Workshop Prenatal Eclips (PNE)

Workshop in Oldenzaal: de Pre-Natal Eclips

Dit komende weekend (6&7 november), ben ik gastspreker op het jaarlijkse astrologie congres in Oldenzaal. Zondag sluit ik sluit het congres af – met een mundane lezing (o.a. over Pluto in Waterman).  Op zaterdag avond, geef ik een workshop over de pre-natal eclips en hierover wil ik jullie wat meer over vertellen.

Al in 747 vChr waren de oude Babylonians in staat accuraat eclips voorspellingen te doen ! Echter, het idee dat de zonsverduistering die voor de geboorte plaatsvindt en de graad waar deze eclips in valt belangrijk kunnen zijn, is relatief nieuw. De eerste astroloog die zijn licht op dit onderwerp deed schijnen, was de Amerikaans astroloog Robert Carl Jansky. Zijn boek ‘Interpreting the Eclipses’ gepubliceerd in 1977, behandelt ook ‘the saros cycle’ – een cyclus dat meer bekendheid kreeg door het werk van Bernadette Brady met name door haar boek ‘The Eagle and the Lark’. Rond 4eeuw vChr wisten de Babyloniërs van wat later de Saros cyclus genoemd zou worden, echter tot Jansky’s boek was er weinig interesse onder moderne astrologen voor dit onderwerp en geen voor de PNE.

Saros betekent herhaling – wordt herhaald. Er zijn twee eclips seizonen in een jaar: als de Zon/Maan dichtbij de transiterende Noorknoop staan, en zes maanden later als de Zon/Maan dichtbij de transiterend Zuidknoop staan. Elke eclips behoort tot een bepaalde Saros series, en elke series begint met een piep klein partial eclipse op de Noord of Zuid Pool (deze eclips valt op de maximum afstand van de knopen as: 18 graden). Vervolgens schuift de eclips heel langzaam op – en komt hij steeds dichter bij de knopen as te staan. Bij een totale zons verduistering staat de Zon/Maan exact boven op de knopen as. Interessante feit de totale verduistering valt in plus/min dezelfde graad als de eerste piep kleine verduistering in de series 650 jaar eerder. Een Saros series eindigt – weer met een piep kleine eclipse aan de opposiete pool van waar de series begonnen is. Het Saros cyclus van elke eclips – duurt in total 1300 jaar !!

De Pre-natal Eclipse (PNE)

In een mensenleven, de zonsverduistering die voor de geboorte valt, de zgn. PNE, herhaalt zich. Dat wil zeggen, om de zoveel jaar en vaak maar niet altijd in stap met de transiterende knopen as, wordt de PNE herhaald – en dit zijn karmisch gezien, hele belangrijke jaren in een mensenleven. In deze PNE return jaren krijgen we als het ware een kans om op de ‘re-set’ knop te drukken,  kans om karmisch gezien weer op het juiste spoor te komen.

Mijn PNE valt in mijn tweede huis in 10 Boogschutter 8. Het punt is conjunct met mijn radix Saturnus en die Saturnus, staat precies op mijn Zon/Maan midpunt.

De eerste PNE terug keer was een partial zonsverduistering op 4 dec 1964 in 11 graden 56 Boogschutter: in okt 1964 (twee maande voor de eclips) werd mijn broer geboren. Door een moeilijke thuisbevalling en een zuurstof gebrek, zou zijn komst ons gezinsleven vrijwel meteen veranderen – het oude leven was er echt niet meer. Ik was zes jaar oud (radix Chiron in huis 3).

De tweede terugkeer was op 4 dec 1983. In nov. 1983 veranderde mijn leven ook enorm. In die tijd maakte ik een carriere switch en ben helemaal overnieuw begonnen. Op 4 april 1984 – overleed mijn broer.

De derde terugkeer was op 4 december 2002 en viel vrijwel gelijk met de scheiding van mijn tweede man. Ook nu moest ik als het ware – overnieuw beginnen. Back to basics. Terugkerende 2e huis thema van – eigen waarde (her)vinden. Weet wie je bent. Wat zijn mijn waarde en normen?

De opkomende eclips van 4 dec. 2021 is mijn 4e eclips return. Deze valt vlak voor de derde transit van Pluto over mijn radix Zon – en zodoende rond ik – op z’n zachtst gezegd – een eventvol jaar af. Alweer dat gevoel van terugkomen naar mezelf – van de ‘ground up’ moeten starten – zoiets. Mijn zoon is verhuisd. Ik heb een grote werk kamer erbij. In februari word ik voor de eerste keer oma. Ik heb mijn werk situatie opnieuw bekeken. Ben gaan sporten voor het eerst in jaaaaaaren.

Ook de transits over de PNE graad zijn super belangrijk in mijn leven geweest. Toen Pluto over de PNE graad ging (en natuurlijk ook over mijn radix Saturnus – overleed mijn vader). Dit was ook vrijwel exact.

De workshop in november, kun je los volgen. Je hoeft niet per se naar Oldenzaal te reizen. Wil je meer informatie over de workshop hebben, zoek online naar Astrologie Congres Oldenzaal. In de workshop laat ik een aantal voorbeelden van beroemdheden zien – en komen de horoscopen van de deelnemers ook aan bod. Als je niet van plan bent de workshop te volgen en wil meer over dit onderwerp weten, dan raad ik je – om te beginnen – het boek ‘Your Pre-natal Eclipse’ van Rose Lineman aan. Het is een nieuw maar desalniettemin boeiend onderwerp, vandaar deze post.

Hartelijke groet,

Liz Hathway Astrologer, Master of Arts (with distinction) Cultural Astronomy and Astrology, DFAstrolS, Qualified Horary Craftswoman (Frawley School)

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Workshop Prenatal Eclips (PNE)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *