2023: DE OVERGANG

Het jaar 2022 is bijna voorbij en voor ons ligt een sprankelend nieuw jaar vol mogelijkheden. Het is net mid-winter geweest. Buiten is het koud en vroeg donker en tijdens de lange nachten, schuift het focus op een heel natuurlijke manier, naar het innerlijke leven. Wat bezielt ons? Een goede vraag voor oud/nieuw. Laat het licht terugkeren.

Het komende jaar brengt grote veranderingen met zich mee en niet de minst daarvan is de verplaatsing van de twee planeten die – ieder op z’n eigen unieke manier – met onze karma te maken hebben. Saturnus markeert de grens tussen het persoonlijke en het maatschappelijke. We staan niet los van de wereld om ons heen en elke maatschappij heeft zijn wetten en regels. Pluto is een buitenplaneet – die heel lang in een teken blijft hangen- in Waterman, wordt dat bijna twintig jaar. Pluto zegt iets over de wereld waarin we geboren zijn, over de tijdsgeest en de grote verschuivingen in het collectief die we ook ‘evolutie’ noemen. Wat is onze rol hierin?

In mijn lezing over Pluto in Waterman op zondag 29 januari (van 14.30 tot 16.00), besteed ik o.a. veel aandacht aan deze verschuiving. Hoe zal de wereld eruitzien? Wat gaat er veranderen en hoe?

Het jaar 2023 in het kort.

7 maart: Op de dag van de Volle Maan in Maagd, maakt Saturnus zijn ingres in het water teken Vissen.
20 maart: Na een verblijf van bijna zes maanden in Tweeling, maakt Mars zijn entree in Kreeft.
23 maart: Pluto neemt zijn eerste stappen in lucht teken Waterman. Tussen 23 maart 2023 en 19 november 2024, zal Pluto 5x de 0 graden Waterman punt passeren. Een maand na zijn eerste ingress en voorafgaand aan zijn retrograde periode in april 2023, staat Pluto op 0 graden Waterman stil. In feite blijft Pluto drie maanden in 0 graden Waterman hangen. Gezien het feit dat de Jupiter/Saturnusconjunctie van 21 december 2020 ook op 0 graden Waterman viel, bezegelt Pluto met deze ‘long crossing’ de definitieve overgang van de Jupiter/Saturnusconjuncties van aarde naar lucht en brengt het Waterman tijdperk een stuk dichterbij.

1 mei: Pluto loopt retrograde

11 juni keert Pluto terug naar Steenbok.

17e juni gaat Saturnus retrograde lopen – en op 30e  Neptunus.

17 juli: Noordelijke Maansknoop verplaatst zich van Stier naar Ram en de Zuidelijke Maansknoop van Ram naar Stier.  Ineens wordt Venus heerser van de Zuidknoop in plaats van het Noordknoop – en Ram wordt heer van de Noordknoop i.p.v. de Zuidknoop. De positie van Venus en Mars als heersers van de knopen as, blijft belangrijk. De eclipsen verschuiven nu ook.

23 augustus: Mercurius retrograde in Maagd- zes dagen later gaat Uranus – die dikwijls gezien wordt als een hogere octaaf van Mercurius -ook retrograde lopen.
4 september: Jupiter retrograde in Stier.
11 oktober: Pluto direct in 27 graden 53 Steenbok. Een dag later komt Mars in Schorpioen te staan.
4 november: Saturnus direct in 0 degrees 30 Vissen.
6 december: Neptunus direct
31 december – Jupiter direct

Uiteraard is dit geen volledig beeld. Een jaar bestaat uit 12 nieuwe en volle manen, minstens 2 zons en twee maansverduisteringen. De binnen planeten gaan natuurlijk ook retrograde. Echter, de grote lijn is zoals hierboven geschetst. Uiteraard ga ik hier dieper op in op vrijdag 13 januari. Als je een kort overzicht van het nieuwe jaar wil hebben, dan kun je ook terugluisteren naar de korte lezing (15 minuten) die ik in december voor de Cosmic Intelligence Agency heb gegeven, samen met vier andere CIA agents. Het is altijd prettig om met anderen samen te werken.

Lezingen:

Vrijdag 13 januari – 19.30 – 21.00
2023 De overgang

2023 zie ik als een overgangsjaar. In maart komt Saturnus – planeet van orde, struktuur, autoriteit en zelfbeheersing in het water teken Vissen te staan. Dit is geen makkelijke stand voor Saturnus en de komende twee plus jaren, deelt Saturnus ook Vissen met Neptunus !  In dezelfde maand – maart -maakt Pluto zijn eerste stappen in het  lucht teken Waterman. De verplaatsing van deze twee belangrijke planeten, zullen de ritme in het collectief veranderen en we zullen moeten wennen aan een ander geluid. Daarnaast komt de knopen as in Ram/Weegschaal te staan – waardoor de eclipsen ook verhuizen. Ram/Weegschaal wordt dikwijls als de oorlog/vrede as gezien.
In deze lezing, besteed ik aandacht aan de grote verschuivingen van 2023. Wat zouden we wellicht kunnen verwachten? En voor ons, waar liggen er kansen?

Wil je meedoen aan deze avond? De kosten van deze lezing bedragen 15 euro (aanmelden via email naar:  hathway77@hotmail.com)

Zondag 29 januari – 14.30 – 16.00: Pluto in Waterman: De Volgende Stap

In de woorden van de bekende Duitse mundaan astroloog Reinhold Ebertin (1901-1988), ‘Pluto’s overgang van een teken naar een ander heeft te maken met grote omwentelingen in de “focus of power” binnen de maatschappij. Pluto geeft het gebied aan dat het meest rijp is voor grote transformatie’. Ik zou daaraan willen toevoegen, Pluto legt dingen bloot. Wat legt Pluto in Waterman bloot ? Wat is rijp voor transformatie? Een mundane lezing.
Sinds 2008, houdt Pluto huis in de winter tekens Steenbok en vanaf 2023, Waterman. Dit zijn tekens die per uitstek met de maatschappij te maken hebben. In een ver verleden, om het barre winterseizoen te overleven moest men samenwerken en samen beslissingen nemen. Hier vinden we de wortels van ons idee van het maatschappij terug. Steenbok gaat over de strukturele kant van de maatschappij, het idee van bouwen, vormgeven, regelgeving, de wetten. Met Pluto in Steenbok, hebben we lessen geleerd over hardheid, krimp, bezuinigen, geen franje, soberheid maar ook over somberheid en leren leven onder covid19, met een soort van ‘collectieve depressie’.

Waterman daarentegen gaat veel meer over de maatschappij als een abstract begrip, de utopie (straks technologisch van aard). We weten ook hoe de utopie regelrecht naar de dystopie kan leiden. Met mijn recente lezing in Oldenzaal, ben ik begonnen mij in het thema Pluto in Waterman te verdiepen en deze lezing, zie ik als de volgende stap in het ontwikkelen van mijn eigen ideeen omtrent dit super boeiend onderwerp. Door zijn elliptische baan rond de Zon, blijft Pluto langer in sommige tekens dan in anderen en Pluto blijf lang in Waterman (final exit is in jan 2044). Kennelijk heeft Pluto veel werk te doen hier. Hoe dat werk eruit zou kunnen zijn, daar gaat deze lezing over.
De kosten van deze lezing bedragen 20 euro. Aanmelden via emain naar: hathway77@hotmail.com

Met beide lezingen, is het een kwestie van wie het eerst komt het eerst maalt.

Lieve mensen.

Dank jullie wel voor alle steun en aandacht. Wat jullie ook doen: neem het jaar dat voor je ligt en laat het tellen.
De aller aller beste wensen voor een gezond en gelukkig 2023,

Astro – Groet van Liz

Elizabeth Hathway, Master of Arts in Cultural Astronomy and Astrology (with distinction)  DFAstrolS, Horary Craftswoman (John Frawley school)
360 degrees astrology, Kvk 3432508
BTW-ID: NL001608263B46

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op 2023: DE OVERGANG

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *