Overpeinzingen over de Maansverduistering van vrijdag 5 juni 2020

Elk jaar kent twee eclips seizoenen: 36 dagen rondom de Noordelijke Maansknoop en 36 dagen rondom de Zuidelijke Maansknoop. Nieuwe en Volle Manen die in deze periodes vallen, worden zons of maansverduisteringen. Als een Volle Maan plaatsvindt op minder dan 6 graden afstand van de knopen as, dan wordt het een totale maansverduistering. Is de afstand tussen 6 en 15 graden, dan is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering. Op vrijdag valt de eerste van de drie zomer eclipsen – een gedeeltelijke maansverduistering in 15°34 Boogschutter. Tijdens een maansverduistering, valt de schaduw van de aarde over de maan, en de Maan kleurt meestal rood – de term ‘blood moon’ heeft betrekking op maansverduisteringen (de rode kleur heeft te maken met de atmosfeer v.d. Aarde zelf). Maansverduisteringen zijn overal zichtbaar – mits de Maan boven de horizon is.

De maan staat voor het vrouwelijke principe, de emoties, het gevoelsleven, het verleden en hoe we onbewust op situaties en mensen reageren. Symbolisch gezien, worden we tijdens een maansverduistering, even van het gevoel afgesneden en de solar kracht neemt toe. Elke zonsverduisteringen wordt gevolgd of voorafgegaan, en soms allebei – door maansverduisteringen. Over twee weken – op 21 juni – is er een zonsverduistering op 0° 21″ Kreeft – en op 5 juli is er een tweede maansverduistering op 13°38 Steenbok. De energie van de komende twee weken wordt emotioneel gekleurd door deze volle maan.

De horoscoop van vrijdag’s maansverduistering – maakt op mij een vrij chaotische indruk: de Zon en Maan staan nml. vierkant Mars conjunct Neptunus in Vissen. Dat uit zich nu al in het collectief, in o.a. het bij elkaar komen van grote groepen mensen om het slachtoffer George Floyd te herdenken, elkaar te troosten, en boosheid op het politie geweld (Mars) te uiten. Neptunus heeft een verband zowel met het slachtofferschap als met de massa.

Eclipsen hebben het vermogen om gebeurtenissen naar zich toe te trekken, zowel vooruit-als achteruit in de tijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat als we de eclips horoscoop van 5 juni trekken – met als lokatie Amsterdam – we een beeld krijgen van de politieke ophef veroorzaakt door de demonstratie tegen discriminatie en politie geweld, daags eerder gehouden op de Dam. De Maan in Boogschutter staat hier in het eerste huis (de opkomst was enorm, er kwamen duizenden mensen erop af ipv een paar honderd) – en de Zon in het zevende huis legt de focus op leiderschap (in dit geval in de vorm van enorm kritiek op Femke Halsema). Het gevoel die Halsema omschreef – het overdonderd worden – hoort vaak bij eclips seizoen. De eclips valt in de hoekhuizen en planeten in hoekhuizen laten altijd van zich horen. Je zou ook kunnen zeggen dat Amsterdam resoneert met deze eclips.

 

Een eclips brengt zowel kansen op succes als kansen op mislukkingen met zich mee. Eclipsen zijn zeker niet zuiver negatief – wat sommige astrologen wel beweren. Een eclips is een soort schijnwerper – die het vermogen heeft dingen in het licht/of in de schaduw te zetten. Een maansverduistering kan een emotioneel ingewikkelde situatie wel tot een breek punt brengen – maar in mijn ervaring – is het niet de beste tijd om grote beslissingen te nemen. De energie is – als het ware opgeklopt – en gebeurtenissen gaan snel hun eigen leven leiden. Het is  ‘genie uit de fles’ type energie. Dingen pakken vaak heel anders uit dan verwacht. Het kan een  ‘out in the cold’ of een uit de emotionele ‘comfort zone’ gevoel of een grote emotionele onrust oproepen. Emotioneel onzeker voelen. Tweeling/Boogschutter – rusteloosheid van geest. Zoeken naar ‘het‘ antwoord. Een collectieve amnesie – of roes.

De Zon/Maan oppositie, staat vierkant op Mars/Neptunus. De driehoek die er gevormd wordt, is in astrologie een t-vierkant genoemd. De Mars/Neptunus conjunctie ontvangt de energie van de Zon en de Maan en is een zogenaamde ‘focal’ planeet. Focal planeten bieden een uitweg aan. De spanning van de Volle Maan richt zich ergens op. Al is een Mars/Neptunus in Vissen niet altijd makkelijk, het heeft ook positieve eigenschappen. Positieve Neptunus: een moeilijk situatie kunnen ontstijgen. Neptunus heeft vaak iets ’transcendental’, of verheven in zich. Dat onbegrensde van Vissen – kan ook een gevoel van ‘samen’ ‘ons’ ‘wij’ doen ontstaan. Het positieve van Mars in Vissen, is dat hij oog heeft voor anderen en wil zijn energie vaak voor anderen inzetten. Het is een dienstbare Mars. Puur vanuit de positie van de Zon/ Noordknoop in Tweeling gezien, denk ik dat het belangrijk is om te leren luisteren, en te proberen bewust in verbinding te blijven met ‘de ander’. Tweeling is een nieuwsgierig teken en door vragen te stellen, tonen we begrip voor de waarheid van de mensen om ons heen.

Zonsverduisteringen herhalen zich elke 18 jaar en 10 of 11 dagen (afhankelijk van de schrikkeljaren), zij het niet op dezelfde plaats op aarde. Dit cyclus van eclipsen wordt de Saros cyclus genoemd. Voor meer info. over de Saros cyclus, wijs ik je naar het boek van Bernadette Brady, Predictive Astrology, The Eagle and the Lark. Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar. Kijk waar deze maansverduistering in je eigen horoscoop valt – en denk terug naar de volgende periodes – toen vergelijkbare maansverduisteringen vielen. Geef jezelf wel wat speel ruimte – want eclipsen vallen rondom de knopen as – en de knopen zijn ongeveer 18 maanden in een teken. Het huis van je horoscoop waar de Noordknoop transiteert -is waar je nieuwe en andere manieren van denken en doen kan ontwikkelen. Het huis van de transiterende zuidknoop creeët de situaties die nodig zijn om deze nieuwe benadering te bewerkstelligen. De eclipsen benadrukken – als het ware – deze levens gebieden.

15 juni 1992 – 24°20 Boogschutter
4 juni 1993 – 13°54 Boogschutter
26 mei 2002 – 5°05 Boogschutter
15 jui 2011 – 24°23 Boogschutter
4 juni 2012 – 14°13 Boogschutter

Ik heb deze blog post speciaal voor mijn studenten geschreven. Wil je ook een online astrologie opleiding volgen? Of heb je behoefte om individuele coaching om je astro-kennis te toesten? Schroom niet om mij te mailen voor informatie over mijn diensten: hathway77@hotmail.com

Liz Hathway, Master of Arts in Cultural Astronomy and Astrology, DFAstrolS, Qualified Horary Craftswoman (Frawley School)

 

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in maanfasen en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *