Saturnus in Vissen: Het geweten op drift..

De recente stationaire periode van Saturnus (retrograde 17 juni – 4 nov), hield verband met het kapseizen van een migrantenboot in de Middelandse Zee, met een enorm dodental. Saturnus is de heerser van zeelieden, de dood, karma, maar ook van het geweten. Dat de kapitein gewetenloos was, weten wij al. Hij verliet het schip in een andere kleine boot. Het teken Vissen houdt verband met het oceaan, de diepte en Neptunus (nog altijd in Vissen) houdt verband met het slachtofferschap. Saturnus stilstaand in Vissen heeft ook met de door Athene aangekondigde drie dagen van rouw te maken. Zoveel levens verloren, waaronder heel veel kinderen (volgens de BBC wel honderd).

In een recente stuk in het NRC las ik over een andere boot – met de onfortuinlijke naam ‘Summer Love’. Deze boot zonk op 26 februari vlak bij de kust van Italie. In de horoscopen van beide ongelukken, stond Pluto in de allerlaatste minuten van het teken Steenbok. De 29e graad is een zgn. anaretic graad, een graad van overgang, en instabilitieit, een graad van opruimen en wegwezen. Het voelt enigszins onbetrokken. Deze februari ongeluk stond opnieuw in de krant omdat er nieuw onderzoek is gestart naar de rol van de autoriteiten die niet ‘genoeg’ gedaan hebben om de opvarende te redden. Hetzelfde verhaal horen we steeds opnieuw. Volgens de Griekse kustwacht heeft de vissersboot die deze week zonk, verschillende keren hulp afwezen. Echter, dit wordt nu al door drenkelingen weersproken. ‘overlevenden van de ramp hebben, in gesprek met enkele Griekse politici, gezegd dat de Griekse kustwacht de schipbreuk veroorzaakt zou hebben. De kustwacht zou het schip gevraagd hebben om haar te volgen, maar dat lukte niet. „De kustwacht gooide toen een touw, maar omdat ze niet wisten hoe ze aan het touw moesten trekken, begon het schip naar rechts en naar links over te hellen.” Uiteindelijk zou het door deze actie omgeslagen en gezonken zijn.’ Aldus de NRC – ‘Honderden Doden, Nauwelijks Reactie: Europa Afgestompt’ 16 juni 2023 (Kerres & Walters). Saturnus stilstaand … in Vissen …

Zo heeft elke periode in de geschiedenis zijn eigen beproevingen en morele worstelingen. Eerder deze week, las ik over de gewetenstrijd onder Christenen in de 19e eeuw. De ideeën van Charles Darwin over de ontwikkeling van het leven tezamen met de vondst van fossiele resten van dinosaurussen, werden door velen als een rechtstreekse aanval op het christelijk geloof ervaren. Het wetenschap had een ander scheppingsverhaal dat haaks op het Bijbelse verhaal stond. Maar ….. Waren die fossielen niet door God zelf geplaatst, alleen om het geloof te testen? Zo beredeneerde men die waanhopig opzoek naar verklaringen waren. Het uithollen van het geloof zal ongeloofelijk veel pijn hebben gedaan. Toen Darwin’s boek ‘De Oorsprong de Soorten’ gepubliceerd werd, stond Neptunus in de 25e graad Vissen – bijna op de exact plek waar Neptunus stond toen de ‘Summer Love’ verging. Neptunus laats ons bungelen. We houden ons vast aan een strohalm. In de woorden van Nietzsche ‘God is dead’.

Spartelen als een vis dat uit het water is gehaald… Saturnus in Vissen… Het geweten laten varen. Het niet langer weten hoe te handelen. Soms bekruipt mij het gevoel dat onze samenleving moreel bankroet is. Or that we are ourselves, lost at sea ..

Voor de horoscoop, heb ik de lokatie Pyros genomen. Het schip zonk niet ver hier vandaan. De tijd komt van de BBC website.

Over Liz Hathway

Liz Hathway is a British born astrologer currently based in Amsterdam. Liz studied astrology at the Kosmos in Amsterdam, at the Faculty of Astrological Studies in London and with well known horary astrology John Frawley. Liz also holds an MA (with distinction) in Cultural Astronomy and Astrology, from the University of Wales, in Lampeter, and was short-listed for the 2016 Alumni Association MA CAA Dissertation Prize.
Dit bericht is geplaatst in mundane astrologie, Uncategorized en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *