes, beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken. Kinderen zijn van harte welkom. Individuele graven worden niet door ons aangelicht, maar u bent welkom dit zelf te doen.’

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in astrologie algemeen en getagd. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *