Boek ‘Venusian Kitchen’ in gesprek met Henriëtte Tomassen

Het prachtige Nederlandstalige boek ‘Venusian Kitchen‘ is een liefdesverhaal over ons eten. ‘Het is een fotoboek dat overstroomt van intieme beelden, poëzie, verhalen en recepten.’ Ik heb een eerste kopie van het boek in handen gehad tijdens de laatste live ASASdag in maart 2020. Het prachtige boek – dat mij aan boeken uit de 18 eeuw deed denken -heeft onze steun nodig … . Erkende astrologe Henriëtte Tomassen is een van de bedenkers van het project en het leek mij leuk om niet alleen het boek onder de aandacht te brengen… maar haar ook wat Venus/insider vragen te stellen.

Liz: Henriëtte .. wat bracht je tot dit project? Waar kwam het idee vandaan? Had je op dat moment een prachtige Venus transit of iets dergelijks ?

Henriette: Het idee ontstond in mei 2014. Ik zie nu pas dat transit Venus op dat moment mijn radix Venus raakte. En mijn progressieve zon conjunct radix Venus. Als jonge vrouw van 20 had ik al eerder een sterke ingeving dat ik ooit een boek wilde maken over eten. Op die dag in 2014 viel bij mij de titel binnen: De keuken van Venus, een liefdesverhaal over eten. Het verbindende aspect en de schoonheid van eten. Met jezelf, met elkaar en met de aarde.

Darby Costello heeft me ooit (2010) in een consult aangezet om meer Venusian te leven. Dat woord was nieuw voor mij en het zoemde na in mijn hoofd op de fiets onderweg terug naar huis na de sessie met haar in Amsterdam. Wat een interessant woord, wat een mooie vibratie. Ik wilde het woord zacht maar hardop zeggen zodat het me niet zou ontglippen.
In 2014 viel dat woord en de betekenis  samen met mijn idee voor het boek. Wat een heerlijk moment, opeens wist ik het!

De titel is ‘Venusian Kitchen’ om iedereen die wil uit te nodigen om te leven zoals je liefhebt: live as you love.

Liz: Het boek is duidelijk met veel liefde gemaakt. Wat je niet ziet in de foto’s is de kwaliteit van het papier, de prachtige gouden binnenkant van de kaften, het gevoel van het boek in je handen. Echt bijzonder. Welke aspecten in je eigen horoscoop – denk je zelf – zie je in dit boek weerspiegelt?

Henriette: Het oog voor detail en de geweven cover zou een uiting kunnen zijn van mijn maagd ascendant versterkt met Pluto;) De behoefte om iets moois in de wereld te brengen en mensen aan te steken met levenslust en dankbaarheid is volgens mij een optelsom van mijn horoscoop en alle transits en progressies tot nu toe. Het verlangen naar de essentie van het leven maakt me creatief.

Liz:  Dit boek lijkt mij heel passend voor de tijd waar we nu in leven. In die zin – door de drievoudige conjuncties van Jupiter/Saturnus en Pluto in Steenbok dit jaar – is er in het collectief een moment van stilte. Dit boek past er bij. Het had een heel verstillende effect op mij toen ik het boek kon inkijken tijdens de laatste ASAS dag. Hoe zie je dit ?

Henriette: De magie van het stilstaan is voelbaar geworden begin dit jaar. Liefde en haastig door het leven banjeren zijn moeilijk te verenigen. Genieten en alsmaar beter, meer, hoger moeten… dat gaat toch ook maar lastig samen. Daar zijn we in deze periode meer van doordrongen. Laten we gewoon eens beginnen met stilstaan. Halt. En om ons heen kijken. De intensiteit van de foto’s laat je stilstaan. Door de schoonheid van het gewone te vatten.

De concentratie van een spelend kind. De liefde van een boerin voor haar land. Een theedoek waar aardappelen in rusten. De romance van twee stronkjes witlof. Opgroeiende meisjes. Verliefde jongetjes. Gekkigheid. Palmkool in volle glorie. Een wolkenlucht.
Dit te zien. Te ervaren. Dat is de magie van het stilstaan. Het is de magie van het leven.

Liz:  Elsbeth heeft de foto’s gemaakt en jij de teksten ? Was dat lastig om passende woorden te vinden voor zulke schitterende photographs…

Henriette: Voor mij is de nauwe samenwerking met Elsbeth een feest. We werken zo goed samen en laten veel ruimte voor elkaar en voor het toeval. En voor de magie. Dat is wat je voelt in de foto’s en gedichten. De foto’s van Elsbeth zetten mij als vanzelf aan om te schrijven. Soms kwamen de zinnen in de nacht en dan schreef ik ze ’s ochtends op. De Neptunus en Mars conjunctie in mijn 3e huis zijn zeker een factor in dit boek.

Liz: Ik weet dat jij een Waterman bent .. Jupiter/Saturnus staan conjunct in jouw teken al op 21 december. Dit lijkt mij wel een goed teken voor een spannend nieuw project. Wanneer denken jullie dat het boek verkrijgbaar zal zijn?

Vanaf eind november ligt het boek in de winkel. Nu nog de tweede helft van de crowdfunding om naar de drukker te gaan! Het boek is compleet en er zijn nog 45 bestellingen nodig om naar de drukker te gaan. Via de crowdfundingsactie op Voordekunst, kun je een gesigneerde exemplaar bestellen maar je kunt natuurlijk ook gewoon een donatie doen:

Liz: Ik wens je heel veel succes Henriette.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in boekrecensies en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *